Skocz do zawartości

[rower]Rower dla dziewczyny 170 cm do 1000 zł

grzesiek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wkleję Ci moją odpowiedź o Kandsach z innego tematu, bo trochę się tam rozpisałem:

A interesują Cię akurat tylko te modele? Bo jeśli chodzi Ci o rower z jak najlepszymi komponentami to mogę polecić Ci takie dwa modele, Kands 1300 za 1249zł i Kands Maestro za 1099zł. Oba na ramie alu, przerzutki i manetki Alivio, piasty Shimano, amorek Suntour z regulacją twardości i blokadą skoku, dodatkowo 1300 ma hamulce tarczowe mechaniczne Shimano. Osobiście mam model Maestro, zrobiłem na nim póki co 250km i muszę powiedzieć, że super rowerek, do jazdy po mieście, podjeżdżaniu szybko pod krawężniki ok 4cm, skokach na ulicę jak najbardziej się nadaje. Ustawiasz amorek na miękki i prawie w ogóle nie czuć nierówności. Ja mam trochę inne opony (mniejszy bieżnik), ale widzę że nowa wersja ma jeszcze bardziej uniwersalne gumy, na asfalt, beton, piasek, jakiś lekki szuterek czy trawę. Osprzęt Alivio też muszę pochwalić, bardzo lekko się pedałuje, nawet na środkowej koronce i 6. biegu z tyłu można się rozpędzić do 37km/h. Niestety, przednia przerzutka to najtańsze Alivio i trudno się ją reguluje, sam bawiłem się z tym kilka dni aż ustawiłem ją tak, żeby po kilku zmianach przełożeń wózek nie ocierał o łańcuch ale jest to do ogarnięcia. U mnie po 200km w tym jednym wyjeździe 40km zaczęło coś cykać w łożysku suportu, a konkretniej po jego rozgrzaniu, więc łożyska też trzeba z góry założyć, że pewnie trzeba będzie je wymienić. Reszta jest super, bardzo fajna komfortowa pozycja, siodełko całkiem wygodne. Ogólnie ciężko o rower z takim osprzętem za tą cenę. Szczerze mogę polecić ;).

Generalnie za tą cenę są to całkiem niezłe rowerki dla amatorów, jeżeli będziesz dążył do perfekcji i złapiesz bakcyla to ciągle coś będzie Ci w nim przeszkadzać (osprzęt). Ale jeśli ma służyć do takiej normalnej jazdy i nie będziesz robił jakichś wielkich przebiegów to powinien dać radę.

Ogólnie zamierzacie jeździć w terenie? Bo jeśli nie to dziewczyna strasznie się starga na tym MTB jeżdżąc po DDR i asfalcie, wiem bo moja ma MTB a ja crossa i gdy mnie nic nie boli ona jest już zdyszana.

Co do rozmiaru ramy, moja dziewczyna ma też ok 170cm i na MTB 19" wsiada z siodełkiem prawie na minimum, na Kandsa 19" z kołami 28" wsiada niejako z doskoku, ale ma dobrą pozycję na nim. Myślę, że 19" będzie dobra, ale napisz jeszcze do sprzedającego żeby podał odległość od ziemi do końca rury podsiodłowej, idźcie do sklepu i niech się przymierzy do roweru z taką samą odległością - da to pewien pogląd na to czy rama będzie dobra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...