Skocz do zawartości

[serwis] Czy to normalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj zostawiłem rower w serwisie (renomowany,według mnie najlepszy) na regulację przerzutek, dopompowanie kółek i dopompowanie amortyzatora pod moją wagę czyli 50kg. Dzisiaj jak go odebrałem to trochę zdębiałem -- opony (rocket ron) tak mi nabili, że opony są tak twarde, że prawie wcale nie można ich "śnisnąć". Następna sprawa - amortyzator - tak samo go napompowali chyba bardziej niż na max'a. Podałem im swoją wagę oczywiśćie, ale przez telefon dowiedziałem się, że nie znaleźli tabelek sr suntour co do ilośći psi pod wagę. Zapytałem dzisiaj gostka, dlaczego jest taki twardy, odpowiedział, że innaczej jest jak się go ugina stojąc nad kierownicą i innaczej w czasie jazdy. Ok, amor przy staniu nad kierą ugina się 1, może 2cm. Natomiast jadąc po wertepach nie widzę żadnego skoku !. Jest to amor sr suntour raidon.

Możecie mi powiedzieć, czy oni dobrze wykonali swoją pracę czy nie ?

Napisano

A możecie mi powiedzieć jak bezpiecznie spuścić trochę powietrza z tych opon i amortyzatora żeby nie uciekło całe ? Wentyle to w oponach presta, amor-samochodowy.

Napisano

presta? odkręć ciut taką nakrętkę i naciśnij na ten wystający drucik, zacznie uciekać powietrze-puścisz drucik to zablokujesz wypływ powietrza.

a w samochodowym to podobnie jak w preście, tylko że tam jest sam drucik zabudowany, więc szprychą go naciśnij (ten drucik w srodku) i także zacznie uciekac. no chyba że masz klucz do wentyli, to zawsze mniej inwazyjne :)

Napisano

Jak nie masz pompki z manometrem w domu, to podjedź na stacje i tam jest kompresor. Sprawdź na oponie sugerowane ciśnienie i wybierz pomiędzy, tak będzie odpowiednio dobrze ;) Gdy masz presta aby na stacji na pompować musisz mieć przejściówkę którą nakręcasz na wentyl i dopiero nakładasz zawór od pompki.

Napisano

ILC skoro zadajesz takie pytanie to może jednak się sam za to nie zabieraj. Idź do innego sklepu/serwisu rowerowego i stój przy serwisancie. Powiedz że chcesz ok połowę tego ciśnienia jakie podane jest na oponie min/max i prawidłowy SAG.

• Mod Team
Napisano

Spuszczenie trochę powietrza z amortyzatora = brak powietrza. Zanim zareagujesz już komora jest pusta. Pompka najtańsza to koszt ok. 65,-zł. Tam masz przycisk do kontrolowanego spuszczania powietrza no i podstawowa funkcjonalność to pompowanie amora. ;)

Napisano

Nie koniecznie, u mnie w Drop Offie, i u kumpla w 55 nie było problemu ze spuszczaniem powietrza samemu palce, czy tam jakiś drucikiem, nawet dużo go tam było. Zależy to pewnie od rodzaju komory, u mnie pod moja wagę jest około 2 barów więc komora raczej mała nie jest :D

ILC jeśli nie wiesz jak napompować opony czy amor (bo regulację przerzutki to mogę zrozumieć), albo jak spuścić powietrze to proponował bym albo poczytać minimalnie, albo zobaczyć jak to działa. Spuszczanie powietrza z zaworu samochodowego za pomocą szprychy (czy nawet paznokcia) nie jest wcale inwazyjne bo pompka i tak sama wciska ten dzyndzel żeby dało się napompować i nic się nie dzieje, nie wiem jak jest z prestą bo nie miałem, ale pewnie jest tak samo. Nie ma co dawać roweru do serwisu do takich rzeczy, bo po prostu szkoda pieniędzy, albo nawet czasu bo trzeba go tam zaprowadzić itp.

Napisano

Nie kumacie, ja umiem takie czynności robić, z tym, że zawsze miałem w oponach zawór samochodowy i spuszczałem go zapałką, ale boje się o to, że gdy nacisnę ten dzyndzelek w amorku to ucieknie całe powietrze a nie tak jak bym sobie tego życzył, a wtedy znów do serwisu musiałbym jechać, a tego na pewno już nie chce.

