severian Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Jeździ ktoś na tym damperze?Jak to się ma do swingerów i fox'ów pod względem kultury pracy i trwałości ? Damper jeździłby w Transie z 2006 roku.Za wszelkie sugestie byłbym wdzięczny.
Obes Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Jest to bardzo prosty tłumik, ma tylko naprężenie wstępne i tłumienie odbicia + blokada, w przeciwieństwie do Swingera który ma tłumienie szybkiej i wolnej kompresji, czy starych Swingerów które miały system przeciwdziałający bujaniu, Reasumując nie jest porównywalny ze Swingerami czy Foxami.
severian Napisano 13 Maja 2012 Autor Napisano 13 Maja 2012 No,ok.Ale wcześniej było Platform plus , a teraz jest Intrinsic czyli system zapobiegający bujaniu.Przynajmniej tak mi się wydaje.Najśmieszniejsze jest to,że nawet na stronie Manitou nie ma jakiegoś konkretnego info .
c1ach Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Mam Radiuma (co prawda starszego, z Platform +) i moja opinia na jego temat jest pozytywna, o ile weźmiesz pod uwagę że to taki w miarę podstawowy, lecz solidny damper Spełnia swoje założenia, jeśli nie masz kasy na coś lepszego. Stosunkowo bezawaryjny, w przeciwieństwie do tanich RS-ów. Wynika to głównie z prostej konstrukcji, np. brak powietrznej komory negatywnej (elastomer). Nowa wersja ma zawór blow off i to jest główna praktyczna różnica Strona Manitou umarła już dawno, ponieważ dystrybutorem na Polskę została firma Velo. Intrinsic to po prostu dobrze znany z wielu damperów system podkładek, nie sądzę aby był domyślnie ustawiony jakoś super anty-bujakowo.
Obes Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Zapomnij o jakimś antybujaniu w tych damperach, jedyne jakie jest to blokada ...
ishi Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Ja mam taki od 2mc, zrobilem 300 km na nim. Nie mam doświadczenia z innymi damperami bo to mój pierwszy, ale jak na razie daje rade (waze ponad 100kg). Miekka blokada działa dobrze, blowoffa jeszcze nie udało mi sie sprawdzic W terenie bardzo fajnie wybiera i nie zauważyłem żeby jakoś znacznie pompowało przy pedałowaniu. Za te pieniądze polecam, lekki prosty i działa (bez zadnych marketingowych cudów nie widów).
severian Napisano 13 Maja 2012 Autor Napisano 13 Maja 2012 Dzięki za odp.Mój swinger właśnie się rozszczelnił i wpadłem w lekką panikę :)Może da się go reanimować ale na wszelki wypadek myślę nad alternatywą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.