Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I stało się :(:angry2:

Pierwsza poważniejsza awaria jak do tej pory:

A mianowicie, jak wiadomo w rzekach jest coraz mniej wody więc są plarze po bokach ja się postanowiłem po takiej jednej przejechać (kamienie i piach) więc njade koła grzęzną a ja walcze, zaczyna mi się podaobać, chce dać niższy bieg żeby się nie męczyć a tu nie chce wskoczyć :(:blink: dobra myśle może za ciężko więc jade dalej bez zmiany biegu. Jak zjechałem już na drogę to dalej nie wskakuje.... Łańcuch wpada w szprychy z "dwójki". No to totalne załamanie. Przyjechałem ostrożnie do domu i oglądam dokładnie. Wózek ociera o szprychy i blokuje je. Więc mysle... Wpadam na gnialny pomysł żeby pokręcić śrubką przy przerzutce. Udało się nie ociera, ale wózek wydaje się KRZYWY :( :angry: więc delikatnie chwytam w ręce przerzutkie i prubuję wózek wyprostować. Teraz jakop tako wygląda. Biegi ładnie wchodzą od 1 -8. Problemy są przy wchodzeniu od 8 - 4 co teraz?

Napisano

a gwarancje masz? mi skrzypi troche kierownica, musze nasmarować i dokrecić jutro pozatym rower daje rade, a nie jeżdże w prostym terenie - rzeka, praktycznie cały czas kamienie lub wysoka trawa i błoto.

Napisano

Gwarancja jest. Bylem w serwisie, na poczekaniu mi zrobili - był krzywy hak. Coś serwisant mówił, że jak by było coś nie tak z przerzutką to mi wymienią. A hak na pewno wymienić trzeba (choć wyprostowany). Miejmy nadzieje ze bedzie juz OK ;)

Musze bardziej uważać jak tym rowerem jeżdże. Bo wtedy przesadziłem troszku :D Poddałem go chyba zbyt dużym przeciążeniom. Ciągnołem po żwiże i kamieniach, a koo obracało się bardziej niż jechało, nazwę to efektem palenia gumy :P

Napisano

Mój Evo kilka dni temu dostał niezłą szkołę ale nawet nie jęknął. Mam nadzieję, że ominą mnie jakieś poważne usterki bo facet ze sklepu, w którym kupiłem bike'a wygląda mi na "fachofca" (do smarowania łańcucha polecał CX-80, ostatecznie wybrałem specyfik z, jak mówił, teflonem a w domu okazało się, że teflonu w nim nie ma ;) )

Napisano

Jaki to smar? Po czym wywnioskowałeś, że nie ma w nim teflonu?

Też mi się wydawało że pedros extra dry nie ma teflonu. Wpadłem na genialny pomysł i rozszyfrowałem skrót PTFE (czy jakoś tak) - to było oznaczenie teflonu ;)

Napisano

Jaki to smar? Po czym wywnioskowałeś, że nie ma w nim teflonu?

Też mi się wydawało że pedros extra dry nie ma teflonu. Wpadłem na genialny pomysł i rozszyfrowałem skrót PTFE (czy jakoś tak) - to było oznaczenie teflonu :)

To był smar Weldtite TF2 Wet, w którym teflonu nie ma. A w Weldtite TF2 Dry teflon jest. A że była kolejka to nie wczytywałem się - zaufałem sprzedawcy. Potem sprawdziłem to na stronce producenta. Zresztą, teflon nie taki ważny. Wkurza mnie tylko, że facet nie wie co sprzedaje.

Napisano

A ja kupiłem olej Teflon plus (dry). Nie wiem czy dobzre zrobiłem ale tylko taki mieli w sklepie zdaje się ;)

Właśnie wróciłem z działki, umyłem Evo i nasmarowałem łańcuch. ZAuważyłem że z przodu linki(które chyba każdemu obijają podczas jazdy) zdarły lekko farbe z ramy ;) Też tak macie?

Napisano

rower jest świetny , ale mam z nim problem ;) gdy tylko nacisnę mocnie na pedały korba wydaje z siebie nieprzyzwoite piski , w serwisie przekręcili korbę ale po 2 dniach okazało się że ramię korby jest odkęcone . Ponownie pojechałem do serwisu , dokręcili je ale dalej piszczy po naciśnięciu mocniej na pedały . Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić??

Napisano

U mnie też dziwne dźwięki wydobywały się z okolic suportu. Pomogło dokręcenie śrubek przy pedałach (ktoś już wcześniej o czymś takim pisał - stąd wiedziałem) i przestało. Apropos smarów do łańcuchów jestem mile zaskoczony oryginalnym smarem którym jest zakonserwowany łańcuch SRAM (w moim wypadku) PC48. Po zakupie nowego łańcucha tylko wytarłem go z nadmiaru tego smaru i jeżdżę bez smarowania do dzisiaj a to już ok 700km. Nadal działa cicho, płynnie i nie piszczy. Fakt faktem że jeżdżę głównie asfaltem (niestety dom-praca-dom od czasu do czasu lasy i piachy) no i deszcz mnie jeszcze nie złapał B)

Napisano

Obkleiłem linki czarną taśmą izolacyjną. Mam nadzieję, że teraz nie będą rysować mojej ramy kochanej :(

Napisano

Oooo dobry pomysł, dzięki Blizzard, spróbuje jutro też obkleić rame taśmą klejącą(przezroczystą)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Używacie Uni Evo więc podpowiedzcie na co zwrócić uwagę kupując ten rower. Czy znacie jakieś sklepy gdzie można kupić taniej ten rower? Co myślicie o Evo Disc w cenie np 1350 zł?

Napisano

Jak mozesz go kupic w takiej cenie, to bierz go z miejsca;) A uwage mozesz zwrocic na to, czy wszystkie podzespoły sa takie jak podane w specyfikacji. I zasze mozna sie jeszcze troche potargowac:D

Napisano

Używacie Uni Evo więc podpowiedzcie na co zwrócić uwagę kupując ten rower. Czy znacie jakieś sklepy gdzie można kupić taniej ten rower? Co myślicie o Evo Disc w cenie np 1350 zł?

Posiadam evo 1 miesiąc(700km)-zwróć uwagę przy zakupie na naciągnięcie szprych, w moim były tragicznie luźne sklep( KRY-SPORT zBydgoszczy) olał sprawę i musiałem na własny koszt dać naciągać,następnie linki chamulcowe popękane po zew. stronie zacisku na chamulcu -reakcja w serwisie jak poprzednio ,ciasno spasowane pedały wedłóg srzedawcy miał się rozruszać, po 500km sam rozkręciłem nasmarowałem jest ok. serwisant znowu olał sprawę sumując--rowerek super ale ten sklep omijaj z daleka pozdrawiam.ps o serwisie w Unibiku w Budgoszczy też nie mam dobrego zdania jak kogoś to interesuje to może pytać.

Napisano

panowie, sprawdzcie pedały w swoich evolutionach

na lewym pedale wypadły mi wszystkie wkręty (czego oczywiście nie zauważyłem) i w trasie odpadła mi czarna cześć od srebrnej :/ dokręćcie je

a jak ktoś już z was zgubił to to są wkręty 4x6 mm ale pasują także 4x8 mm

pozdro

Napisano

No i po ptakach, Uni Evo nie ma od jakiegos czasu a teraz to juz nawet nie ma Evo Disc.

A co myślicie o ramie od Uni Flit z osprzętem od Evo disc za 1450? Czetnie bym zrezygnowal z tarczówek ale nie wiem czy to bedzie mozliwe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...