Co do opon, zawsze miałem zawór samochodowy, czyli muszę teraz odkręcić te nakrętkę, która jest tak jakby nakręcona na ten dzyndzelek i wtedy nacisnąć ten dzyndzelek ?

Napisano

Ok, opony mam już opanowane, sorry za takie głupie pytania, ale po prostu nigdy presty nie miałem.

Teraz został mi jeszcze ten amortyzator, jak myślicie - uda mi się bezpiecznie spuścić trochę z niego powietrza ? Przypuśćmy, że mamy 50 psi (choć na pewno więcej jest napompowane w moim) 50 psi w przeliczeniu na bary to prawie 3,5., a więc dużo, więc raczej nie powinno mi się udać spuścić od razu całego powietrza, a co dopiero połowy. Co o tym myślicie ?

Napisano

Ja ważę około zaledwie 50kg, panowie z serwisu mieli napisane, że tyle ważę, a i tak nabili amor jak na chłopa 150kg, nie mogę sprawdzić, ile w nim aktualnie jest psi bo nie mam pompki. Mi na przeliczniku wychodzi, że 50 psi to jest 3,44 bara. Mam tylko jedną wątpliwość, bo wcześniej napisałeś, że jak nacisnę "magiczny guziczek" to spuszczę całkowicie powietrze, czego się obawiam, ale z drugiej strony 3,44 bara nie jest tak łatwo, w sekundę spuścić, w dodatku, że w tym amorku jest na pewno więcej niż 50psi.

Napisano

Wiesz co nie rozumiem Twojego pytania o preste,poprsotu spuść powietrze z niej, jeżeli za dużo spuścisz to sobie dopompujesz nie widzę tutaj żadnego problemu, pytanie o 'bezpieczne spuszczenie" jest bez sensu.

Napisano

ech panowie głupoty gadacie-spuszczaliście kiedyś dętke na samochodowym w ten sposób, że sie wypowiadacie że całe powietrze ucieknie? nikt nie mówi o wcisnięciu zaworu na 5 sekund i czekanie co sie stanie

spuszczaj impulsowo, szybko wcisnij i popusc, sprawdz czy ci pasuje, jak nadal za duzo to znow tak samo-szybkie wciśnięcie i wysisniecie i sprawdz, az dojdziesz do najlepszego cisnienia..

Napisano

Ehhh, wy też nie rozumiecie, napisałem bezpiecznie bo nie mam pompki ani do zaworka typu presta ani do amortyzatora. Z oponami sobie już poradziłem, ale nadal zostaje kwestia spuszczenia powietrza z amortyzatora.

Napisano

ILC --> jak nie masz pompki to sobie kup a nie głupie pytania zadajesz. Na dopompowania opon będziesz do serwisu leciał? W końcu ci powiedzą że nie mają czasu i co wtedy? Ciekaw też jestem co zrobisz jak złapiesz gumę, pewnie przez komórkę połączysz się z forum i będziesz pytał co zrobić?

Napisano

Czy wy wogóle czytacie to co ja pisze ? Już po raz dziesiąty chyba pytam, czy da się tylko trochę powietrza spuścić "ręcznie" z amortyzatora i nadal nie otrzymałem odpowiedzi. :icon_confused:

Napisano

Dostałeś odpowiedź, TAK,lecz jest to ciężkie do uzyskania, bo niekiedy przytrzymasz za długo i ucieknie Ci cale powietrze, czasami się uda- przeczytaj poprzednie posty- lepiej śledzę Twój post niż Ty sam..

Napisano
Nie, a co on ma wspólnego ze mną ? :o

Podobny "styl" ;)

Czy wy wogóle czytacie to co ja pisze ? Już po raz dziesiąty chyba pytam, czy da się tylko trochę powietrza spuścić "ręcznie" z amortyzatora i nadal nie otrzymałem odpowiedzi. :icon_confused:

Komora powietrzna ma małą pojemność w porównaniu z kołem, więc jeśli przytrzymasz minimalnie za długo zejdzie za dużo powietrza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...