Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Jaki do 450 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam Krossa Hexagona V2 rocznik 2010 z przytroczonym do mostka złomem, chcącym być amortyzatorem, pt. ZOOM Bravo-375. Podczas "gwałtowniejszej" zmiany obciążenia widelca, np. przy zjeździe z krawężnika, coś w nim puka i cyka. Skok również pozostawia wiele do życzenia. Wobec powyższego szukam jakiegoś zamiennika. Nie chcę się męczyć z tabelkami przeliczników ciśnienia, z resztą nie stać mnie na powietrzną ekstrawagancję, a i pałowanie się z serwisem jakoś mnie nie pociąga, dlatego szukam jakiegoś sprężyniaka. Jeżdżę dużo i względnie daleko po zróżnicowanej nawierzchni: asfalt, szuter, jak trasa każe to i zjadę czasem z jakiejś leśnej górki, ale z rozsądkiem. Błota unikam. Jaki moglibyście polecić sprzęt do 450 zł? Wszystko będzie lepsze od tego szrota, aczkolwiek sam rowerek jest miodny :). Będę wdzięczny za jakiekolwiek sensowne sugestie. Pozdrawiam!

Napisano

Witam. Mam Krossa Hexagona V2 rocznik 2010 z przytroczonym do mostka złomem, chcącym być amortyzatorem, pt. ZOOM Bravo-375. Podczas "gwałtowniejszej" zmiany obciążenia widelca, np. przy zjeździe z krawężnika, coś w nim puka i cyka. Skok również pozostawia wiele do życzenia. Wobec powyższego szukam jakiegoś zamiennika. Nie chcę się męczyć z tabelkami przeliczników ciśnienia, z resztą nie stać mnie na powietrzną ekstrawagancję, a i pałowanie się z serwisem jakoś mnie nie pociąga, dlatego szukam jakiegoś sprężyniaka. Jeżdżę dużo i względnie daleko po zróżnicowanej nawierzchni: asfalt, szuter, jak trasa każe to i zjadę czasem z jakiejś leśnej górki, ale z rozsądkiem. Błota unikam. Jaki moglibyście polecić sprzęt do 450 zł? Wszystko będzie lepsze od tego szrota, aczkolwiek sam rowerek jest miodny :). Będę wdzięczny za jakiekolwiek sensowne sugestie. Pozdrawiam!

W takiej cenie poszukaj Tore SL (olejowa) mam ją w swoim full ale będzie gościć w sztywniaku Kross Level A2.

Fajnie pracuje po przejechaniu 500km w tym 150km po Beskidzie Śląskim daje radę.

Napisano

Myślę że ten był by całkiem przyzwoity na twoje wymagania - http://allegro.pl/am...2318656442.html tłumienie olejowe i amortyzacja sprężyna jak chciałeś.

Dzięki za poradę, Raidon wygląda ciekawie, no i cena przystępna :). Tak na dobrą sprawę laikowi trudno znaleźć dobre propozycje w tym przedziale cenowym, więc tym bardziej doceniam pomoc :)

Napisano

Poszukaj rocznika 2011 lub 2012 jak zdecydujesz się kupić go.

jeśli przeszkadzają Ci golenie ze schodzacym pokryciem to kolega ma racje, ale praca rocznika 2008 czy 9 też Cie zadowoli, a zaoszczedzisz stówke, z 2 storny jeślimasz 450zł warto byłoby kupic juz "nowego" Raidona:)

Napisano

sprężyna stalowa? moim zdnaiem warto pójść w powietrze, a rocznik 2011/2012 z powietrzem jest jak najbardziej dostępny, wg mnie nie ma co schodzic poniżej modelu LOD, bo regulacja powrotu się przydaje jednak.:)

http://www.eurobike....przednie/raidon jak dobrze pogadasz w sklepie jakims, to z poprzedniego rocznika urwiesz luzem 50zl ponad.

Napisano
moim zdnaiem warto pójść w powietrze

Ja też Ci to doradzam. Te powietrzne amortyzatory nie są wcale takie trudne w serwisie jakby się mogło wydawać. Poza tym, jaka zabawa przeliczniki? Po prostu popatrzysz w tabelę i napompujesz do takiego ciśnienia. Dopiero później skorygujesz pod swoją wagę i preferencję i tyle.

Do powietrznych amortyzatorów masz manuale i forum, więc jeżeli nie masz dwóch lewych rąk to dasz radę.

Napisano

Obsługa obsługą, ale cena... Po prostu nie opłaca mi się ładować amora wartego około 530 zł do hexagona za 990 zł ;). Z resztą po prostu nie mam takich pieniędzy.

Gość voytec
Napisano

Faktycznie do roweru za niecałe 1000zł nie ma co wkładać czegoś z wyższej półki. Rozejrzyj się za jakimś XCT albo XRC. XRC LO kosztuje jakieś 250zł. A działa całkiem sprawnie jak za te pieniądze. To jest sprężyna+olej więc tak jak starszy Raidon. IMHO różni się tylko stugramową różnicą na wadze.

Napisano

a umiesz czytać? LOD kosztuje u producenta 540zl, ale w jakims lokalnym sklepie dostaniesz za ok 450zl luzem, np rocznik 2011.

pozatym, jakbym mial kupić XCR za 250 to wolalbym tego starego Raidona 2008 AIR za 380zl, uzywam i jest bdb:)

Gość voytec
Napisano
pozatym, jakbym mial kupić XCR za 250 to wolalbym tego starego Raidona 2008 AIR za 380zl, uzywam i jest bdb:)

Taniocha tylko brać :D Lepiej chyba jednak pójść do sklepu i liczyć na jakiś upust. Nie sądzę jednak aby w sklepie w którym jesteś pierwszy raz albo kupujesz jakieś pie****ki dali ci go dali. Ja akurat dostałem 60pln na najnowszego Raidona ale nie kupiłem bo oprócz roweru mam jeszcze kobietę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...