Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Kands 1300 2012

bolek89

Pytanie

Witam

Dlugo myslalem nad wyborem roweru. Jednak wybor padł na Kands 1300 z 2012 na full alivio. Kilka km przejechanych. Pora wrescie sie pochwalic ;]

i235387_dsc04144t.jpg

RAMA: KANDS AL6061 HYDROFORMA 21"

WIDELEC: SR-SUNTOUR XCM AMORTYZOWANY

HAMULCE: ALHONGA V-brake ALU

KORBY: SHIMANO FCM-191

SUPORT: NECO MASZYNOWY

KLAMKOMANETKI: SHIMANO ST-M410

PRZERZUTKA T: SHIMANO RD-M410

PRZERZUTKA P: SHIMANO FD-C050

KASETA: SHIMANO HG-41-8aw

KOŁA: 26" KANDS MAXX

PIASTY: JOY TECH ALU KASETOWE

OPONY: DURO 26X1,95

SZTYCA: ZOOM ALUMINIUM

MOSTEK: ZOOM ALUMINIUM

KIEROWNICA: ZOOM

WAGA: 13kg - wg producenta

Dojechał licznik. na razie najtanszy jaki udało mi sie dostac(44g):

i235395_snc00012.jpg

Lampka tylnia Walle MacTronic'a (wg producenta:82g - zwazylem i wyszlo 82g):

i235398_snc00018.jpg

I po rozpakowaniu:

i235404_snc00021.jpg

Tylni odblask ze starego roweru(32g):

i235407_snc00022.jpg

Oraz przednia lampka(134g):

Podsumowujac cały zestaw (dodatkowe bajery) waza razem: 292g. Prawdopodobnie z nimi moj rower wazy 14kg. Gdy wazylem go na wadze elektronicznej lazienkowej wyszlo 13,6kg. Niestety niewiem jaka waga ma tolerancje.

Zamówiłem już bidon oraz koszyk. Dam znac jak przyjdzie.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

ładny sprzęcik !

real foty zapodaj :thumbsup:

na razie nie ma co fotografowac ;] Ale ok. Gdy bedzie okazja to strzele jakies foty.

Teraz pytanie. Mam jakies dziwne plastikowo - gumowe gripy. Chciałbym je wymienic na piankowe. Beda wygodniejsze? Jesli tak to co lepiej wybrac?:

Accent Lite (20g - 23,70zł) - tutaj nie wiem czy waga jest z korkami czy same chwyty.

Bontrager XXX Lite (19g z korkami - 30zł)

na razie nie ma co fotografowac ;] Ale ok. Gdy bedzie okazja to strzele jakies foty.

Teraz pytanie. Mam jakies dziwne plastikowo - gumowe gripy. Chciałbym je wymienic na piankowe. Beda wygodniejsze? Jesli tak to co lepiej wybrac?:

Accent Lite (20g - 23,70zł) - tutaj nie wiem czy waga jest z korkami czy same chwyty.

Bontrager XXX Lite (19g z korkami - 30zł)

ile już nalatałeś km na tym Kands-ie?????, bo kupiłem takiego samego żonie jako jedyną słuszną opcję z całkiem poczciwym osprzętem za taką kasę.

przy wyborze tego roweru miałem mieszane uczucia, ale gdy się nim kiwnołem parę kilometrów (40) to muszę przyznać że ma super geometrię i dobrze dobrane graty.

jak sie firma rozwinie to będą robić bardzo konkurencyjne cenowo rowerki.

mam w planie wymienić jej w tym rowerze: kierownicę- bo to zwykła rura, mostek- bo ten psyje całą geometrią i wyględ roweru, siodełko- na typowo damskie, chwyty- tak jak napisałeś na accenty- bo mam sentyment do tej firmy a resztę w miarę zyżywania,...wy...l..łem też te paskudną ciężką podpórkę

ogólnie rower super, za naklejkę z firmą trzeba by było dopłacić jakieś 350 - 500 zeta, a dokładając do tego te sume zyskamy naprawdę fajny sprzęt

ile już nalatałeś km na tym Kands-ie?????, bo kupiłem takiego samego żonie jako jedyną słuszną opcję z całkiem poczciwym osprzętem za taką kasę.

przy wyborze tego roweru miałem mieszane uczucia, ale gdy się nim kiwnołem parę kilometrów (40) to muszę przyznać że ma super geometrię i dobrze dobrane graty.

jak sie firma rozwinie to będą robić bardzo konkurencyjne cenowo rowerki.

mam w planie wymienić jej w tym rowerze: kierownicę- bo to zwykła rura, mostek- bo ten psyje całą geometrią i wyględ roweru, siodełko- na typowo damskie, chwyty- tak jak napisałeś na accenty- bo mam sentyment do tej firmy a resztę w miarę zyżywania,...wy...l..łem też te paskudną ciężką podpórkę

ogólnie rower super, za naklejkę z firmą trzeba by było dopłacić jakieś 350 - 500 zeta, a dokładając do tego te sume zyskamy naprawdę fajny sprzęt

Wg licznika 218km. Ale jezdzilem tez zanim licznik został zamontowany. Dzis rower zostaje rozebrany i zwazony kazdy kompoment. Przez jakies 2dni pewnie nie bede nim jezdzil ale poznam wage calkowita roweru.

