Skocz do zawartości

[2000-2500] Rower dla amatora...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Unibike ma dla odmiany bardzo długie ramy, jeśli chcesz jeździć amatorsko to pozycja na tym rowerze i ramie 19" będzie mocno wyciągnięta, spróbuj się przymierzyć, to będziesz wiedział o co mi chodzi.

Dla przykładu, Unibike 19" ma taką długość jak Cube 22"., a Unibike 17" jest o 12 mm dłuższy niż Cube 18".

Napisano

A ten Unibike Flite 2012 z ramką 19" się nada? Tak mi też proponował Pan ze sklepu

No a masz mozliwosc sie do niego przymierzyc? Bo jesli tak to nic prostszego jak tak zrobic i samemu ocenic. IMHO to chyba najrozsadniejszy wybor i na pewno bezpieczniejszy niz ten Cube...ale tak jak pisze to Ty musisz dobrze wybrac, aby pozniej cieszyc sie jazda :)

Napisano

Unibike ma dla odmiany bardzo długie ramy, jeśli chcesz jeździć amatorsko to pozycja na tym rowerze i ramie 19" będzie mocno wyciągnięta, spróbuj się przymierzyć, to będziesz wiedział o co mi chodzi.

Właśnie w tym problem, że póki co nie znalazłem sklepu ani z Unibikami ani Cubami... Żadnych firmówek.. Czyli na czuja Unibika 19" też nie ma co ryzykować? Chociaż 19" wydaje mi się optymalne... 21 będzie za długa, z kolei 17 to już przesada... Coś czuję, że bez przymiarki bedzie mi ciężko coś kupić...

Dla przykładu, Unibike 19" ma taką długość jak Cube 22".

O właśnie o to mi chodzi.. Ale bym strzelił gafe jakbym zamówił tego Cuba z ramką 18" ;-D

Napisano

Bez przymiarki nie kupuj, to podstawowa zasada, zwłaszcza dla zaczynających z rowerem.

W takim razie nie pozostaje nic jak tylko zaczekać i poszukać sklepu w 3mieście, który posiada ww. rowerki ;-)

Ale jeżeli mógłbym się przymierzyć do ramek obydwu rowerków - który wg. Was zasługuje na zakup? Unibike Flite 2012 czy Cube Analog Disc? - chodzi mi osprzętowo - różnica w amorach dla mnie byłaby wyczuwalna np.?

Napisano

Różnica mogła by być odczuwalna, ponieważ zachowują się inaczej, jednak nie wiem czy zauważył byś ją podczas jazdy po sklepie.

Jednak amor z Unibike jest nazywany działającym, w przeciwieństwie do amora z Cube, który na dodatek stuka w czasie pracy ...

Osprzęt nie jest najważniejszy przy zakupie roweru, farba też nie, najważniejsze jest prawidłowe dopasowanie.

Napisano

Różnica mogła by być odczuwalna, ponieważ zachowują się inaczej, jednak nie wiem czy zauważył byś ją podczas jazdy po sklepie.

Jednak amor z Unibike jest nazywany działającym, w przeciwieństwie do amora z Cube, który na dodatek stuka w czasie pracy ...

Osprzęt nie jest najważniejszy przy zakupie roweru, farba też nie, najważniejsze jest prawidłowe dopasowanie.

W takim razie chyba się zdecyduję na tego Uni, bo mogę go mieć o 150 zł mniej od ceny katalogowej.. 19".. wątpię, żeby inny rozmiar jednak pasował.. bo będzie za duży, albo za mały.. ale to jeszcze zobaczymy...

Tak więc po kolejnej analizie....

Unibike Flite 2011 - 2199 zł

Unibike Flite 2012 - z 2599 zł na 2449 zł

Nie widzę większych różnic, a różnica w cenie 250 zł. Chyba kupię z 2011 roku w rozmiarze 19" - czy nie lepiej tych 250 zł zainwestować w gadgety? ;-P

Napisano

Właśnie spojrzałem maila, że 2011 wysprzedane w rozmiarze 19" - 21" zostały, ale to nie wchodzi w grę... Więc w ostateczności wezmę z 2012 za te 2449 ;-)

A co sądzicie o rowerze Specialized Hardrock Disc 29 ?

