MarkX Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 A moze ktos ma do ich siedziby blisko i skoczy ich opie...lic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natash Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam, Zamówiłem rowerek, jestem z Bydgoszczy i w siedzibie powiedzieli że będą po 10 czerwca dopiero dostępne. Zamiasta amortyzatora: SR SUNTOUR XCM / SKOK 100MM mogę wybrać Omega RST SL. Co proponujecie jako znawcy tematu. Czy zamiast normalnie montowanych oponek: SCHWALBE JIMMY / 26X2.10 możecie zaproponować coś co nadaje się do jazdy po asfalcie 65%, a teren (las, droga polna) 35%. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Te oponki są dośc ciężkie, ja bym zmienił np na continental escape/explorer pro, co do amortyzatora to widze że suntour xcm waży katalogowo 2,5kg, więc realnie może byc trochę więcej, a omega może ważyć ok 2,2kg więc różnica jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natash Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Amorki ze strony technincznej który lepszy. Nie biorąc pod uwagę wagi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarkX Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Wyslalem do nich maila, wiec pozwole sobie o wklejenie odpowiedzi. "Witam, bardzio nam przykro za zaistniałą sytuację, ale nie jest ona w najmniejszym stopniu wynikiem działania pracowników naszej firmy. Zamówienie na czesci do montazu złozyliśmy u producentów w sierpniu zeszłego roku i według harmonogramu wszystko poninniśmy dostać pod koniec lutego. Niestety, zawiedli dostawcy. Opóźnienie tłumaczą brakiem surowców do produkcji. Cóż, pozostaje nam jedynie przyjąc tłumaczenie producentów i cierpliwie czekać na dostawę. Jeżeli w takiej sytuacji ktokolwiek z forumowiczów ma lepsze rozwiązenie to z przyjemnością weźmiemy je pod uwagę. Mam już potwierdzone na 100% informacje, że Evolution i Evolution Disc będą dostępne od 10 czerwca. pozdrawiam, Zbigniew Lewandowski Unibike " A wiec pozostaje tylko odliczac kartki w kalendarzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vendaval Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam, Zamówiłem rowerek, jestem z Bydgoszczy i w siedzibie powiedzieli że będą po 10 czerwca dopiero dostępne. Zamiasta amortyzatora: SR SUNTOUR XCM / SKOK 100MM mogę wybrać Omega RST SL. Co proponujecie jako znawcy tematu. Czy zamiast normalnie montowanych oponek: SCHWALBE JIMMY / 26X2.10 możecie zaproponować coś co nadaje się do jazdy po asfalcie 65%, a teren (las, droga polna) 35%. Pozdrawiam. Moim zdaniem lepszy technicznie jest RST OMEGA bo ma tłumienie olejowe a to już jest skok jakościowy w stosunku do tłumienia ciernego Suntoura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Tylko że jakość RST co roku spada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natash Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 No więc jak Panie i Panowie. Muszę dać znać w sklepie jaki amorek maja mi zmontować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Tylko że jakość RST co roku spada... A Suntour'a rośnie ?? Jeździłeś chociaż na obu że takie rzeczy piszesz ?? Ja brałbym RST Omega, ma chociaż tłumienie olejowe, a z tego co zauważyłem to ma tez chyba blokade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Jeździłeś chociaż na obu że takie rzeczy piszesz Suntoura xcm mam w swoim rowerku a kuzyn ma RST Gila TnL w swoim kellys quartz. Coprawda to nie jest RST Omega ale kuzyn sądzi że mój działa lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Tutaj http://mtb.gourl.org macie troche info o wadze Unibika i innych rowerów MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 xcm chodzi troszke skokowo ale wedlug mnie znaczne lepoiej o gili z quartza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 31 Maja 2006 Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 XCM ma jedną zalete w porównaniu do XCR-LO. A mianowicie, mniej mi siada, o jakieś 1,5-3 cm (sag), zaś w A4 siada mi 3-4,5 cm (w zależności od ustawienia wstepnego) Ale reszte zalet jest po stronie XCR lo: - nieco lepiej wybiera - nieco mniej odbija - LO działa bez zarzutów, łatwo sięgnąć i ruszyć w czasie jazdy - no i lżejszy o jakies 400 g. Ale róznice niewielkie, za to "siadanie" XCR mnie wkurza, bo zmienia mi przeciez nieco geometrie bika w sumie na bardziej sportową, bo przód siada hehee wiec moze nie jest tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Prawdopodobnie znalazlem