Skocz do zawartości

[2000-2500] Rower dla amatora...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak się dopasowuje amor pod ciężar? Rozumiem, że sam sobie tego nie zrobię... co powinienem wiedzieć, żeby nie kupić bez regulacji? Chyba jednak zdecyduje się na tego Authora...

Napisano

amortyzator ma zaworek trzeba napompować go powietrzem tak żeby uzyskać odpowiedni SAG (czyli ugięcie wstępne) do różnej wagi stosuje się odpowiednie ciśnienie.

Amortyzator powinni odpowiednio napompować w sklepie, albo możesz kupić pompkę i będziesz niezależny :

Allegro

Napisano

Nie wiem w jakim odniesieniu go rozpatrujesz, przy obecnym kursie GBP/ Złote nie jet zbyt tani jak na swoje wyposażenie, w warunkach UK może jest opłacalny ... największe zastrzeżenia mam do słabiutkich hamulców i słabego "amortyzatora" .

Napisano

witam, jestem tutaj nowy i chciał bym zapytać co sądzicie o tym rowerze http://www.allterrai...uct/126763.html w sumie to jestem początkujący ale też byle jakiego roweru nie chciałem kupować. rower godny zakupu ?

Jak widzisz po moim temacie to byłem na początku w tym samym miejscu co Ty... Ogólnie zaczynałem od kwoty 1,5k --> później 2k --> teraz wychodzi na to, że kupię rower za 2,6k ;-) Dzięki opiniom wyczytanym z doświadczenia bikerów, a ostatecznie dzięki temu forum zdecydowałem się odżałować i kupić coś na lepszym osprzęcie - więc postawiłem na Author'a Spirit ;-) dokładając chociażby 100 F miałbyś rower na lepszych podzespołach, więc może dobrze by było rozważyć taką ewentualność...

Tak czy inaczej może spróbuj stworzyć swój osobny temat, w którym daj więcej info nt. swoich parametrów ;-) i to w jakich warunkach chciałbyś używać roweru na codzień ;-)

Ps. Hamulców mechanicznych w ogóle nie bierz pod uwagę - tylko hydraulika ;-)

Porównałem jeszcze Author'a do Kross'a i mam znowu wątpliwości... Osprzęt ma lepszy Krossik Level A5, ale amor standardowy Suntour XCR RL - zastanawiam się czy nie lepiej podzespoły wziąć lepsze, a amor zanim się przyzwyczaję i go zajeżdżę - to wymienię na air wtedy - a może cena też będzie przystępniejsza... Bo z ~2680 na 2608 za authora (rabat 3%) to nie jest jakaś okazja za specjalna...

Więc teraz znowu mam mętlik i zastanawiam się czy nie wziąć Level A5 na amorze olejowym z lepszym pozostałym osprzętem? ;-)

Napisano

A co tam takiego lepszego w Krossie tylna i przednia przerzutka ?, nawet tego nie odczujesz ponieważ z manetki są takie same ;) nic pozostałego nie ma lepszego ... napęd zużywa się szybciej niż amortyzator ....

Napisano

Ema z mojegodoświadczenia doradził bym Ci poskładanie samemu tego roweru ale teraz trwa sezon co skutkuje bardzo dużym wzrostem cen dla przykładu korba deore M590 kosztuje nawet 320zł !!!

Powiem Cize ja zawsze sam sobie składam rower iwychodzi zawsze duzo taniej nie mówiąc o zajawce, kupiłem levela 2A w 2011r za 1200zł i akurat dobrzetrafiłem bo był wyposażony w manetki sram x5 przerzótke x7 i fajne mechaniki, pośmigałem i po sezonie zmieniłem ramę na konę kule amor z xct na epicona korbę sr suntour na deore M590 siodło i hamulce na Br 445 doszła pozbyłem sie także kiery i mostka.

Kasa jaką musiałem na to wszystko przezanaczyć to ok 1100zł ale po sprzedaży pozostałuch po wymianie części wyszło ok 600zł czyli w sumie kosztował mnie 1800zł wiec jest to bardzo dobra cena za rowerna takim osprzęcie i o wadze 12kg.