Napisano

Spec jest akurat słabo wyposażony, a rama Hardrock nie jest lepsza niż inne w podobnym przedziale cenowym., i dlaczego akurat 29" ?

Napisano

Jesteś totalnym dyletantem , dlatego mi cię żal ...

A swoimi "dobrymi" radami co komu wystarczy nie dziel się lepiej ... nie potrafisz nic sensownego napisać to się nie udzielaj .

Pozostawie bez komentarza bo z chamstwem nie ma co dyskutować. A żale tak jak napisałem wyżej zatrzymaj dla siebie.

Napisano

Kupiłeś sobie amor żeby zaspokoić swoją próżność a następnie wylewasz żale , że nie zauważasz odpowiedniej różnicy, szpaner z ciebie a nie biker :down:

A pomiedzy First airem czy nawet biednym Recoonem tez wielkiej roznicy nie poczuje niz gdyby jezdzil na sprezynowej Torze czy tam XCR...

Dla takiego amatora jak Ty widelec Zoom by wystarczył .

Napisano

Właśnie spojrzałem maila, że 2011 wysprzedane w rozmiarze 19" - 21" zostały, ale to nie wchodzi w grę... Więc w ostateczności wezmę z 2012 za te 2449 ;-)

a może z tych coś wybierzesz ?

Velo | Wyprzedaż | Rowery | Author | MAGNUM

duży wybór po przecenach , często modele zeszłoroczne i wcześniejsze różnią się tylko grafiką

Napisano

Spec jest akurat słabo wyposażony, a rama Hardrock nie jest lepsza niż inne w podobnym przedziale cenowym., i dlaczego akurat 29" ?

Szczerze mówiąc wpadłem na film w yu ;-) ale po dokładniejszym obejrzeniu tego roweru osprzęt nie zachwyca ;-) więc cofam pytanie :-) Wkurza mnie, że w pobliżu nie mogę znaleźć ani Unibike'a ani Cube żeby przymierzyć... Czuję, że zbyt szybko nie kupię roweru, a im więcej zagłębiam się w temat tym cena bardziej zaczyna rosnąć, więc odpuszczę i kupię chyba tego Unibike Flite 2012, albo coś z podobnym osprzętem w moim pobliżu - żebym mógł wypróbować przed zakupem ;-)

Napisano

Tyle, że tu nie chodzi o wypróbowanie osprzętu, a rozmiaru roweru.

W Elblągu masz sklep Neksus na Mickiewicza 23, tam chyba możesz obejrzeć Authora Spirit ;)

W Elblągu jest też sklep z rowerami Unibike , Sport Lux na Grunwaldzkiej 77

Napisano

Tyle, że tu nie chodzi o wypróbowanie osprzętu, a rozmiaru roweru.

W Elblągu masz sklep Neksus na Mickiewicza 23, tam chyba możesz obejrzeć Authora Spirit ;)

W Elblągu jest też sklep z rowerami Unibike , Sport Lux na Grunwaldzkiej 77

Byłem na Mickiewicza, ale jak wszedłem i nikt nawet nie pomyślał, żeby pomóc to zrezygnowałem i wyszedłem - podobno taka dobra obsługa, ale nie odczułem tego niestety..

Na Grunwaldzkiej znowu zapytałem o flita, zostawiłem nr telefonu, nikt się nie odezwał do tej pory..

Kolega ma podjechać na Gwiezdną - tam podobno mają Gianty - zapyta o inne marki.. a jak to nie pomoże, to zdecyduję się pojechać i szukać w Olsztynie i Gdańsku...

A co do testowania osprzętu, to chodziło mi właśnie o przymierzenie do ramy ;-) Mógłbyś mi coś jeszcze powiedzieć o tym authorze spirit? Widzę, że amor ma powietrzny firsta? Co myślicie o jego osprzęcie?

Napisano

Z Unibike tak samą geometrię ma model Evolution, więc do niego możesz się przymierzyć.

