Skocz do zawartości

[damper] manitou radium expert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeździ ktoś na tym damperze?Jak to się ma do swingerów i fox'ów pod względem kultury pracy i trwałości ? Damper jeździłby w Transie z 2006 roku.Za wszelkie sugestie byłbym wdzięczny.

Napisano

Jest to bardzo prosty tłumik, ma tylko naprężenie wstępne i tłumienie odbicia + blokada, w przeciwieństwie do Swingera który ma tłumienie szybkiej i wolnej kompresji, czy starych Swingerów które miały system przeciwdziałający bujaniu,

Reasumując nie jest porównywalny ze Swingerami czy Foxami.

Napisano

No,ok.Ale wcześniej było Platform plus , a teraz jest Intrinsic czyli system zapobiegający bujaniu.Przynajmniej tak mi się wydaje.Najśmieszniejsze jest to,że nawet na stronie Manitou nie ma jakiegoś konkretnego info .

Napisano

Mam Radiuma (co prawda starszego, z Platform +) i moja opinia na jego temat jest pozytywna, o ile weźmiesz pod uwagę że to taki w miarę podstawowy, lecz solidny damper :) Spełnia swoje założenia, jeśli nie masz kasy na coś lepszego. Stosunkowo bezawaryjny, w przeciwieństwie do tanich RS-ów. Wynika to głównie z prostej konstrukcji, np. brak powietrznej komory negatywnej (elastomer).

Nowa wersja ma zawór blow off i to jest główna praktyczna różnica :icon_cool:

Strona Manitou umarła już dawno, ponieważ dystrybutorem na Polskę została firma Velo. Intrinsic to po prostu dobrze znany z wielu damperów system podkładek, nie sądzę aby był domyślnie ustawiony jakoś super anty-bujakowo.

Napisano

Ja mam taki od 2mc, zrobilem 300 km na nim.

Nie mam doświadczenia z innymi damperami bo to mój pierwszy, ale jak na razie daje rade (waze ponad 100kg).

Miekka blokada działa dobrze, blowoffa jeszcze nie udało mi sie sprawdzic ;)

W terenie bardzo fajnie wybiera i nie zauważyłem żeby jakoś znacznie pompowało przy pedałowaniu.

Za te pieniądze polecam, lekki prosty i działa (bez zadnych marketingowych cudów nie widów).

Napisano

Dzięki za odp.Mój swinger właśnie się rozszczelnił i wpadłem w lekką panikę :)Może da się go reanimować ale na wszelki wypadek myślę nad alternatywą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...