bassxclub Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Witam wszystkich serdecznie ;-) Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy temat na tym forum. Od jakiegoś czasu jestem mocno nastawiony na zakup roweru MTB - a że kwota, którą chcę na niego przeznaczyć - nie chcę zrobić tego na łapu capu. Jeżeli chodzi o moje "parametry" to mam 27 lat, 180 cm wzrostu, ~83 kg wagi i ~84 cm od krocza do podłogi... (w jednym ze sklepów internetowych zaproponowano mi rozmiar 19" unibike'a - dlatego prosiłbym o Wasze opinie na ten temat) ;-) Rower chcę użytkować praktycznie w każdych warunkach - miasto/asfalt/szuter/las/góry - z Narzeczoną rekreacyjnie, samemu poszaleć w mniej lub bardziej wymagającym terenie. Rowery, które dotychczas brałem pod uwagę to: CUBE ANALOG DISC - lub wersja 2012 BLUE, który jest w tej samej cenie, ale nad kolorem się mocno zastanawiam UNIBIKE FLITE 2012/2011 KROSS LEVEL A6 DISC Są to moje typy, chociaż na chwilę obecną mocno myślę nad Cube'm. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze roweru ;-) Ps. Przepraszam za ewentualne błędy merytoryczne, jeżeli takowe popełniłem z braku doświadczenia na forum ;-)
bassxclub Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 Czy trzeba coś jeszcze napisać, żeby uzyskać Waszą pomoc? ;-) Ceny przedstawiają się następująco... CUBE ANALOG DISC - można kupić w cenie 2,499 zł UNIBIKE FLITE 2012 - po obniżce 2449 zł UNIBIKE FLITE 2011 - po obniżce 2199 zł UNIBIKE EVOLUTION 2012 - po zniżce 2019 zł Jeżeli macie sklepy z lepszymi cenami to prosiłbym o PW. Zastanawiam się między CUBE'm a Flitem z 2012... Ale czekam na Wasze sugestie...
Peterp079 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Z tych co podałeś Flite wygrywa. Tylko czy mierzyłeś się do któregokolwiek z nich? Bo bez przymiarki to nie polecam zakupu żadnego roweru...
Obes Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 A może coś takiego z powietrznym amorem : http://www.dobresklepyrowerowe.pl/rowery/mtb/author/spirit/
Iven Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 ..nie wiem dlaczego do jazdy amatorskiej szukasz roweru z tarczówkami ?...dobre v -brakei do takich celów ,zupełnie wystarczą , nie wspomnę o większej wadze i cenie roweru...ale, jeśli już to mam jeszcze jedną ciekawą propozycję http://allegro.pl/mb...2323134348.html
Obes Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Ten Renegade to nie jest rower do jazdy amatorskiej - mocno wyciągnięta pozycja i ostre kąty to jazda sportowa.
Peterp079 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Dokładnie. To przecież jest typowy ścigant. A co zlego w tym ze do amatorskiej jazdy mozna miec dobra hamulce to nie wiem. Tez jezdze amatorsko i rekreacyjno-turystycznie a jak czasem wsiadam na stary rower z Vbrake'ami to za kazdym razem sie dziwie jak to nei hamuje i o ile bezpieczniej jest z tarczami wtedy kiedy trzeba sie zatrzymac szybko.
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Owszem jestem amatorem, ponieważ zaczynam swoją przygodę z pedałowaniem ;-) Rowerem jak wspomniałem na początku, chcę pojeździć z Narzeczoną, ale i poszaleć... Nie wszystko od razu, ale stwierdziłem, że później może być gorzej z kasą - inne priorytety... Jedyne co chciałbym ewentualnie dokupić to gumy... które będą się lepiej sprawować na asfalcie ;-) Jeżeli jednak chodzi o rower dla NOamatorów ;-) to chyba więcej kosztuje tak czy inaczej - niż te 2,5k, które chcę przeznaczyć ;-) Ja chcę po prostu dołożyć teraz i cieszyć się przez długie lata (o ile jest to możliwe) ;-P Zastanawiam się jednak pomiędzy Flite a Analogiem (2012). Dlaczego Flite jest lepszy w tym przedziale? Z tego co analizowałem, to amor ma lepszy Cube przecież... ale mogę się mylić ;-) Co do przymiarki - szukałem w Elblągu, ale nie znalazłem ani 1 z rowerów, które wymieniłem, więc nie miałem okazji niestety. Na podstawie moich wymiarów jeden z konsultantów poradził mi Unibike Evo 2012 - 19". Jak będę miał okazję i niczego nie kupię do tego czasu, to będę szukał jeszcze w Olsztynie/Gdańsku ;-) Strasznie mnie korci, żeby zamówić, ale nie chcę pochopnie podejmować decyzji...
