Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukam roweru górskiego do XC, który będzie sztywny, zwrotny oraz wytrzymały, by podjazdy i zjazdy można było pokonywać jak najszybciej. Raczej na kołach 26 cali z hamulcami tarczowymi (hydraulicznymi). Jestem amatorem i raczej jeżdżę raczej rekreacyjnie-sportowo. Choć to bardzo mało prawdopodobne to nie wykluczam w przyszłości jakiegoś maratonu czy też zawodów. Jazda po szosie i lesie. Województwo świętokrzyskie to jednak wyżynno-pagórkowaty teren, więc jest gdzie poszaleć :).

Ważę 75 kg i mierzę 1,86 m. Co muszę jeszcze podać by prawidłowo dobrać rozmiar ramy?

Moją propozycją jest CUBE Analog Disc. Co o tym sądzicie? Budżet to sztywne 2 500 zł. Czytałem wiele tematów podobnych, lecz nie znalazłem w nich konkretnej odpowiedzi. Rower oczywiście ma być na lata, a wszelkie wymiany raczej tylko dotyczyłyby części, które się zużywają.

Oczywiście w grę wchodzą tylko nowe rowery, żadnych używanych.

Jeśli o czymś zapomniałem, prosze mi wybaczyć ;).

Pozdrawiam!

Gość voytec
Napisano

Nikt chyba nie podpowie za dużo. Ja akurat w tych pieniądzach proponowałbym właśnie ten rower. Niezbyt sportowa rama pozwala na przyzwoitą pozycję. Osprzętowo jest całkiem nieźle a na bank nie znajdziesz nic z SLX'em z tyłu za tą kasę. Jeśli interesuje Cię szybkie pokonywanie podjazdów to blokada amora na kierownicy ułatwia sprawę. Nie wiem jak z tym amorem jest ale IMHO 28mm golenie to trochę za słabe (mała sztywność) na rower z tarczami. Będziesz musiał to wyczuć sam w sklepie. Ale i tak bym brał ten rower bo do rekreacyjnej jazdy wystarczy i długo pociągnie. Mój jest podobnie zbudowany i w tej konfiguracji eksploatuję go już dłuższy czas.

Ogólnie mogę jednak odpowiedzieć że odpowiedni dla ciebie rozmiar to 18".

Napisano

Jesteś pewien że rama w rozmiarze 18 cali? W FAQ na stronie CUBE, dla roweru górskiego są zalecane takie rozmiary przy wzroście:

• 180-185 cm - 18-19"
  • 185-190 cm - 19-21"

Ja tak jak pisałem, mierzę 186 cm, a wysokośc kroku to ok. 88 cm.

Dla roweru górskiego: pomnóż twoją długość wysokości kroku przez czynnik 0,226. Wartość jaką otrzymasz jest teoretyczną wysokością ramy w calach.

Więc 88 cm * 0,226 = 19,888 cali

Co o tym sądzicie? Nikt więcej się nie wypowie? Faktycznie ten CUBE Analog Disc będzie dobry?

Pozdrawiam!

Gość voytec
Napisano
Jesteś pewien że rama w rozmiarze 18 cali? W FAQ na stronie CUBE, dla roweru górskiego są zalecane takie rozmiary przy wzroście: 180-185 cm - 18-19" 185-190 cm - 19-21"

Policzmy (od tyły) 19" to ~482mm. 482/0,57=845,61mm. A więc faktycznie lepsze będzie 19". Mój błąd

Napisano

A ja od siebie bym Ci jeszcze podrzucił do zastanowienia się to:

http://unibike.pl/flite.html

Ciekawa geometria, przyzwoity osprzęt i amor wydaje się chyba lepszy niz w Cube. Hamulce też lepsze. No i jest rozmiar 19". Jeśli jednak zdecydujesz się na Cube to rozmiar 20" dla Ciebie...

Gość voytec
Napisano
CUBE Analog Disc jest w rozmiarach 14", 16", 18", 20", 22" :)

Ja mam 190cm wzrostu a jeżdżę na 19" :P Kwestia przyzwyczajenia. Możesz skorzystać z rady Piterp079 i wziąć Flite'a. Nie wiele się od tego Cuba różni.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Od założenia tematu minęło sporo czasu, zaś jutro chciałem dokonać zakupu. Jeśli na sklepie nie będzie, będe prosił o sprowadzenie CUBE Analog Disc w rozmiarze 18" i 20" (musze się przymierzyć do obu). Jakieś propozycje jeszcze?

Pozdrawiam!

