Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamówiłem rowerek, jestem z Bydgoszczy i w siedzibie powiedzieli że będą po 10 czerwca dopiero dostępne.

Zamiasta amortyzatora:

SR SUNTOUR XCM / SKOK 100MM

mogę wybrać Omega RST SL.

Co proponujecie jako znawcy tematu.

Czy zamiast normalnie montowanych oponek:

SCHWALBE JIMMY / 26X2.10

możecie zaproponować coś co nadaje się do jazdy po asfalcie 65%, a teren (las, droga polna) 35%.

Pozdrawiam.

Napisano

Te oponki są dośc ciężkie, ja bym zmienił np na continental escape/explorer pro, co do amortyzatora to widze że suntour xcm waży katalogowo 2,5kg, więc realnie może byc trochę więcej, a omega może ważyć ok 2,2kg więc różnica jest.

Napisano

Wyslalem do nich maila, wiec pozwole sobie o wklejenie odpowiedzi.

"Witam,

bardzio nam przykro za zaistniałą sytuację, ale nie jest ona w najmniejszym

stopniu wynikiem działania pracowników naszej firmy. Zamówienie na czesci do

montazu złozyliśmy u producentów w sierpniu zeszłego roku i według

harmonogramu wszystko poninniśmy dostać pod koniec lutego. Niestety,

zawiedli dostawcy. Opóźnienie tłumaczą brakiem surowców do produkcji. Cóż,

pozostaje nam jedynie przyjąc tłumaczenie producentów i cierpliwie czekać na

dostawę. Jeżeli w takiej sytuacji ktokolwiek z forumowiczów ma lepsze

rozwiązenie to z przyjemnością weźmiemy je pod uwagę.

Mam już potwierdzone na 100% informacje, że Evolution i Evolution Disc będą

dostępne od 10 czerwca.

pozdrawiam,

Zbigniew Lewandowski

Unibike

"

A wiec pozostaje tylko odliczac kartki w kalendarzu :D

Napisano

Witam,

Zamówiłem rowerek, jestem z Bydgoszczy i w siedzibie powiedzieli że będą po 10 czerwca dopiero dostępne.

Zamiasta amortyzatora:

SR SUNTOUR XCM / SKOK 100MM

mogę wybrać Omega RST SL.

Co proponujecie jako znawcy tematu.

Czy zamiast normalnie montowanych oponek:

SCHWALBE JIMMY / 26X2.10

możecie zaproponować coś co nadaje się do jazdy po asfalcie 65%, a teren (las, droga polna) 35%.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem lepszy technicznie jest RST OMEGA bo ma tłumienie olejowe a to już jest skok jakościowy w stosunku do tłumienia ciernego Suntoura.

Napisano
Tylko że jakość RST co roku spada...

A Suntour'a rośnie ?? Jeździłeś chociaż na obu że takie rzeczy piszesz ??

Ja brałbym RST Omega, ma chociaż tłumienie olejowe, a z tego co zauważyłem to ma tez chyba blokade.

Napisano
Jeździłeś chociaż na obu że takie rzeczy piszesz

Suntoura xcm mam w swoim rowerku a kuzyn ma RST Gila TnL w swoim kellys quartz.

Coprawda to nie jest RST Omega ale kuzyn sądzi że mój działa lepiej

Napisano

XCM ma jedną zalete w porównaniu do XCR-LO.

A mianowicie, mniej mi siada, o jakieś 1,5-3 cm (sag), zaś w A4 siada mi 3-4,5 cm :)

(w zależności od ustawienia wstepnego)

Ale reszte zalet jest po stronie XCR lo:

- nieco lepiej wybiera

- nieco mniej odbija

- LO działa bez zarzutów, łatwo sięgnąć i ruszyć w czasie jazdy

- no i lżejszy o jakies 400 g.