Wszystko bd wazone na wadze kuchennej tak wiec gdy dodam wszystko zobaczymy ile tak naprawde to juz wazy. Ponadto mam zamiar wszystko przeczyscic, przesmarowac i wyregulowac. Nozka mimo ze sporo wazy czasami jest niezbedna. Wiec u mnie zostanie a z czasem wymienie na cos lzejszego. Zreszta Bede zdawal relacje z postepu prac ;D

Wg licznika 218km. Ale jezdzilem tez zanim licznik został zamontowany. Dzis rower zostaje rozebrany i zwazony kazdy kompoment. Przez jakies 2dni pewnie nie bede nim jezdzil ale poznam wage calkowita roweru.

Wszystko bd wazone na wadze kuchennej tak wiec gdy dodam wszystko zobaczymy ile tak naprawde to juz wazy. Ponadto mam zamiar wszystko przeczyscic, przesmarowac i wyregulowac. Nozka mimo ze sporo wazy czasami jest niezbedna. Wiec u mnie zostanie a z czasem wymienie na cos lzejszego. Zreszta Bede zdawal relacje z postepu prac ;D

Rower został rozebrany i zwazony. I jest gorzej niż myslalem ;)

432g - tyle waza akcesoria które dodalem do roweru ;]

14845g - tyle wazy rower seryjnie

15277g aktualna waga mojego wozidelka ;]

Jeśli nie jeździsz po zmroku to nic nie musi być. :) Jednak jak ma być zgodnie z prawem, to wydaje mi się, że sama lampka wystarczy.

Sam jeżdżę bez żadnych odblasków, światełek czy dzwonka i nigdy nie miałem problemów z policją.

Ok. Odkręciłem jednak stopke osłonę łańcucha i pościągałem parę gratów i waga zmniejszyła sie do 14,80kg. Czyli lekko poniżej serii.

Podświadomie stwierdziłem że rower jeździ teraz szybciej xD

Ponadto przedłużyłem kabel od licznika i teraz pomiar jest z tylnego kola ;] a licznik znajduje sie na mostku a nie na kierownicy jak wcześniej ;] I tych naklejek z obręczy sie pozbyłem ;)

Ktoś orientuje sie gdzie można te acenty dostać na terenie Gdańska / Pruszcza Gdańskiego?

Mam Kandsa Maestro czyli w 90% to samo. Powiedz mi czy przy pedałowaniu nie dochodzi Ci z okolic suportu takie cykanie? U mnie pojawiło się takie coś po wyjeździe 40km i teraz gdy jest cieplej na dworze to to słychać, zawsze gdy korby są w tej samej pozycji. A jak Ci się sprawuje przednia przerzutka? Bo ja ze swoją męczyłem się z regulacją, żeby na przełożeniu 2x6 łańcuch nie ocierał o wózek, raz też mi spadł i zdarł lakier z widełki od strony suportu :-/. Ale póki co jest ustawiona i jeździ. Ogólnie stwierdzam, że pierwsze co jest do zmiany to nóżka, mostek też by się przydał regulowany, przednia przerzutka jakaś z Deore i jakieś dobre V-ki Shimano i by było si.

Ja mam tak zrobione jak pisze crashbash i nie ma problemu z kablem od licznika :-).

Mam Kandsa Maestro czyli w 90% to samo. Powiedz mi czy przy pedałowaniu nie dochodzi Ci z okolic suportu takie cykanie? U mnie pojawiło się takie coś po wyjeździe 40km i teraz gdy jest cieplej na dworze to to słychać, zawsze gdy korby są w tej samej pozycji.

Sorry za offtopic, ale mam to samo w tym samym rowerze, i nie mogę dojść co to jest.

Jakbyś miał jakieś podejrzenia proszę wyślij PW.

Trzeba było kupić bezprzewodowy lub owinąć pancerz hamulca nadmiarem przewodu.

Nie chciałem ładować kasy w taki gadżet jakim jest licznik dlatego wybrałem najtańszą opcję (te bezprzewodowe są dużo droższe). Poza tym nie wiem czemu upieracie się żeby umieszczać na przednim kole ;)

Zrobiłem dzisiaj 30km i prędkości na danych przełożeniach pozostały takie same jak wtedy gdy licznik był na przednim ;] a dystans który pokonałem wydaje się wiarygodny ;)

Natomiast dużo lepiej wygląda i przede wszystkim odczytuje się pomiary z licznika który jest umieszczony centralnie na mostku.

