Tofi Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Rano pompowałem dętki do 60 PSI (opona ma zakres do 65) i na bardzo fajnych twardych kołach dojechałem do pracy. O dwunastej dzisiaj wracam z pracy, siadam na rower i dwa flaki. Albo najechałem na szkła jakieś (pełno ich po drodze), albo zakładowy żartowniś. Pompki nie miałem ze sobą, ale w oponach jeszcze tak trochę ciśnienia było (wyglądały jak nabite do 40 PSI, czyli dokładnie jak rano przed pompowaniem) zatem do domu da się dojechać. W oponach mam mleczko, więc szkło odpada, zwłaszcza, że żadnego nie znalazłem. Pierwsze co zrobiłem po powrocie do domu, to szukałem na ebayu zakrętek z zabezpieczeniem anti-thieft - znalazłem pasujące do shredera, po cztery sztuki w paczce. Pomyślałem świetnie, bo w obydwu rowerach mam wentyle samochodowe. To jako, że przerzutki też dziwnym trafem przestały prawidłowo chodzić w tym samym czasie, zabrałem się za serwis. Podłączam pompkę i... 60 PSI O.o. Podłączam pompkę do drugiego koła... 60 PSI. Siadam na rower - ugięcie jak by było 20 PSI mniej. @.@ Co jest grane? Ktoś wie? Powinno być odwrotnie - rano flaki w południe napompowane bo nagrzane od słońca. Czy to może oznaka rychłego końca opon? Zapomniałem sprawdzić czy nie są zmurszałe.
adii22 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Myślę, że to tylko subiektywne odczucie, opona raczej w przeciągu paru godzin nie zmięknie aż tak mocno (chodzi o zdolność amortyzacji), a skoro ciśnienie takie samo... Sprawdź zawieszenie, jeśli masz powietrzne amortyzatory. Mogło stamtąd zwiać trochę wiatru.
Airsofter Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Mógł oplot pójść- i wtedy mogło by się tak rozpłaszczać.
Tofi Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 No to mnie czekają opony do wymiany bo amortyzatory na sprężynach. A tak na marginesie to jak się zagląda do amortyzatorów zoom? Te plastikowe zatyczki się podważa śrubokrętem czy się wykręca?
Tofi Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 A długo się kręci? Miałem wrażenie, że kręcą się w kółko.
after Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Podważ je. Żeby rozkręcić Zooma, będzie prawdopodobnie potrzebował długiego imbusa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.