Podałem Ci tylko przykład i nie musisz zniego korzystać nie mniej jednak warto sie nad tym zastanowić.

Dodam tylko że korba, mostek i kupiłem nowe, amor ma jeszcze 12 miesięcy gwarancji.

Napisano

Co racja to racaja:)Pomysł jednak warty rozważenia, warto się zastnowić nad dużo tańszym rozwiązaniem choćby z racji wagi która jest dość dużą.

Może po prostu kupić tańszy bolid np.z czasem nowy,lepszy amor a jak się zużyje napęd to wtedygo wymienić na klasę wyżej.

Kumam że ludziska kupuja cube-y czy meridy oraz krossy bo efektownie wyglądaja i oferują dobrą jakość ale co to jest tak naprawdę ??

95% podzespołów pochodzi o shimano,srama,suntoura,avida czy chociażby zooma więc po co przepłacać skoro wszystko jest ogólnie dostępne i można to poskładać z pomocą fachowej literatury i doświadczonych kolegów?

Myślę także że jeśli rowerek ma być używany rekreacyjnie do wypadów za miasto to nie trzebaaż takiej fury pieniędzy by takowy kupić:)

Może ewentualnie zastanowić się także nad używką?

Coś wtym stylu: http://allegro.pl/ghost-eb-special-caly-na-deore-xt-stan-bdb-i2348579533.html

Rama odrobine przyduża ale wstawiłem to by pokazać że można upolować bolid na pełnym xt za dobrepieniądze:)

Napisano

A co tam takiego lepszego w Krossie tylna i przednia przerzutka ?, nawet tego nie odczujesz ponieważ z manetki są takie same ;) nic pozostałego nie ma lepszego ... napęd zużywa się szybciej niż amortyzator ....

Z Twojej wypowiedzi więc mam wywnioskować, że bardziej opłaca się wziąć z lepszym amorem? ;-)

Nie wszyscy tak chcą/potrafią/mogą ;)

Właśnie... szczerze mówiąc, to nie mam zbytnio możliwości i czasu, aby robić składaki ;-) Owszem rozumiem i wolałbym tak zrobić - przyoszczędzić i mieć lepszy osprzęt... ale jak mówię - na chwilę obecną chcę pojeździć bez konieczności ingerencji w podzespoły ;-) A jak się kiedyś zużyją to wtedy będę na raty podmieniać części ;-)

Napisano
a bym wziął z lepszym amorem , koszt zakupu tych 2 przerzutek to 140 zł a nowy amor F1 to 800 zł.

A heble? tutaj tektro drako a w unibike deore... Na to też przymknąć oko?

Napisano

Hejka. Kolego a rozwarzałeś kupno używanego (oczywiście w niemal idealnym stanie) rowerku? Jeśli tak to polecam ten sprzęcik który wg mnie jest godny uwagi Allegro

Napisano

Hejka. Kolego a rozwarzałeś kupno używanego (oczywiście w niemal idealnym stanie) rowerku? Jeśli tak to polecam ten sprzęcik który wg mnie jest godny uwagi Allegro

Myślicie, że warto? Osprzęt ma niezły, a pieniążki mniejsze niż author ;-) hmm...

Napisano

O tym to już sam musisz zdecydować, jednak nie jest taki całkiem tani jak na używkę .

Też właśnie o to chodzi.. jakby nie miał żadnych wad to bym kupił, ale podejrzewam, że jednak coś do roboty może jednak być... tego się obawiam.

Oglądając zdjęcia, wg mojej oceny rower jak nowy - ale to tylko moje niedoświadczone oko ;-)

Napisano

Moim zdaniem lepszy był ten z mojego linka na pełnym xt, ugrał byś jeszcze może ze 100-150zł i dokupił co najwyżej epicona po sezonie.

Ale nie koniecznie te rowery możesz brać pod uwagę, jest spory wybór jeśli chodzi o używki.

