buryzenek96 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam.Po ostatnim otwarciu zbiorniczka w klamce m596 i jego zamknięciu z dokładnym zakręceniem śrubek i montażem uszczelek zauważyłem,że z klamki trochę mi cieknie olej.W wyniku tego w chwili obecnej nie ma w ogóle płynu w klamce i hampel mi nie działa.Może ta czarna duża uszczelka nie powinna być mokra od oleju po zewnętrznej stronie i dlatego mi cieknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Sprawdź czy nie jest uszkodzona, jeśli tak, nie obejdzie się bez jej wymiany, może było przykręcone za mocno albo się gdzieś podwinęła, może starczy poprawić. Bezwzględnie konieczne ponowne zalanie i odpowietrzenie hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwan1245 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 daj zdjęcie tej dziurki , niektóre hamulce mają taki specjalny otwór którym wycieka taki niby olej , ta dziurka jest po to żebyś nie zagrzał hamulca i żeby ci nie wybuchł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Co do uszczelki to jeszcze będę na bieżąco ją oglądał.Przy zalewaniu hamulca płynem muszę się zastosować do instrukcji,która opisuje odpowietrzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Tak, odpowietrzanie = się zalewanie płynem układu. Pamiętaj ze shimano wymaga specjalnego oleju mineralnego żebyś nie wpadł na pomysł albo sie nie zapomniał i DOT'a nie wlał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 tak,tak wiem,już wiele razy wałkowałem ten temat Jutro jadę kupić olej mineralny shimano a we wtorek odpowietrzam.Gorzej będzie jeśli odpowietrzę i hamulce będą ładnie działać,a potem znowu mi olej wycieknie i wszystko się posypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Zanim odpowietrzysz zrób oględziny uszczelki i dekielka. Jak jest walnięta możesz spróbować zamknąć dekielek na silikon, tam nie ma ciśnienia, dekielek tylko przytrzymuje olej w zbiorniczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 W ogóle to śrubki mi się nie chcą do końca wkręcić,jakby były wyrobione.Tylko nie wiem jak to możliwe,skoro odkręciłem klamkę tylko jeden raz od nowości.Dekielek-chodzi Ci o pokrywkę zbiorniczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Obejrzyj dokładnie gwinty itd. na moje źle położyłeś uszczelkę skoro nie możesz dociągnąć do końca, mogła się przy tym uszkodzić. Dekielek - tak mam na myśli pokrywkę. Tam chyba jest wszystko tak samo jak starszym modelu z tłoczkiem pracującym prostopadle do klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiku1 Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Niepotrzebnie go odkręcałeś, przecież można wymienić olej bez rozkręcania klamki. Poza tym cieknie Ci olej spod śrubek czy z uszczelki pod pokrywką? Może przyszczypnąłeś uszczelkę podczas montażu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Gdy wkręcam śrubki,to kręcą się i kręcą.Uszczelka wygląda normalnie, bez żadnych malutkich usterek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 To moze przeciagneles gwint? I teraz drinka nie doczeka dekielka, a dekielka uszczelki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 To jest NIEMOŻLIWE żebym uszkodził gwint,skoro tylko raz wykręciłem śruby i potem się nie chciały wkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiku1 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Zdejmij dekielek i zrób oględziny gwintów. Jeżeli śruby nie dociągają do końca to może coś tam siedzi lub początek gwintu jest uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Może był olej w gniazdach, jak od spodu są zaślepione a gwint szczelny to nie ma opcji że wkręcisz śrubę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Najwidoczniej mam gwinty uszkodzone,choć nie widzę żeby tak było.Dzisiaj odpowietrzyłem hamulce,zakręciłem zbiorniczki i przy pompowaniu klamką olej mi wycieka spod dekielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Hamulce niedawno kupione? Może uda się je naprawić lub wymienić gwarancji. Jeśli nie ogarniasz tego samemu to oddaj do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buryzenek96 Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Nie mam gwarancji na hamulce,a oddanie do serwisu zostawię sobie w ostateczności.Chyba że walnę supergluem i nic nie będzie cieknąć,co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Super-głupi-pomysł, ty to na poważnie?. Pisałem ci wcześniej żebyś spróbował na silikon łazienkowy, zawsze to proces odwracalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.