w mojej ramie niedociągnięcie - ma dziurke na tyllnym widelcu (3cm od haka przerzutki). Odkryłem odwracając rower dogóry kołami kapało z tego miejsca 5 min :angry: mam nadzieje, że ramie nic sie nie dzieje od wewnętrznych kąpieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarkX Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Orientuje sie ktos, czy dostali juz te czesci do mozntazu? Termin 10 juz sie zbliza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja mam od dawna na zbycie model 2006, już po przeróblach na lepsze + dodatki (m.i. sztyca ruchoma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Blizzard, ja bym z tym poszedł raczej do serwisu, skoro jest dziura, mała czy duża to powinni wymienić na ramę, nie wiadomo czy w tym miejscu nie zacznie pękać, a jest chyba tylko rok gwarancji na ramę. Edytowane 6 Czerwca 2006 przez thomash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Uni evo 06 w wersji sportowej czyli prosta kiera i mostek w pozycji odwrotnej, kiera na wys. około 97 cm, pierwotniw z mostkiem normlanym i giętą kiera jest na powyżej 102 cm. http://images2.fotosik.pl/80/57521f90a0edd0e5.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Blizzard, ja bym z tym poszedł raczej do serwisu, skoro jest dziura, mała czy duża to powinni wymienić na ramę, nie wiadomo czy w tym miejscu nie zacznie pękać, a jest chyba tylko rok gwarancji na ramę. Wydaje mi się że to jest gdzies wielkości średnicy szpilki. Bo kapało baaardzo wolno. Przy spawie tylko nie rozumiem jednego - skąd tam się u licha więła woda :eek: Mam czas zareklamować w zimie bo w okresie letnim sie zabije jak miałbym czekać tydzień (albo 2) na rower. evo - co to za oponki w tym evolutionie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Krossy serii level mają tak przemyślaną ramę, że od dołu prawie każda rura (nawet te malutkie łaczniki na widelcu tylnim) mają też dziurki od dołu - właśnie po to, gdy znajdzie sie woda lub nieczystośc w ramie, to może tym odciec. wiadomo, że może jakiś syf najść od siodła/sztycy, czy dziurkami na widelcu tylnim, które są robione na teoretyczne mocowanie bagażdnika czy błotników. Jest nawet taka dziurka pod suportem. Generalnie więc widać, że to przemyślana konstrukcja. W Unibiku tego nie widze, wiec może Blizz ciesz sie, że masz te małą dziurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volot65 Napisano 8 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Hejka montowal ktos z Was do swojego evo boostery ?? Wlasnie sie zastananwiam nad kupnem jednego na tylni hamulec ale nie wiem czy poprawi to w jakims stoponiu sile hamulca itp Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vendaval Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jest kłopot ;/ Zaczynam tracić wiarę w ramy unibika. Rower kupiłem ponad rok temu (4/2006) więc gwarancja sklepowa minęła. A rama ma pęknięcie przy spawie dolnych widełek tylnego koła. Przejechałem raptem 900 km po ściezkach leśnych z korzeniami, czyli tereny do których rower jest przystosowany. Nie było owy o żadnym skakaniu, wagi też nie mam wielkiej bo 65 kg. Nie wiem co w tej sytuacji robić. http://www.spam42.twixen.com/rama.jpg Coprawda pęknięcie jest małe ale jak jest to pewnie się będzie powiększać. Czy ktoś wie czy unibike daje gwarancję na ramę dłuższą niż rok? Otrzymałem maila z unibka, że gwarancja na rower (i ramę) jest na 2 lata. W takim razie zgłoszę się do serwisu z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 według mnie to nie jest zbyt poważne uszkodzenie ramy (ale jednak jest). Jest w miejscu (jeśli dobrze wywnioskowałem ze zdjęcia) mało podatnym na duże siły i nie powinno się rozlecieć . Idź do spawacza powiedz mu żeby pospawał ipo sprawie - to miejsce nie rzuca sie tak bardzo w oczy. ale poiczekaj na opinie innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vendaval Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 To jest miejsce styku tylnych widełek z suportem. Jednak jest to miejsce dużych naprężeń skoro pękło. Do spawacza nie będę szedł, bo jeszcze bardziej osłabi ramę jak nie umie spawać aluminium, chyba lepiej skorzystać z gwarancji w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Mogło być od początku źle pospawane i pękło np. po: - uderzeniu kamienia - o próg/schodka - jak go do domu wprowadzasz zreszta to jest niemożliwościa zeby pełnowartościowa rama pękła w tym miejscu po 900km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi