kolunio Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Witam Panowie mam pyatnie a zarazem prosbe o pomoc Posiadam rower Giant X-sport 2.0 jest to typowy cross Dzisiaj podczas liczenia zebow na nawiekszej zebatce w korbie zauwazylem ze nie ma tam jednego zeba... I teraz pyatnie czy odrazu wymienic czy tez olac to i jezdzic??? Dodam ze rower ma moze przejechane z 1500km i zastanawia mnie czemu tak szybko ten zab sie wylamal... Z tego co wyczytalem jest tam zamontowana korba Shimano Hollowtech FC-M521, 48/36/26, korby . Chcialem sie wogole zapytac czy mozna wymienic w niej sama ta jedna zebatke czy jest to rozbieralne? Czy tez trzeba cala korbe kupic??? I jeszcze jedno z racji ze jezdze przewaznie po asfalcie to czy moge zwiekszyc ilosc zebow powiedzmy na 50-52 bez wymiany lancucha i innych rzeczy? Czy tez nie jest to mozliwe? Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam
kainaj Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Ja z moją korbą Shimano Deore ze złamanymi od pół roku aż 2 zębami (jeden złamany zupełnie, drugi nadłamany w połowie) na dużej tarczy jeżdżę i nie sprawia mi to żadnych problemów, jednak jest już tak zjechana, że gdy teraz będę wymieniał łańcuch i kasetę to nie obędzie się bez wymienienia tejże tarczy również. W twojej korbie istnieje możliwość wymienienia pojedyńczej tarczy, bo jest to korba rozbieralna, po prostu odkręcasz te 4 śrubki które mocują tarcze i przykręcasz nową
doms Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Nie przejmuj się niczym. Oglądnij nowe korby w sklepie i zobaczysz, że też nie mają jednego zęba:D
Plastyk Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Mam to samo już z pół roku i tak często (gdzieś połowę) śmigam na środkowej zębatce. Podobno łańcuch w kość dostaje.
PoleK Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Nie przejmuj się niczym. Oglądnij nowe korby w sklepie i zobaczysz, że też nie mają jednego zęba:D Blat zawsze "nie ma" jednego zęba:)
beskid Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Blat zawsze "nie ma" jednego zęba:) Kolego nie kompromituj się
Arxas Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Jeszcze nie miałem korby która by była szczerbata od nowości. Różne kształty zębów - i owszem. Co do dalszego eksploatowania napędu w takim stanie, to nie wydaje mi się, żeby wielka krzywda mu się miała stać.
Mod Team Maniak Napisano 13 Maja 2012 Mod Team Napisano 13 Maja 2012 ....zobaczysz, że też nie mają jednego zęba:D Chyba nie załapaliście żartu
kolunio Napisano 13 Maja 2012 Autor Napisano 13 Maja 2012 Ok to dzieki za odpowiedzi takze smigam do zajechania korby i jak bedzie nadawala sie juz do wymiany to wtedy pojdzie calosc Z drugiej strony dziwne ze przy takim przebiegu nie ma juz jedynki Pozdr
PoleK Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Kolego nie kompromituj się Kolego, tam są takie wiszące kreseczki:P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.