Krzysiek346limak Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 A może zakombinuj tak jak ja... Kup meride matts 60-d mod. 2009r. Na starcie masz dobry osprzęt Deore XT i całkiem przyzwoite hamulce Tektro Auriga... Wydasz na niego 1800zł a następnie za 700zł wymieniasz amorka na powietrznego Epicona i rowerek jest naprawdę bardzo przyjemny... Myślę, że gotowca w takiej konfiguracji nie kupisz w tej kasie.
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 A może zakombinuj tak jak ja... Kup meride matts 60-d mod. 2009r. Na starcie masz dobry osprzęt Deore XT i całkiem przyzwoite hamulce Tektro Auriga... Wydasz na niego 1800zł a następnie za 700zł wymieniasz amorka na powietrznego Epicona i rowerek jest naprawdę bardzo przyjemny... Myślę, że gotowca w takiej konfiguracji nie kupisz w tej kasie. Szczerze mówiąc, to niebardzo chce mi się do tego kombinować... Podejrzewam, że to dobry pomysł, ale może i z mojego lenistwa (oraz braku czasu) nie biorę takiej ewentualności ;-) Wystarczy, że ostatnio sporo musiałem przy aucie grzebać ;-)
Obes Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Zanim zdecydujesz się na któryś z tych "jedynie słusznych", obejrzyj Authora którego poleciłem, nie wierzę, że jakiegoś upustu na niego nie dadzą .
Peterp079 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 A może coś takiego z powietrznym amorem : SPIRIT | MTB - Author Szczerze powiedziawszy to poza amorem niczym ten sprzęt nie zachwyca...
Obes Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Mnie tam nawet amorem nie zachwyca, ale są taki które mnie jeszcze bardziej "nie zachwycają". Za to do takiej jazdy ważniejszy będzie bardzo porządny jak na tą cenę amor niż jakiś SLX.
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Mnie tam nawet amorem nie zachwyca, ale są taki które mnie jeszcze bardziej "nie zachwycają". Za to do takiej jazdy ważniejszy będzie bardzo porządny jak na tą cenę amor niż jakiś SLX. A co można powiedzieć o tych, które są we flicie albo analogu? Ewentualnie jakieś konkretniejsze porównanie obu rowerów? 50 zł różnicy, a to co do tej pory znalazłem nt. tych rowerów - w sumie różne opinie. Chociaż cube analog ma niby źle dopasowaną ramę (geometrię) do możliwości skoku amora... Ale jak mówię... niezbyt się znam i póki co moje doświadczenie opiera się jedynie na tym co czytam ;-)
Peterp079 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Tu masz piękny wątek o SR Suntour: http://www.forumrowerowe.org/topic/15984-amortyzator-sr-suntour-xcr-lo-opinie/ A tutaj coś o XC28: http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,amortyzatory-rock-shox-xc
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Tu masz piękny wątek o SR Suntour: [amortyzator] SR Suntour XCR-LO - opinie - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa A tutaj coś o XC28: Artykuły - Sprzęt/Testy - bikeBoard - magazyn rowerowy I znowu mam mętlik w głowie ;-) Niby RockShox'a są lepsze, ale im bardziej zagłębiam się w temat to zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej rower z amorem powietrznym.. Póki co muszę poszukać czy taki amor będzie dobry pod moją wagę (84kg aktualnie, chociaż spada, bo mam za sobą 20 kg już) i ile jest w stanie wytrzymać... Jak już pisałem jestem full amatourem ;-P ale za to ambitnym i nie chciałbym za pol roku wymieniać na coś nowego ;-P Ps. Czasami zdobywanie wiedzy nie jest czymś dobrym, ponieważ prowadzi w podwyższanie ceny planowanych zakupów ;-P I tak mi już Narzeczona suszy, że 2,5k to i tak za dużo ;-D
Peterp079 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Narzeczonej nie sluchaj. Informowanie Mojej Narzeczonej o kwotach przeznaczanych na rower i czesci skonczylo przy 2K i to i tak z wielką awanturą. Gdyby w chwili obecnej wiedziala ze wydalem juz dobre kilka razy tyle na chorobe zwana Cyklozą to pewnie bym juz nie byl Jej narzeczonym A co amorow to czy RS czy SR spokojnie nadadza sie do zastosowania o jakim piszesz na zdecydowanie dluzej niz rok. Jesli chodzi o amory powietrzne musisz liczyc sie z kosztami utrzymania takiego sprzetu czyli serwisow itd. W tej cenie co podales masz 3 sensowne rowery: Author, Cube, Unibike i spokojnie one Ci wystarcza na dluga zanim dojdziesz do tego ze trzeba by cos wymieniac w nich. A jak juz do tego dojdziesz to bedzie dokladnie wiedzial co i na co chcesz wymienic
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Narzeczonej nie sluchaj. Informowanie Mojej Narzeczonej o kwotach przeznaczanych na rower i czesci skonczylo przy 2K i to i tak z wielką awanturą. Gdyby w chwili obecnej wiedziala ze wydalem juz dobre kilka razy tyle na chorobe zwana Cyklozą to pewnie bym juz nie byl Jej narzeczonym A co amorow to czy RS czy SR spokojnie nadadza sie do zastosowania o jakim piszesz na zdecydowanie dluzej niz rok. Jesli chodzi o amory powietrzne musisz liczyc sie z kosztami utrzymania takiego sprzetu czyli serwisow itd. W tej cenie co podales masz 3 sensowne rowery: Author, Cube, Unibike i spokojnie one Ci wystarcza na dluga zanim dojdziesz do tego ze trzeba by cos wymieniac w nich. A jak juz do tego dojdziesz to bedzie dokladnie wiedzial co i na co chcesz wymienic Po 1 to masz niezły obrazek pod nickiem ;-D A jeżeli chodzi o rowerek to jestem na 90% gotowy żeby zamówić tego Cuba Analoga Disca ;-P rama jak widzę pod mój wzrost = 18", ale i tak się waham, a nie mam się gdzie przymierzyć... Rowerek jest dostępny w rozmiarze 18 albo 20... z czego te 20 to wg. danych nie pasuje pod mój wzrost i długość nogawki.. ~180 cm / 84 noga....