Napisano

Wszystkim którzy czytają ten temat, radzę - nie idźcie tą drogą:

stream

Ważę 75 kg i mierzę 1,86 m. ......Zakupiłem CUBE Analog Disc w rozmiarze 22"

A tobie współczuję, że trafiłeś na takiego sprzedawcę ...

Napisano

Ciekawe jakim szyfrem dobierane są ramy w tych "sklepach" przez tych "sprzedawców" ? :D

Co jakiś czas czyta się że koleś ma 165cm i ramę 19" i jeszcze potem na forum piszę że jest rewelacyjnie... chyba żeby się nie przyznać że dał d..y i dał sobie wcisnąć. ;) Pisze się że ma za dużą a On swoje. Często jest pewnie tak że się sprzedaje co było na sklepie a newbie nawet nie wie że jest źle bo na innym nie siedział albo miał zawsze za duże ramy, od samej komunii. :/

Napisano

Zakupiłem CUBE Analog Disc w rozmiarze 22".

No to zaszalales...swoja droga nie wierze, ze w Suporcie doradzili Ci taki rozmiar, bo pewnie tam kupowales.

Napisano

Zgadza się, kupowałem w Suporcie (ul. Sienkiewicza 53). 18" cali po pierwszej przymiarce odpadła. Potem mierzyłem 20", pojeździłem po placu sobie i jeszcze spróbowałem 22" i wiedziałem że to jest to :). Miejsce na klejonty jest (ba, jest sporo!), a pewnie jeszcze podrosnę.

kadargo, weź pod uwagę to że każdy człowiek jest zbudowany inaczej (długość nóg, rąk). Wymiary, które podałem w temacie nie są idealne bo dokonywałem ich sam i tu troszkę zgarbiony byłem itp.

Siedząc na 20" wiedziałem że mogę spróbować jeszcze rozmiar 22", który jak się okazało - jest idealny. Jak spotkasz kiedyś w Kielcach osobę, która według Ciebie ma za dużą ramę jak na swoje wymiary to zapytaj czy jest użytkownikiem forumrowerowe.org :).

Pozdrawiam!

Napisano

Tragedią są Twoje dwa ostatnie posty. Roweru nie kupowałem sam bo z rodzicami, którzy też widzieli co dla mnie biorą. W dodatku była masa rowerzystów (tak, rowerzystów; nie pseudo-rowerzystów) w sklepie i widząc jak co chwilę wskakuję na 20" i 22" mówili że 22" będzie dobrym wyborem.

Proszę moderatora o zamknięcie tematu, a Obes jeśli chce ze mną podyskutować na ten temat - zapraszam na PW.

Pozdrawiam!

Napisano

Tragedią są Twoje dwa ostatnie posty. Roweru nie kupowałem sam bo z rodzicami, którzy też widzieli co dla mnie biorą. W dodatku była masa rowerzystów (tak, rowerzystów; nie pseudo-rowerzystów) w sklepie i widząc jak co chwilę wskakuję na 20" i 22" mówili że 22" będzie dobrym wyborem.

Proszę moderatora o zamknięcie tematu, a Obes jeśli chce ze mną podyskutować na ten temat - zapraszam na PW.

Pozdrawiam!

Podobnie jak @Obes naprawdę Ci współczuję. Tutaj nie chodzi o inne wymiary każdego z nas, tutaj jednak w największym stopniu chodzi o proporcjonalność wzrostu do geometrii oraz przeznaczenia ramy.

Nikt nie chce tutaj dla Ciebie źle, uwierz.

Nad 22'jką ciężko będzie Ci zapanować. Pozycja podejrzewam będzie przez jakiś czas odpowiednia, dopiero po pewnym czasie zauważysz, iż tak naprawdę się męczysz, a nie czerpiesz przyjemność ze sportowej jazdy. Na terenowych podjazdach będzie Ci cholernie ciężko, o w miarę szybkich oraz zwinnych zjazdach teoretycznie możesz zapomnieć. Do tego dojdą za jakiś czas problemy z lędźwiami, które tak szybko nie miną. Za duża rama o geometrii rekreacyjnej do zastosowania sportowego się po prostu nie nadaje, ot tyle w tym temacie. Aby uprzedzić Twoje następne pytanie bądź obelgi typu "co Ty się tam znasz", powiem tylko, iż przejeździłem 3 lata na za dużej, rekreacyjnej ramie 20" dopasowanej przez fachowego sprzedawcę (któremu aktualnie serdecznie dziękuję) do mojego wzrostu 176cm.

Jeśli masz możliwość - zwracaj rower jak najszybciej, jeśli nie to życzę Ci abyś szybko sporo urosnął, pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...