Ale róznice niewielkie, za to "siadanie" XCR mnie wkurza, bo zmienia mi przeciez nieco geometrie bika :D

w sumie na bardziej sportową, bo przód siada hehee

wiec moze nie jest tak źle :)

Napisano

Prawdopodobnie znalazlem w mojej ramie niedociągnięcie - ma dziurke na tyllnym widelcu (3cm od haka przerzutki). Odkryłem odwracając rower dogóry kołami kapało z tego miejsca 5 min :angry:

mam nadzieje, że ramie nic sie nie dzieje od wewnętrznych kąpieli :(

Napisano (edytowane)

Blizzard, ja bym z tym poszedł raczej do serwisu, skoro jest dziura, mała czy duża to powinni wymienić na ramę, nie wiadomo czy w tym miejscu nie zacznie pękać, a jest chyba tylko rok gwarancji na ramę.

Edytowane przez thomash
Napisano
Blizzard, ja bym z tym poszedł raczej do serwisu, skoro jest dziura, mała czy duża to powinni wymienić na ramę, nie wiadomo czy w tym miejscu nie zacznie pękać, a jest chyba tylko rok gwarancji na ramę.

Wydaje mi się że to jest gdzies wielkości średnicy szpilki. Bo kapało baaardzo wolno. Przy spawie tylko nie rozumiem jednego - skąd tam się u licha więła woda :eek: ;)

Mam czas zareklamować w zimie bo w okresie letnim sie zabije jak miałbym czekać tydzień (albo 2) na rower. ;)

evo - co to za oponki w tym evolutionie?

Napisano

Krossy serii level mają tak przemyślaną ramę, że od dołu prawie każda rura (nawet te malutkie łaczniki na widelcu tylnim) mają też dziurki od dołu - właśnie po to, gdy znajdzie sie woda lub nieczystośc w ramie, to może tym odciec.

wiadomo, że może jakiś syf najść od siodła/sztycy, czy dziurkami na widelcu tylnim, które są robione na teoretyczne mocowanie bagażdnika czy błotników.

Jest nawet taka dziurka pod suportem.

Generalnie więc widać, że to przemyślana konstrukcja.

W Unibiku tego nie widze, wiec może Blizz ciesz sie, że masz te małą dziurkę :D

Napisano

Hejka :)

montowal ktos z Was do swojego evo boostery ?? Wlasnie sie zastananwiam nad kupnem jednego na tylni hamulec ale nie wiem czy poprawi to w jakims stoponiu sile hamulca itp :D

Pozdro

Napisano

Jest kłopot ;/

Zaczynam tracić wiarę w ramy unibika.

Rower kupiłem ponad rok temu (4/2006) więc gwarancja sklepowa minęła.

A rama ma pęknięcie przy spawie dolnych widełek tylnego koła.

Przejechałem raptem 900 km po ściezkach leśnych z korzeniami, czyli tereny do których rower jest przystosowany. Nie było owy o żadnym skakaniu, wagi też nie mam wielkiej bo 65 kg. Nie wiem co w tej sytuacji robić.

http://www.spam42.twixen.com/rama.jpg

Coprawda pęknięcie jest małe ale jak jest to pewnie się będzie powiększać.

Czy ktoś wie czy unibike daje gwarancję na ramę dłuższą niż rok?

Otrzymałem maila z unibka, że gwarancja na rower (i ramę) jest na 2 lata. W takim razie zgłoszę się do serwisu z nim.

Napisano

według mnie to nie jest zbyt poważne uszkodzenie ramy (ale jednak jest). Jest w miejscu (jeśli dobrze wywnioskowałem ze zdjęcia) mało podatnym na duże siły i nie powinno się rozlecieć :) .

Idź do spawacza powiedz mu żeby pospawał ipo sprawie - to miejsce nie rzuca sie tak bardzo w oczy.

ale poiczekaj na opinie innych :D

Napisano

To jest miejsce styku tylnych widełek z suportem. Jednak jest to miejsce dużych naprężeń skoro pękło.

Do spawacza nie będę szedł, bo jeszcze bardziej osłabi ramę jak nie umie spawać aluminium, chyba lepiej skorzystać z gwarancji w tym przypadku.

Napisano

Mogło być od początku źle pospawane i pękło np. po:

- uderzeniu kamienia

- o próg/schodka - jak go do domu wprowadzasz

zreszta to jest niemożliwościa zeby pełnowartościowa rama pękła w tym miejscu po 900km

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...