Skocz do zawartości

[napęd] przerzutka tył/przód/korba/łańcuch/suport - pomoc

kuchra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję wymianę całego napędu w moim rowerku.

Obecnie mam tylną przerzutkę shimano acera, przednią alivio, łańcuch sram i korbę SHIMANO FC-MC08

z przodu mam tarczówkę shimano br-m416 a z tyłu v-brake (niedawno kupiłem shimano deore br-590)

teraz tak :

-Manetki chcę zakupić Sram X-4 - 3x8

-Klamki Avid FR-5

i teraz problem:

suport : MASZYNOWY SUPORT TRUVATIV 113 MM CROSS + ŚRUBY (2315652945) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

korba : Korby SHIMANO FC-M442 44x32x22 czarne Octalink (2330286027) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kaseta : Kaseta SRAM PG-820 11-32 8-rzędowa CZARNA - W-wa (2332864539) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka przód : Przerzutka przednia shimano deore fd-m591 (2320780020) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka tył : http://allegro.pl/nowa-przerzutka-shimano-deore-rd-m591-sgs-okazja-i2341351994.html

łańcuch : Łańcuch SHIMANO CN HG40 114 ogniw 6/7/8 RZĘDÓW (2325309578) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

napiszcie czy to będzie współgrało wszystko, ale pewnie nie, To jakbyście mogli zaproponować jakiś zestaw który będzie współgrał.

Pozdrawiam !

Napisano

suport ci sie z korbą nie zgra bo jest na kwadrat a korba na octalink

manetki srama nie bedą działać z przerzutką shimano

przerzutka przednia jest zależna od srednicy rury pod siodłowej wiec najpierw sprawdź zanim kupisz

łańcuch lepiej wziasc jakiś wyższy model np. srama

Napisano
przerzutka przednia jest zależna od srednicy rury pod siodłowej wiec najpierw sprawdź zanim kupisz

średnicę mam 31,8

manetki srama nie bedą działać z przerzutką shimano

to może lepiej wziąć przerzutki np. sram ?

Napisano

Pod przerzutkę przód masz zazwyczaj taką podkładkę i raczej można ją zdjąć w celu powiększenia średnicy. Co do truvativa nie jestem przekonany , weź może coś na Ht wszystko zależy od budżetu :)

Napisano

Osobiśćie zaproponuję taką konfigurację:

Korba Korby SHIMANO FC-M442 44x32x22 czarne Octalink (2330286027) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Suport Shimano BB-ES25 113mm

Łańcuch Wippermann Connex 800 lub 804 + spinka Connex X-link

Przerzutka tył: PRZERZUTKA SRAM X-5 2011 TYLNA NOWA SUPER CENA (2328269893) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (chociaż mnie udało się na licytacji wyrwać Sram X-7 2010 nową za 112zł z przesyłką - długi wózek)

Przerzutka przód: typu Down-Swing, proponuję zapolować na nową/używaną Deore LX M571

Manetki - tył: Sram x-7 XtraBike Internetowy Sklep Rowerowy

- przód: Sram 9.0 (lub jakiś inny model)

Nie widzę sensu brać za takie pieniądze korby na kwadrat.

Możesz do tego zestawu wrzucić swoje manetki, jeżeli gripshifty Ciebie nie interesują ;).

Kaseta według mnie Shimano HG-30 lub HG-40

Napisano

Dziękuję za odpowiedź, o takie coś mi właśnie chodziło

Przerzutka przód: typu Down-Swing, proponuję zapolować na nową/używaną Deore LX M571

taka ? http://allegro.pl/shimano-fd-m571-i2321691265.html to jest ciąg dolny tak ? ja mam prowadzenie pod pancerze tylko na górny - to w czymś przeszkadza ?

Kaseta według mnie Shimano HG-30 lub HG-40

ta się też nada ? http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg-31-8rz-11-30-hg30-i2339259082.html

manetki jednak wolałbym te x-4

Napisano

Nie będzie to przeszkadzać, że przerzutka ma dolny ciąg (sam z takiej korzystam) - prowadzenie pancerza z góry nie wyklucza stosowania przerzutki Down-Swing.