Jeśli chodzi o Authora to przerzutki czy hamulce ma na podobnym poziomie (nieco gorsza przerzutka tylna) jak pozostałe, , natomiast amortyzator jest raczej nie spotykany w tym przedziale cenowym, ma wszystkie potrzebne regulacje tłumienia, no i jest powietrzny dzięki czemu możesz go ustawić dokładnie pod swoją wagę co jest nie o przecenienia.

Napisano

Wpadłem na jeszcze jeden sklep w elblągu - Elzam - grunwaldzka 2... łaziłem tam i nie wpadłem na ten sklepik.. a mają tam niby 250 szt. rowerów, więc jest co testować...

A tak na koniec przed przymierzaniem ramy.. Jakbym się dopasował i do Unibike Flite 2012 i do Cube Analog Disc 2012 - na którego z nich przesądza decyzja zakupu? Bo jak porównałem to Cube posiada RockShoxa, którego cena na allegro jest o ~100 wyższa niż w Unibiku... yhm

Napisano

Amortyzator XC 28 to stary Dart, wyższa cena nie oznacza jego przewagi, większość bikerów ocenia lepiej amortyzator XCR.

Ok w takim razie przymierzę się do Unibika i ewentualnie Authora Spirit... Uni w castorze mam ofertę 2199 (za pobraniem 2229)..

Napisano

Pozostał jeszcze Kross Level A5, wyposażenie jak Unibike, wg. mnie lepszy wybór niż Cube

Ok czyli będę szukał Unibike Flite 2012/2011 albo Kross Level A5 - design obu mi się podoba, więc który dostanę i dopasuję to kupię ;-) Obes masz u mnie piwo normalnie - dzięki za wyrozumiałość na moje niezdecydowanie ;-)

Jak już coś kupię to na pewno dam znać - jeżeli kogoś to w ogóle zainteresuje, a mój temat może okaże się pomocny dla osób w podobnej sytuacji ;-)

Napisano
Kupiłeś sobie amor żeby zaspokoić swoją próżność a następnie wylewasz żale , że nie zauważasz odpowiedniej różnicy, szpaner z ciebie a nie biker :down: Dla takiego amatora jak Ty widelec Zoom by wystarczył .

Żale wylewasz Ty a nie ja. Ja stwierdzam fakty w przeciwieństwie do Twojego stwierdzania wiedzy teoretycznej wyczytanej na forach. Moze zacznij jezdzić zamiast siedziec tutaj calymi dniami na forum i bedziesz mial cos do powiedzenia z wlasnego doswiadczenia.

Przyznaje ze amatorem jestem bo profesjonalnie kolarstwa gorskiego nie uprawiam. Ale przynamniej nie teoretykiem tak jak Ty, tylko tym jeżdżącym amatorem. A Zoom to podejrzewam że szczyt Twoich mozliwosci wiec rozumiem Twoją frustracje i uzewnetrznianie sie na forach.

Przejedz najpierw pare dobrych K km w ciagu sezonu to moze wreszcie bedziesz mial coś sensownego do powiedzenia zamiast atakowania tutaj innych uzytkownikow za wiedze wynikajaca z ich doswiadczen.

To w sumie tyle co mam Ci do powiedzenia. Przemysl, dorosnij moze... Tez kiedys bylem w takim wieku kiedy wydawalo mi sie ze pozjadalem wszystkie rozumy. Ale zycie uczy pokory wiec i pewnie do Ciebie kiedys to dotrze.

Powodzenia w dalszym teoretyzowaniu.

Napisano

OK przymierzyłem się do ramy Unibika Flite 2012, Krossa Level A5 i Author Spirit ;-) Unibike - 2,5k Kross 2,5k i Author 2,6k - który z nich lepszy? Najlepiej się czułem chyba jednak na Authorze... Czy jest wart dopłaty 100 zł ze względu chociażby na amor air?

Napisano

Moim zdaniem warty dopłaty, zmiana biegów będzie nie gorsza niż w Unibike czy Krossie, za to amortyzator jest odczuwalnie lepszy - dopasowanie twardości dokładnie do masy bikera jest nie do przecenienia :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...