Skocz do zawartości

[korba] brak jednego zeba na najwiekszej zebatce

kolunio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Panowie mam pyatnie a zarazem prosbe o pomoc :)

Posiadam rower Giant X-sport 2.0 jest to typowy cross

Dzisiaj podczas liczenia zebow na nawiekszej zebatce w korbie zauwazylem ze nie ma tam jednego zeba... :( I teraz pyatnie czy odrazu wymienic czy tez olac to i jezdzic???

Dodam ze rower ma moze przejechane z 1500km i zastanawia mnie czemu tak szybko ten zab sie wylamal...

Z tego co wyczytalem jest tam zamontowana korba Shimano Hollowtech FC-M521, 48/36/26, korby .

Chcialem sie wogole zapytac czy mozna wymienic w niej sama ta jedna zebatke czy jest to rozbieralne?

Czy tez trzeba cala korbe kupic???

I jeszcze jedno z racji ze jezdze przewaznie po asfalcie to czy moge zwiekszyc ilosc zebow powiedzmy na 50-52 bez wymiany lancucha i innych rzeczy?

Czy tez nie jest to mozliwe?

Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Ja z moją korbą Shimano Deore ze złamanymi od pół roku aż 2 zębami (jeden złamany zupełnie, drugi nadłamany w połowie) na dużej tarczy jeżdżę i nie sprawia mi to żadnych problemów, jednak jest już tak zjechana, że gdy teraz będę wymieniał łańcuch i kasetę to nie obędzie się bez wymienienia tejże tarczy również. W twojej korbie istnieje możliwość wymienienia pojedyńczej tarczy, bo jest to korba rozbieralna, po prostu odkręcasz te 4 śrubki które mocują tarcze i przykręcasz nową :)

Napisano

Nie przejmuj się niczym. Oglądnij nowe korby w sklepie i zobaczysz, że też nie mają jednego zęba:D

Napisano

Mam to samo już z pół roku :P i tak często (gdzieś połowę) śmigam na środkowej zębatce. Podobno łańcuch w kość dostaje.

Napisano

Nie przejmuj się niczym. Oglądnij nowe korby w sklepie i zobaczysz, że też nie mają jednego zęba:D

Blat zawsze "nie ma" jednego zęba:)

Napisano

Jeszcze nie miałem korby która by była szczerbata od nowości. Różne kształty zębów - i owszem.

Co do dalszego eksploatowania napędu w takim stanie, to nie wydaje mi się, żeby wielka krzywda mu się miała stać.

Napisano

Ok to dzieki za odpowiedzi takze smigam do zajechania korby i jak bedzie nadawala sie juz do wymiany to wtedy pojdzie calosc ;) Z drugiej strony dziwne ze przy takim przebiegu nie ma juz jedynki :)

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...