Podana przez Ciebie przerzutka w linku jest dobra, ale cena wysoka. Jeszcze kilka miesięcy temu można było nowe kupić za 38zł sztuka, a mnie na forum udało się upolować "taką" ale Top-Swing za 20zł.

Co do kasety, wolałbym postawić zdecydowanie na sprawdzone modele HG-30 lub HG-40 - jestem nieufny do nowych wyrobów shimano jeżeli chodzi o wytrzymałość :). Nie zawsze co nowsze jest lepsze :P.

Napisano

czyli tak :

korba : Korby SHIMANO FC-M442 44x32x22 czarne Octalink (2330286027) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

suport : Suport Shimano BB-ES25 113 mm/68 BSA Octalink (2338175657) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

łańcuch : Łańcuch Wippermann ConneX 800 8-7-6 rzędów NEW (2336336028) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub : Łańcuch Wippermann ConneX 804 8-7-6 rzędów NEW (2336336048) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. + Spinka : Spinka WIPPERMANN CONNEX LINK do łańcuchów 6,7,8 R (2287575657) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kaseta : Kaseta SHIMANO HG-40 11-30T 8SP - LEMONBIKE (2314043407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

klamki : Klamka Avid - FR-5 - czarny 2012 (2276451527) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

manetki : Manetki SRAM X-4 X.4 X4 Trigger 3x8 2011 (2335496761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka tył : PRZERZUTKA SRAM X-5 2011 TYLNA NOWA SUPER CENA (2328269893) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka przód : Shimano FD-M571 (2321691265) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (postaram się znaleźć jakąś nową a jak nie to w niższej cenie)

to jak wszystko gra ? :)

pozdrawiam!

@: jeszcze jedno, ta korba : http://allegro.pl/korby-shimano-fc-m442-44x32x22-czarne-octalink-i2330286027.html

- kompatybilność z napędami 9 - rzędowymi

to będzie pasować ?

Napisano

To w takim razie mogę to powoli zamawiać ? na pewno wszystko będzie grać ? Dziękuję że chociaż Ty jeden się w moim temacie udzielasz i pomagasz :))

Napisano

Wszystko powinno działać w 99,(9)%. Jedynym elementem którego nie jestem pewny na 100%, to długosć suportu. Sam się ostatnio gubię w tym poniekąd, ponieważ miałem tą korbę i miałem ją w dwóch rowerach/ramach (Kross Hexagon 2008 i Kross Level 2008). W obu przypadkach dobry był suport 113mm czyli dla lini łańcucha 47,5mm. Według mojego przekonania linia 50mm jest dla kasety 9-biegowej?

Druga sprawa, akurat wątki o napędzie 8-biegowym lubię, z tego względu że już kilka konfiguracji sam osobiście przerobiłem. Póki kasety i łańcuchy będą dostępne w rozsądnej cenie, nie myśle przechodzić na inną ilość biegów ;)

Napisano

Ja mam ramę Merida Kalahari 590 Matts Alu ( taka dokładnie http://s-trojmiasto....ad/baranski.jpg ) też muszę ją wymienić bo swoje lata ma.

obecnie mam takie części (są już stare)

Wkład suportu: TH-7420 CARTRIDGE

Korby: SHIMANO FC-MC08, 42 / 34 / 24

Wielotryb/kaseta: SUNRACE CSM82-8, 11-32T

Napisano
obecnie mam takie części (są już stare)

Wkład suportu: TH-7420 CARTRIDGE

Korby: SHIMANO FC-MC08, 42 / 34 / 24

Wielotryb/kaseta: SUNRACE CSM82-8, 11-32T

stare nie znaczy zużyte, po czym wnioskujesz ze musisz je zmieniać? jaki mają przebieg?

Napisano

stare nie znaczy zużyte, po czym wnioskujesz ze musisz je zmieniać? jaki mają przebieg?

są baaaardzo zużyte, zębatki w korbie to już masakra jeździć się nie da bo przeskakuje łańcuch a o tylnej przerzutce nie wspomnę ...

Napisano

no tak w takim razie trzeba wymienić korbę kasete? i łańcuch

czy to jest kaseta czy wolnobieg?

suport tylko jeśli ma luzy i/lub łożyska mają opory

ew. równierz kółeczka przerzutki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...