Mam Kandsa Maestro czyli w 90% to samo. Powiedz mi czy przy pedałowaniu nie dochodzi Ci z okolic suportu takie cykanie? U mnie pojawiło się takie coś po wyjeździe 40km i teraz gdy jest cieplej na dworze to to słychać, zawsze gdy korby są w tej samej pozycji.

U mnie na szczęście nic nie cyka A już trochę km za mną ;)

A jak Ci się sprawuje przednia przerzutka? Bo ja ze swoją męczyłem się z regulacją, żeby na przełożeniu 2x6 łańcuch nie ocierał o wózek, raz też mi spadł i zdarł lakier z widełki od strony suportu :-/. Ale póki co jest ustawiona i jeździ.

Ustawienie przerzutki to dla mnie była masakra ;) Gdy już udało mi się to cholerstwo wyregulować wpadłem na genialny pomysł żeby rozebrać Kandsa na części i zważyć. Myślałem że będzie tragedia ale tym razem bardzo szybko udało mi się idealnie ustawić ;) Jest nawet lepiej niż wcześniej ;]

Ogólnie stwierdzam, że pierwsze co jest do zmiany to nóżka, mostek też by się przydał regulowany, przednia przerzutka jakaś z Deore i jakieś dobre V-ki Shimano i by było si.

Mimo sympatii nóżka u mnie całkowicie wyleciała. Przeraziła mnie jej waga (228g) ;)

Mostek regulowany u mnie odpada – dużo więcej waży. Natomiast wg mnie V są dobre.

Hamują jak należy – na razie ;]

Trzeba było kupić bezprzewodowy lub owinąć pancerz hamulca nadmiarem przewodu.

Nie chciałem ładować kasy w taki gadżet jakim jest licznik dlatego wybrałem najtańszą opcję (te bezprzewodowe są dużo droższe). Poza tym nie wiem czemu upieracie się żeby umieszczać na przednim kole ;)

Zrobiłem dzisiaj 30km i prędkości na danych przełożeniach pozostały takie same jak wtedy gdy licznik był na przednim ;] a dystans który pokonałem wydaje się wiarygodny ;)

Natomiast dużo lepiej wygląda i przede wszystkim odczytuje się pomiary z licznika który jest umieszczony centralnie na mostku.

U mnie na szczęście nic nie cyka ;) A już trochę km za mną ;)

A jak Ci się sprawuje przednia przerzutka? Bo ja ze swoją męczyłem się z regulacją, żeby na przełożeniu 2x6 łańcuch nie ocierał o wózek, raz też mi spadł i zdarł lakier z widełki od strony suportu :-/. Ale póki co jest ustawiona i jeździ.

Ustawienie przerzutki to dla mnie była masakra ;) Gdy już udało mi się to cholerstwo wyregulować wpadłem na genialny pomysł żeby rozebrać Kandsa na części i zważyć. Myślałem że będzie tragedia ale tym razem bardzo szybko udało mi się idealnie ustawić ;) Jest nawet lepiej niż wcześniej ;]

Ogólnie stwierdzam, że pierwsze co jest do zmiany to nóżka, mostek też by się przydał regulowany, przednia przerzutka jakaś z Deore i jakieś dobre V-ki Shimano i by było si.

Mimo sympatii nóżka u mnie całkowicie wyleciała. Przeraziła mnie jej waga (228g) ;)

Mostek regulowany u mnie odpada – dużo więcej waży. Natomiast wg mnie V są dobre.

Hamują jak należy – na razie ;]

piotrek, chodzi Ci o taką naklejkę na wózku przedniej przerzutki z określeniem jak ma być on ustawiony względem łańcucha? Jeśli tak to odlepiłem to, a cykanie pojawiło się po 200km przebiegu - może to łożysko, może korba ma gdzieś delikatny luz, albo jakiś inny dźwięk niesie się przez ramę tak, że wydaje się, że to hałas z suportu. Kto wie ;).

piotrek, chodzi Ci o taką naklejkę na wózku przedniej przerzutki z określeniem jak ma być on ustawiony względem łańcucha? Jeśli tak to odlepiłem to, a cykanie pojawiło się po 200km przebiegu - może to łożysko, może korba ma gdzieś delikatny luz, albo jakiś inny dźwięk niesie się przez ramę tak, że wydaje się, że to hałas z suportu. Kto wie ;).

Też miałem problem z jakimś dziwnym dźwiękiem... Rozwiązałem to lejąc trochę oleju do rury podsiodłowej ;P

/ też muszę swojego Kandsa sfocić, opisać i wrzucić ;)

Taka szybka myśl.

Sprawdźcie pedały. Złap pedał i ruszaj na wszystkie strony.

Wg. mnie wydają ten sam dźwięk przy którym się jedzie.

U mnie w Lazaro Integral miałem podobnie. Poszarpałem tymi pedałami aby się przekonać czy to jest to i nie wiem dlaczego ale przestało strzelać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...