Obes Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 .. Jak już pisałem jestem full amatourem ;-P ale za to ambitnym i nie chciałbym za pol roku wymieniać na coś nowego ;-P To nie znaczy, że nie odczujesz różnicy pomiędzy całkiem niezłym amorem powietrznym a o dwie klasy gorszymi tanimi sprężynowcami nie oferującymi żadnych regulacji. Peterp079 Nie wiem co to za głupie pisanie, że taki amortyzator jak XCR w zupełności mu wystarczy, sobie taki załóż.
marpok Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Rowerek jest dostępny w rozmiarze 18 albo 20... z czego te 20 to wg. danych nie pasuje pod mój wzrost i długość nogawki.. ~180 cm / 84 noga.... No nie wiem, to jest krotka rama i na Twoje 180 cm moze okazac sie za mala ale trudno wyrokowac bez przymiarki, ja bym sie bal. 20" moze byc ciut za duza. Celowalbym w 18" ale o jakiejs innej geometrii (dluzsza rura gorna) albo 19" jakiegos innego producenta, tym bardziej, ze piszesz, ze masz w planach rowniez ostrzejsza jazde.
Peterp079 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Peterp079 Nie wiem co to za głupie pisanie, że taki amortyzator jak XCR w zupełności mu wystarczy, sobie taki załóż. Poproszę o rzeczowe argumenty dlaczego nie?? Ja przeszedlem z "dziadowskiej" sprezynowej Tory Tk na Foxa i jesli mam byc szczery to w dzialaniu roznicy o 1500zł (bo o tyle F jest droższy) nie zauwazylem, a sama Tora sprawowala sie bardzo przyzwoicie. A pomiedzy First airem czy nawet biednym Recoonem tez wielkiej roznicy nie poczuje niz gdyby jezdzil na sprezynowej Torze czy tam XCR...
Obes Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Dlatego nie, ponieważ amor a Authora jest dużo lepszy więc daje dużo większy komfort jazdy i dużo większe możliwości ustawienia pod wagę, a to dla każdego jest ważne i odczuwalne, nawet dla amatora, amatorstwo nie = dziadostwo. Ja przeszedlem z "dziadowskiej" sprezynowej Tory Tk na Foxa i jesli mam byc szczery to w dzialaniu roznicy o 1500zł (bo o tyle F jest droższy) nie zauwazylem, Weź ty nie rób z siebie ... , normalnie żal mi Cię ...
Peterp079 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Wiesz co?? Takie teksty to mozesz sobie Komuś na swoim poziomie wciskac a nie do mnie. Twojego żalu nie potrzebuje. Bardziej na Twoim miejscu bym się pożalił nad sobą a nie nade mną. Choć pewnie też bym tak gadał gdybym nie miał nic sensownego do powiedzenia jak Ty... Tak że poproszę bez osobistych wycieczek...
Obes Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Jesteś totalnym dyletantem , dlatego mi cię żal ... A swoimi "dobrymi" radami co komu wystarczy nie dziel się lepiej ... nie potrafisz nic sensownego napisać to się nie udzielaj .
bassxclub Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Ej Panowie ;-) gramy po tej samej stronie ;-P prosiłbym jednak o skupienie się na radach dla mnie ;-) to jest moj temat! :-P o mnie! dla mnie! :-P ;-) Więc wychodzi na to, że nie ma sensu kupować tego Cube'a 18" - bo może być za mała, i 20" bo może być za duża ;-P A ten Unibike Flite 2012 z ramką 19" się nada? Tak mi też proponował Pan ze sklepu, bo tam jest 19 i 21" dopiero.. a 21 to już pewnie byłaby za duża...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.