Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Hayes HFX9HD i Tektro Draco - różnica adapterów PostMount?

Grzesiek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przełożyłem właśnie hamulce tarczowe. W rowerze były oryginalnie Tektro Draco, które jako nowe zdemontowałem i założyłem moje Hayes HFX9 HD. Tektro były do tarcz 180mm przód 160mm tył. Oba w standardzie PM. Hayes tak samo, więc zamontowałem je z adapterem od Tektro na 180mm, bo bez adaptera to tylko na 160mm tarcze obejmie i tu moje zaskoczenie. Tarcza ociera o zacisk Hayesa. Konstrukcja obu zacisków podobna. Hayes oryginalnie miał do wybory 3 średnice tarcz, więc nie powinno być problemu, a jednak. Wygląda tak, jakby zacisk na tym adapterze był o dosłownie 2-3mm w stronę koła za bardzo.

Czy dla tych dwóch zacisków naprawdę są różne adaptery? Czy może adapter jest krzywy?

Oba zaciski PM, na amortyzatorze też PM, a adapter tylko w cemu oddalenia zacisku dla tarczy 180mm. Bez adaptera na 160mm chodzi super, ale to rower 29er i chcę większą tarczę. Znalazłem w internecie adapter do Hayes na 180mm PM i niczym się nie różni.

Napisano

Podczas montażu trzeba, zanim przykręcisz do końca zacisk, mocno przycisnąć klamkę, tak aby klocki zacisnęły się na tarczy, wtedy zacisk odpowiednio się układa w adapterze i można go dokręcić. Poza tym, czasem nawet jak idealnie ułoży się zacisk, na początku i tak może ocierać o tarczę, ale to wszystko się ułoży w trakcie jazdy po pewnym czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...