Grzesiek1 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam. Przełożyłem właśnie hamulce tarczowe. W rowerze były oryginalnie Tektro Draco, które jako nowe zdemontowałem i założyłem moje Hayes HFX9 HD. Tektro były do tarcz 180mm przód 160mm tył. Oba w standardzie PM. Hayes tak samo, więc zamontowałem je z adapterem od Tektro na 180mm, bo bez adaptera to tylko na 160mm tarcze obejmie i tu moje zaskoczenie. Tarcza ociera o zacisk Hayesa. Konstrukcja obu zacisków podobna. Hayes oryginalnie miał do wybory 3 średnice tarcz, więc nie powinno być problemu, a jednak. Wygląda tak, jakby zacisk na tym adapterze był o dosłownie 2-3mm w stronę koła za bardzo. Czy dla tych dwóch zacisków naprawdę są różne adaptery? Czy może adapter jest krzywy? Oba zaciski PM, na amortyzatorze też PM, a adapter tylko w cemu oddalenia zacisku dla tarczy 180mm. Bez adaptera na 160mm chodzi super, ale to rower 29er i chcę większą tarczę. Znalazłem w internecie adapter do Hayes na 180mm PM i niczym się nie różni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedrush Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Podczas montażu trzeba, zanim przykręcisz do końca zacisk, mocno przycisnąć klamkę, tak aby klocki zacisnęły się na tarczy, wtedy zacisk odpowiednio się układa w adapterze i można go dokręcić. Poza tym, czasem nawet jak idealnie ułoży się zacisk, na początku i tak może ocierać o tarczę, ale to wszystko się ułoży w trakcie jazdy po pewnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.