Skocz do zawartości

[relacja z budowy] Ostre koło by Oskar

OskarKabat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejne postępy:

- Obręcze i piasty zaniesione do serwisu. Dobiorą mi tam odpowiednią długość szprych. Ostatecznie zdecydowałem się na DT Championy. Pewnie zaraz zostanę za to zjechany, ale według katalogu różnica wagowa wyniesie niecałe 60g, więc wybrałem tą cięższą i wytrzymalszą opcję (nie będę ukrywał, że cena też trochę zadecydowała)

- Oczywiście z customowego malowania ramy nic nie wyszło, więc rama zaniesiona do ponownego proszkowania i malowania proszkowego. Kolor na jaki się zdecydowałem to też dosyć oklepana opcja, bo czarny mat, ale mi się podoba.

To na razie tyle. Obecnie bez fotek ale jak tylko będę miał co pokazać od razu wrzucam.

I teraz dawka pytań do was:

-jakie stery ahead mi polecacie? coś do 60-70zł. Ewentualnie jak jest jakaś inna opcja (droższa) to też podpowiedzcie

-czy oponki na które wstępnie się zdecydowałem (kewlarowy Continental Ultra Sport) będą dobrym rozwiązaniem?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cześć wam wszystkim.

Wczoraj odebrałem ramę z malowania. Trwało to wszystko ponad 2 tygodnie niestety, ale zakład do którego oddawałem akurat malował partię w innym kolorze, i musiałem czekać na swoją kolej:) Jednak rama wyszła naprawdę ekstra, mufki są ładnie zaznaczone, zero smechów czy zlewów... Kosztowało mnie to 70 zł (w sumie z wypiaskowaniem) więc sądzę że był to bardzo dobra inwestycja.

Przyszły do mnie także srebrne stery VP, które rano nabiłem.

I tu kolejny problem z tym j...@...nym widelcem... Ta dolna część sterów która nabija się na sterówke chodzi luźno... Ma jakieś pół milimetra luzu i lata na boki... Już nie wiem co mam z nim robić, bo bardzo mi się podoba. Z drugiej strony mam już dosyć kombinowania i widelca karbonowego który waży ponad 600g;/ Najprawdopodobniej go sprzedam i kupię coś innego.

Koła będą pod koniec tygodnia, wtedy zważę i wstawię fotki.

Mostek od początku miał być krótki, najlepiej bmx'owy. Niestety takowego nie udało się znaleźć przystępnej cenie, to wleciał Sunline V1 AM.

Pozdrawiam

Napisano

U mnie dolna bieżnia też była luźna, okleiłem sterówkę taśmą izolacyjną. Jeżdżę już jakiś czas i żadnych luzów. Ewentualnie opcja na żyletkę.

Napisano

Nie wiedzialem ze sa rozne standardy;) czlowiek uczy sie cale zycie;) myslalem ze jak kupuje stery 1" to bez problemu beda pasowaly do widelca o takiej sterowce;) ale problem rozwiazany... juz nie ma zadnego luzu;)

Ten widelec i tak spedza mi sen z powiek... Mialem szanse zlozyc calkiem lekki i mocny rowerek a tu nic nie wyszło .... sama przedluzka wazy pewnie tyle co reszta widelca.Jednak sami wiecie ze takich jakie mi sie podobaja i pasuja do mojej ramy (karbonowe, proste i 1" ahead) jest tyle co kot naplakal a jak juz sa jakies fajne to kosztuja tyle co stalowy na zamowienie.

Ale nic... na razie mam te i na tym sprobuje pojezdzic. zobacze czy geometria ramy mi odpowiada i jesli wszystko bedzie ok to w koncu kupie cos fajnego na allegro i przeloze;) mysle ze to najlepsze rozwiazanie.

A teraz tradycyjnie garsc pytan do was;)

- wiecie gdzie moge znalezc pol-centymetrowe podkladki pod mostek i rure sterowa 1"?

- potrzebuje takze skorzanej owijki w kolorze jasnym brazowym (cos takiego jak marianoitaliano ma na swoim siodle)

- znajde gdzies skorke w takim kolorze jak wyzej? chcialbym sobie obciagnac nia swoje siodlo ktore standardowo ma czarne obszycie, ale jest lekkie ladne i wygodne. Najlepiej jak by byla taka dziurkowana.

Pozdrawiam!

Napisano

z tymi bieżniami to jest problem, ta mniejsza srednica jest rzadka, nie ma tego juz praktycznie w lepszych sterach.... mam nadzieje ze sobie poradziles -daj jakies fotki

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Długo nie aktualizowałem tematu, ponieważ zaszły znaczące zmiany.

Wskoczyła nowa torowa rama Rychtarskiego wraz z widelcem. Wszystko na rurach Dedaccai. Poniżej zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/38/rower3rm.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/84/rower2o.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/43/rower1r.jpg/

Rama wraz z widelcem zostaną odmalowane, Planuję coś w stylu ciemnego bordo, wraz z białym napisem Rychtarski. Jeśli się uda będzie w metaliku.

