Skocz do zawartości

[Rower] Cube analog 26 czy 29 - dla wysokiej osoby 194 cm

ridee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Pisze z pytaniem o poradę do znawców :)

Rok temu połasiłem się na meridę tfs trial z ramą 19 co okazało się nieporozumieniem, przy moich gabarytach (frycowe początkującego).

Rower sprzedany, więc teraz nie chce popełnić błędu.

Wczoraj w sklepie przymierzałem się do Cube analog disc w ramie 22 - przyznam, że byłem zachwycony ! (wcześniej próbowałem Haro , La pierre, Krossa i Meridę - nic nie podpasowało). Byłem już na 100 % zdecydowany i zarezerwowałem rower w sklepie do poniedziałku, ale...

Jeszcze szukając znalazłem jego odpowiednik w 29'erze i.... sam się teraz zacząłem zastanawieać, czy to aby nie lepszy wybór.

wiek 31 lat

wzrost 194 cm (tyle że nóg jakoś super długich nie mam , spodnie normalnie 34 :) , za to stopy... 46)

waga - 108 kg (rower ma służyć min jako trening do powrotu do wagi 95-100 kg)

ogólna forma i kondycja - dobra (gram w kosza, tenisa)

rower będzie używany głównie do wypadów za miasto - leśne ścieżki + dojazdu do pracy (auto idzie w odstawkę) :)

Stąd mohe pytanie - czy szukać jeszcze 29'ra (w Łodzi może być z tym problem :D) i próbować się z nim, czy odpuścić i zostać przy 26'tce.

trochę już zgłupiałem i nie wiem co robić.

Będę wdzięczny za opinie i rady

Pozdrawiam

Napisano

Witaj

Ja na twoim miejscu wzialbym tego 29era. Na twoja wysokosc bedzie bardzo dobry. Lepiej na nim bedzie ci sie jezdzilo.

Pozdrawiam

Napisano

Wyglądem się nie jeżdzi, ale przy twoim wzroście 29er będzie leżał jak talala. Mam Garyfishera 26cali i Authora 29era jeżdżę na obu 191cm 115kg wagi i 29er na zjazdach podjazdzach dziurach i płaskim jest zdecydowanie szybszy stabilniejszy i czujesz się "w" rowerze a nie "na" nim. Jedyny odczuwalny nawet dla laika jest brak zwrotności w ciasnych zakrętach typu slalom w lesie między drzewami.... ja w takim przypadku zostaję za moimi kumplami na 26 z tyłu ale jak sie tylko robi szerzej to natychmiast jestem z przodu. NA 100% 29ER !!! Jak nie przetestujesz zrobisz błąd!!! Uwaga na wagę !!! nie kupuj wylajtowanego sprzętu!!! , koła 36szprych jeśli masz wybór, rama jeśli alu to najwyżej podwójnie cieniowana. Przy twojej masie w terenie koła dostaną w tyłek zaraz wszyscy się obruszą ale w moich kołach szprychy 1.8 DTswiss ciągle są do naciągania... w/g mnie lepiej mieć pancerne koła i święty spokój ....

A no i wagi rowerem nie zbijesz.... ja robię dziennie 45km ze średnią 27-28km/h i waga cały czas ta sama :) ale z niskim HR to ja jeżdzić nie potrafię...

Napisano

Ok :) Potestuję i zobaczę czy mi podpasuje, żeby później nie żałować (ale przyznaję, że analog w 26 z ramą 22 pasował mi wprost idealnie :) )

Tylko pytanie - cube analog 26 wybrałem w ramie 22 , a cube analog 29 w jakiej ramie brać 21 czy 23 , bo takie mają rozmiary?

Napisano

mam 196 cm i bralem cuba 22". Teraz zaluje ze nie 29er.Za 2lata bedzie 29"

Wiem co czujesz - wczoraj w sklepie wsiadłem na Unibike 29era tylko w ramie 19 - wrażenia ... WOW !!! Jak wygodnie, jak stabilnie, jak komfortowo (mimo, że nieco za mały i tak). Zaraz potem wsiadłem na 26 Unibike flite w ramie 21 i.... myślałem że jadę na dziecinnym rowerku :)

Teraz zacieram rączki i czekam na Authora Dextera w ramie 21 - bardziej do gustu przypadł mi (fajniejsze siodło, fajniejsza kiera, o wyglądzie nawet nie wspominam - przepaść).

Napisze później jak wrażenia

Napisano

Cube analog 29 jest bardzo fajny, tylko problem jest z nim taki, że praktycznie nigdzie go już nie ma :/ Dzwoniłem do dystrybutora cube i usłyszałem, że analogów 29 na 80% nie będzie już w tym sezonie, wszystkie sprzedane.

Napisano

Cube analog 29 jest bardzo fajny, tylko problem jest z nim taki, że praktycznie nigdzie go już nie ma :/ Dzwoniłem do dystrybutora cube i usłyszałem, że analogów 29 na 80% nie będzie już w tym sezonie, wszystkie sprzedane.

Czy wygląda fajnie... Kwestia "przespania się" z tematem. Mnie na początku analog 26 podobał się niesamowicie, ale po dwóch dniach refleksji jakoś tak przeszło mi - pstrokacizna i brakuje mi na nim jeszcze choinki zapachowej i lampek z Wigilii :)

No ale rowerek ciekawy , tylko faktycznie nie do kupienia już.

Napisano

Nie tylko Cube jest na rynku. Można poszukać innych 29er. Zależy ile masz kasy, można dobrać coś i może nawet znajdzie się coś ciekawszego od Cube Analoga.

Co do samego wyboru 26 vs 29 nie byłbym taki pochopny z radzeniem 29er-a. Wiadomo, wzrost wskazuje jednoznacznie na tego większego, ale nie każdemu 29er pasuje. Skoro pisze, że 26 i rama 22" bardzo mu pasuje szkoda byłoby drugi raz w życiu popsuć wybór i po kilku jazdach stwierdzić, że 29er to jednak nie to.

Najważniejsza jest przymiarka do obu i porównanie.

Sam mam 190cm (to też nie jest mało) i jeżdżę na 26" którą kupowałem w zeszłym roku (miałem możliwość zakupu 29") i wcale swojej decyzji nie żałuję.

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

Ja tak naprawde nie jeździłem na 29er , ale bardzo kusi mnie w nim to , że podobno jest bardziej wygodny. Przyjemniej się pokonuje zjazdy i podjazdy. Najchętniej bym pojeździł na 29er przed zakupem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...