chopingorzow Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Cześć. Postaram się napisać szybko by was nie zanudzać. Na rowerach się zbytnio nie znam. Ostatni jaki miałem też zakupiłem dzięki temu forum- niestety został skradziony:( Mam możliwość zakupienie takiego czegoś http://www.ssc.pl/trek2012/6700.html z minimalnym przebiegiem za jakieś 3800 zł (opłaca się ?) Czy poszukiwać coś co bardziej mi się podoba wizualnie a mianowicie jakiś http://ww2.bikekatal...e.Reaction.Pro/ czy też coś takiego http://ww2.bikekatal...e.Reaction.Pro/ w podobnej cenie- gdyż ceny katalogowe tych rowerów są bardzo do siebie podobne. A więc co lepsze z tych dwóch rowerów i dlaczego. Preferencje to głównie niezbyt wymagający teren i raz do roku góry ale też bez przesady- sama rekreacja jednak czasem w bardziej wymagającym terenie. Reasumując: dwa pytania- który lepszy i dlaczego (wyżej wymienione cube vs trek) i czy tego treka 6700 opłaca się za 3800 czy w tej cenie mozna kupić coś lepszego jakiegoś rocznego nieskatowanego - albo z tego nawet roku Z góry dziękuję Świeżak:P
ksawcio97 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Ja bym wziął tego cuba z pierwszego linka. A ile on kosztuje jako uzywany?:-)
chopingorzow Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 Ja bym wziął tego cuba z pierwszego linka. A ile on kosztuje jako uzywany?:-) Właśnie konkretnej oferty sprzedaży takiego cuba nie mam. Gdyby miał za podobne pieniądze to pewnie bym też go wziął bo rama mi się podoba. Czemu byś wziął własnie tego cuba zamiast tego treka?
kadargo Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Bo to inna liga i lżejsza choć równie wytrzymała, sztywna rama. Tylko że o nowym Reactionie w tej cenie to zapomnij.
chopingorzow Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 Bo to inna liga i lżejsza choć równie wytrzymała, sztywna rama. Tylko że o nowym Reactionie w tej cenie to zapomnij. tylko, że ja nowego nie potrzebuję. A wiec te ramy cube są lepsze od tego Treka (bo cena cennikowa tych rowerów jest podobna) Co możecie powiedzieć w ogóle o tym treku - opłaca się go wziąć za te 3800 z niewielkim przebiegiem (bo to przecież model z tego roku) Dla was pewnie głupie pytanie (ale mówią, że nie ma głupich pytań- że są tylko głupie odpowiedzi ) Czy można do tego treka bez problemu zamontować takie rogi na kierownice jak są w tych cubach?
kadargo Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Ja przesiadłem się właśnie z Treka na Cube, nie żałuję. Tylko że ten mój to "troszkę" inny koszt ale rama to rama. W moim subiektywnym odczuciu rama jest sztywniejsza. Rogi zamontujesz bez problemu.
daro77 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Rogi oczywiście zamontować możesz jakie sobie chcesz. Co do samych rowerów to osprzęt mają podobny, jeśli byłby w takim samym stanie brałbym Reactiona. Ale skoro piszesz że ten Trek jest prawie nówka to za 3800 naprawdę warto. Jeśli rower ma Ci służyć głównie do rekreacji to te parę gram na ramie nie zrobi Ci różnicy, bardziej skupiłbym uwagę na doborze geometrii i odpowiednim dobraniu rozmiaru. Więc postaraj się przymierzyć do Treka i Cube.
Sol Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Obie ramy są porównywalne, natomiast Trek - jako marka - stoi wyżej niż Cube. Cube wygrywa lekko osprzętem. Głównie patrzę na hamulce, bo czy Fox jest lepszy niż Reba to bym polemizował. Na pewno łatwiej go ustawić i potrafi miękko pracować, ale inni z kolei mogą woleć więcej opcji które daje Reba. Najistotniejsze są różnice w geometrii, a te są dość istotne. Cube jest krótki co w teorii powinno przełożyć się na zwrotność. W praktyce jest różnie. U mnie przy podobnym geo musiałem nauczyć się sporo pracować rowerem i ciałem, żeby porządnie ciąć zakręty. Jednocześnie krótka rama oznacza gorsze zdolności podjazdowe i większą koncentrację na zjazdach. ALE - to nie znaczy, że rower jest zły. Znaczy, że jeżeli chce w pełni wydobyć jego potencjał, trzeba popracować nad techniką, a wtedy banan murowany. Trek jest dłuższy i nieco cięższy - ale za to stabilniejszy, nadal zwrotny i nie tak wymagający w trudniejszym terenie. Poczytaj z resztą, niewiele się od tego czasu zmieniło http://bikeboard.pl/arch/index.php?d=sprzet&g=13&art=3900 Który wybrać? Ten, na którym lepiej się poczujesz, bo żaden nie jest obiektywnie lepszy od drugiego.
kadargo Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Z tym "krótki" bym polemizował bo zależy jaki rozmiar autor ma na myśli. Ja z Treka miałem 17,5" a Cube 18" długość jest identyczna co do milimetra. W wyższych rozmiarach faktycznie Cube mniej rośnie na długości. Rozmiar ok18" Cube jest porównywalny geometrią do wielu innych topowych marek łącznie z Elite Treka czy Stumpjumperem Speca. Oprzętowo faktycznie podane modele są porównywalne... choć ja wolałbym właśnie Rebę
Sol Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 No właśnie o tym mówię - jakby nie patrzeć Cube 20, to 18,5 w Treku. Albo inaczej L Cube to M Treka. Ale to i tak nieistotne, bo nie wiemy ile autor ma wzrostu i co powie jego szanowne ciało na bezpośrenid kontakt z oboma modelami. Ja po kilku sezonach krótkiej ramie mówię nie Ale ja to ja więc whatever.
kadargo Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Przy moim wzroście się nic nie zmieniło. Co do większych masz rację ale to też kwestia doboru pod siebie więc wcale nie musi być krótko.
chopingorzow Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 Co do mego wzrostu to mam jakieś 182-184 cm i ważę około 80 kg Ten trek do wzięcia jest 19,5 cala a więc biorąc pod uwagę, że będzie to bardziej rekreacyjne go używanie wydaje mi się, że była by oki. Do mnie wizualnie cube też bardziej trafia jednak za trekiem przemawia to, że jest to wzięcia w jakieś rozsądnej cenie (a na cube musiał bym gdzieś dalej na allegro lub ebay.de polować) Poprosiłem sprzedającego o dokumenty na ten rower i jak na razie cicho:D
chopingorzow Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Kupiłem Treka. To znaczy jak na razie go zamówiłem i zapłaciłem pieniądze. Jutro ma być wysłany a więc może w piątek będzie na miejscu. Czekam:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.