Napisano

właśnie z tego ghost-a nic nie urwiesz..sam byłem zainteresowany bo skusiła mnie cena (wtedy była 2199zł) zadzwoniłem i mówię że za 2100 i biorę od ręki- facet złotówki nie chciał opuścić, pomyślałem sobie tak ze go kupie i wymienię ramę i amor i będzie super sprzęt. No ale skoro on złotówki nie chciał opuścić to podziękowałem- i dobrze zrobiłem. Teraz cena za niego wynosi na allegro 1899zł. A ja złożyłem sobie Kross-a Levela A6 na osprzęcie full XT i tanio mi wyszło.

Osobiście też polecam złożyć samemu sobie rower.

Napisano

Hejka. Zacytuję kolegę Obesa: "Nie wszyscy tak chcą/potrafią/mogą". Zgadzam się w 100%. Aby samemu zrobić ”składaka” trzeba dysponować pewnym zasobem wiedzy. Wiedzieć co kupić, jak poskładać i gdzie kupić, aby nie zrobili na tobie wała. Chyba że się dysponuję osobą z odpowiednimi umiejętnościami teoretyczno-praktycznymi, który pomógł by nam stworzyć "swój własny projekt". Rowerów używanych, owszem jest sporo, ale wybór dobrego tzn: "w idealnym stanie" może być trudny do znalezienia. Nigdy nie wiemy czy wszystko w nim gra i buczy. Dlatego jeśli chodzi o używki zalecam w 100% sprawdzenie osobiste. Kolejna sprawa to po co wymieniać w rowerze jakąś część zaraz po jego zakupie? (Rozumiem że może coś nam w nim nie leżeć lub się po czasie zepsuć). Dlatego proponuję szukać takiego roweru w którym wszystko nam będzie pasować. Może być ciężko ale warto poszukać.

Podany rower przeze mnie wydaje się dobrym wyborem. Jak na twoją jazdę którą zamierzasz praktykować, rower ten będzie wystarczający. Co do ceny to potarguj się ze sprzedającym.

Napisano

Jasne a jak człowiek który jest zielony w temacie będzie wiedział że wszystko mu pasuje ??

Na pewno od ciebie siewszystkiego dowie bo jesteś specjalistą w tej dziedzinie, wiesz dobrze na co powinien zwracać uwagę że 20" rama mu podejdzie pięknie jak ma 180cm wzrostu...

Przytoczonym przykładem bike-a chciałem pokazać że za cenę nowego bolidu na słabym osprzęcie można miec używke o dwie klasy wyżej i tak bym postąpił.

Nic tylko poszukać, pojechać z gościem do serwisu jeśli chce mieć względną pewność że wszystko gra, potargować kupić i cieszyć się sezonem.

Napisano

Zaczynam się zastanawiać nad składaniem roweru, ale to głębsze przemyślenie ;-) Póki co czekam na wypłatę, a po niej zastanowię się co dalej.. Wolałbym jednak lepszy osprzęt... Ciężko mi przełknąć fakt, że ktoś zarobi tylko dlatego, że robi serię na słabych częściach ;-) zacznę się rozglądać za używkami... a może najlepiej wszystko od zera zaczynać?

Napisano

Wiesz na to trzeba złapać bakcyla:)

Sezon to raczej nie jest dobry moment na składanie bike-a z racji wysokich cen oraz czasu bo tojednak trochę trwa nie mówiąc już o informacjach które musisz zebrac by go poskładać do kupy na fajnych gatach i oczywiście za rozsądne pieniądze:)Poszukaj sobie używki, pośmigaj sezon i się zastanów czy rzeczywiście chcesz coś dłubnąć,czy sprawia Ci to w ogóle zajawkę bo może być tak że polatasz pare miesięcy i Ci się znudzi rowerowanie i rower za kupe kasy postoi rok w garażu aż przyjdzie czas kiedy to go sprzedasz za 1/3 jego wartości.

Pomyśl o tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...