Skocz do zawartości

[mostek] regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Dostałem długo oczekiwanego Kands Maestro, złożyłem, wziąłem na jazdę próbną i zdecydowałem się na zmianę aktualnego mostka - jest on po prostu za wysoki.

W związku z czym mam do was pytanie - jak to zrobić? Mam te 2 okrągłe elementy (jakkolwiek sie nazywają :( ), które chciałbym założyć nad mostek, ale jak widać na zdjęciach, przy przełożeniu mostka na sam dół, zostaje miejsce na 1 ten okrągły element i troche luzu.. mam na ten luz założyć ten drugi element i zakręcić czy jak?

W galeri widać moje próby regulacji mostka/mostka

http://imgur.com/a/EQAsX

PS. jak ktos ma jakies pytania odnosnie roweru (Kands Maestro) to chetnie odpowiem, bo wiem jaki to problem znalezc informacje o tym rowerze :) )

Napisano

Dzięki tym tulejom dystansowym kasujesz luz sterów. Kapsel musi się opierać na mostku lub na tulejach. W Twoim przypadku lepiej byłoby założyć niższą zamiast jednej z tych, które posiadasz.

Pozdrawiam

Napisano

Witam, szukam odpowiedniego tematu i trafiłam na ten :) Wydaje mi się odpowiedni bo również dotyczy Kands maestro, ja od kilku dni również jestem posiadaczką tego rowerku i pierwsze co mi przyszło na myśl to - wymiana mostka.

Dodam również że jestem zielona w tym temacie i zabieram się jak kot do jeża, obecny mostek chciała bym wymienić na krótszy, nawet nie wiem jaką długość ma obecny, więc może ktoś podpowie jak zmierzyć? rozumiem że miarką ale skąd dokąd? i czy średnica ma znaczenie? czy raczej są to jakieś uniwersalne wymiary?

Mój plan jest taki:

1. Określić jakiego mostka potrzebuję aby 'skrócić rower' ( i tu potrzebuję pomocy )

2. Zamówić odpowiedni mostek na allegro

3. Dać mężczyźnie znajdującemu się w pobliżu do wymiany

4. Cieszyć się krótszym mostkiem

Ah dodam, że zależy mi na wymianie mostku ponieważ zamówiony przeze mnie rower w rozmiarze '17 wydaje mi się być dziwnie dłuższym od '17 do której się mierzyłam a jednak wygodniej mi mieć rączki troszkę bliżej :whistling:

Wiem, że są mostki regulowane i bez regulacjii jednak nie wiem który jest lepszy? Nie zależy mi na podniesieniu kierownika do gór, kąty nachylenia to dla mnie raczej zagadka, zależy mi jedynie na skróceniu i nie wiem przy użyciu jakiego mostka uda mi się to osiągnąć :whistling:

Napisano

Witam, szukam odpowiedniego tematu i trafiłam na ten :) Wydaje mi się odpowiedni bo również dotyczy Kands maestro, ja od kilku dni również jestem posiadaczką tego rowerku i pierwsze co mi przyszło na myśl to - wymiana mostka.

Dodam również że jestem zielona w tym temacie i zabieram się jak kot do jeża, obecny mostek chciała bym wymienić na krótszy, nawet nie wiem jaką długość ma obecny, więc może ktoś podpowie jak zmierzyć? rozumiem że miarką ale skąd dokąd? i czy średnica ma znaczenie? czy raczej są to jakieś uniwersalne wymiary?

Mój plan jest taki:

1. Określić jakiego mostka potrzebuję aby 'skrócić rower' ( i tu potrzebuję pomocy )

2. Zamówić odpowiedni mostek na allegro

3. Dać mężczyźnie znajdującemu się w pobliżu do wymiany

4. Cieszyć się krótszym mostkiem

Ah dodam, że zależy mi na wymianie mostku ponieważ zamówiony przeze mnie rower w rozmiarze '17 wydaje mi się być dziwnie dłuższym od '17 do której się mierzyłam a jednak wygodniej mi mieć rączki troszkę bliżej :whistling:

Wiem, że są mostki regulowane i bez regulacjii jednak nie wiem który jest lepszy? Nie zależy mi na podniesieniu kierownika do gór, kąty nachylenia to dla mnie raczej zagadka, zależy mi jedynie na skróceniu i nie wiem przy użyciu jakiego mostka uda mi się to osiągnąć :whistling:

Ja przy swoim kombinuje ale to tylko na najblizsze pare dni, albowiem wybieram się do jakiegoś sklepu z zamiarem kupna nowego mostka + montażem - ciężko wybrać na allegro dobry mostek, szczególnie, że nie ma się punktu odniesienia (Kands Maestro ma specyficzna ramę jak już sama zauważyłaś :) ) dlatego będę próbował pare różnych na miejscu :)

Napisano

Ja przy swoim kombinuje ale to tylko na najblizsze pare dni, albowiem wybieram się do jakiegoś sklepu z zamiarem kupna nowego mostka + montażem - ciężko wybrać na allegro dobry mostek, szczególnie, że nie ma się punktu odniesienia (Kands Maestro ma specyficzna ramę jak już sama zauważyłaś :) ) dlatego będę próbował pare różnych na miejscu :)

Tak też chyba zrobię, przy najbliższej okazji wybiorę się po prostu rowerem do sklepu i powiem co chcę a oni niech kombinują.

Swoją drogą mam wrażenie po przejrzeniu tego forum, że wszyscy z tym roku kandsy kupują :laugh:

Napisano

Tak też chyba zrobię, przy najbliższej okazji wybiorę się po prostu rowerem do sklepu i powiem co chcę a oni niech kombinują.

Swoją drogą mam wrażenie po przejrzeniu tego forum, że wszyscy z tym roku kandsy kupują :laugh:

Mi się rower mega podoba, domyślam się że innym też - stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry (mimo plastikowych pedałów i siodełka :D )

Napisano

SzymonKa378mierczak masz jedną podkładke za długą domyślam zei se obie to 5mm.

rozwiązania:

1.skrócić rure sterową widelca o jakieś 3mm i dać 1 podkładkę

2. skrócić rure sterową widelca o troszke wiecej niż wystaje na przedostatnim zdjeciu i nie dawać podkładek

3. dokupić podkładke 3mm i złożyć jak na 1 zdj

4. skrecić wszystko na ustawieniu z ostatniego zdjecia

tu http://www.forumrowerowe.org/topic/2574-steryjak-zamontowac-stery/ masz jak

kasia89 jaki masz teraz mostek jakiej długośći? mierzysz od rozciecia (środka kierownicy) do końca kapsla

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...