Co myślicie o tym secie? Oczekuję na wasze sugestie.

Napisano

Wczoraj odebrałem ramę z malowania. Trwało to wszystko ponad 2 tygodnie niestety, ale zakład do którego oddawałem akurat malował partię w innym kolorze, i musiałem czekać na swoją kolej:) Jednak rama wyszła naprawdę ekstra, mufki są ładnie zaznaczone, zero smechów czy zlewów... Kosztowało mnie to 70 zł (w sumie z wypiaskowaniem) więc sądzę że był to bardzo dobra inwestycja.

Sorry, nie wiem gdzie się klika, żeby napisać PM, więc tak piszę :whistling:

Mógłbyś mi dać namiary na ten zakład, w którym malowałeś ramkę.

Ja w pi$@nej Warszawie zapłaciłem tyle za sam piasek i to gówniany jak nic, a teraz jak kumpel mi załatwił malowanie + piasek, bo mówił że tanio będzie, to za łeb się złapałem jak przyszło mi płacić. Za obręcze + rama, wyszło jakieś 300zł, rama (Wagant) po piaskowaniu okazała się cała dziurawa, ale imbecyle i tak ją pomalowali :verymad: :verymad: :verymad:

Wolę już wsadzić ramę w paczkę i wysłać, nawet kurierem, niż tym warszawskim majstrom zlecać robotę...

Na szczęście obręcze ładnie wyszły, no ale one były nowe i właściwie nie było co tam zwalić.

Dodam jeszcze, że w obydwu przypadkach także czekałem po 2 tygodnie, więc klapa po całości :P

Napisano

Nie, to była jakaś przemysłowa lakiernia proszkowa.

Zresztą nie wiem dokładnie, bo nie ja oddawałem, tylko kolega.

Ok, dzięki za kontakt ;)

Jak ogarnę ramę, to się odezwę.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Dawno, dawno nic nie pisałem. Spowodowane to było głownie rozpoczęciem studiów i przeprowadzką.

1. Rama wraz z widelcem została odmalowana na czarny mat.

2. Koła dostały opony wraz z dętkami (Continental Ultra Sport, dętki też jakieś Continentale)

3. Korba Campagnolo znalazła nowego właściciela, który na pewno o nią zadba. U mnie leży gotowa do założenia Dura Ace 7402. (tu podziękowania dla marianoitaliano)

4. Siodełko San Marco Blaze obite zostało szarym zamszem. W takim samym kolorze pewnie wskoczy owijka.

5. Sprawa z mostkiem jeszcze nie rozwiązana. Planowałem zamontować coś w ahead, ale teraz trafiła się bardzo ładna fajeczka i mam dylemat. Sprawdzę kilka wariantów i wybiorę najlepszy motyw w stosunku wygoda/wygląd.

6. Szukam cały czas ładnej sztycy 26.4. Musi być długa. Zoomy mają paskudne jarzemko, a przy moim siodle będzie widoczne.

7. Zdecydowałem się na pedały SPD, ponieważ mam zamiar robić duże przebiegi tym rowerem. Jako że będą to pierwsze pedały tego typu w mojej rowerowej przygodzie, wystarczą m540.

Ze zdjęciami muszę wstrzymać się jakiś czas. Od roweru dzieli mnie jakieś 180km. Do Świąt Bożego Narodzenia zakupione będą wszystkie części i przed nowym rokiem rower będzie jeździł.

POSTRO!

• 4 tygodnie później...
Napisano

Szczerze mówiąc w tamtym malowaniu był o niebo lepszy, no i miał oryginalne naklejki, oraz napis.

Teraz to wygląda jak jakiś podrzędny ostrzak, jakich niemało :/

Oczywiście to tylko moje odczucie...

Napisano

Nie, w ramie jest tulejka która blokuje dalsze wsunięcie sztycy. Jeszcze jej nie przycinałem, więc dlatego jest tak wysoko.

Co do malowania, to jeszcze jest nie skonczone. Tak jak napisałem, są to postępy a nie docelowy wygląd. Wskoczy kilka detali, które to wszystko ożywią, i będzie o niebo lepiej.

Napisano

Naklejki srejki i napis, masz troche campy Tad3k i nagle wszystko musi być dla ciebie firmowe, a jak już jest to ma być to podkreślone. Nie ogarniam twojego rozumowania.

Jak dla mnie ostrzak zapowiada się świetnie, czekam na koniec!

Napisano

Moim zdaniem @Tadkowi chodzi raczej o to, że z naklejkami i w oryginalnym malowaniu rower wyróżniał się z tłumu, miał jakąś historię, a bez nich jest "bezimienny".

Napisano

Jak ktoś się zna to rozpozna rower bez naklejek, jak się nie zna to nawet naklejki mu nie pomogą, bo i tak nie będzie wiedział o co chodzi. Kolor, kolorem równie dobrze mogła być czarna wcześniej, a teraz błękitna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...