Skocz do zawartości

[opony] jaka opona i gdzie sie nadaje

Mateor232

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie! Temat opon jaka i w jaki teren sie nadaje

To pytanie które nurtuje wszystkich rowerzystów którzy chcieli by popróbowac nowych

cudów techniki a nie wiedza w które lepiej za inwestowac a które omijac szerokim łukiem :)

Proszę Was o zamieszczanie informacji z nazwą marki opony, modelem. Fajnie byłoby rodzaj podłoża po którym Waszym zdaniem dobrze się jeździło a po jakim chcieliscie zsiasc z roweru i zdjac kapcie z kół :)

Jeżeli potrzebujesz porad Lub Chcesz Podzielic sie swoja wiedza z innymi to włąsnie TUTAJ! :)

Jak naraizie jezdze na

Producent:SCHWALBE

Model: FAST FRED 2.0

a%2025.jpg

Co moge Powiedziec na jej temat Jest to idealna opona na asfalt i na twartde ubite trasy rowerowe

niskie opory toczenia i jest bardzo cicha do tego bardzo lekka

ale jak wjezdzamy na niej w lekkie błotko nie mówiac juz o duzym to momentalne sie slizga

brak mozliwosci podjechania pod dosc stroma górke gdzie jest troche mokro tak samo na zjazdach

po mokrej błotnej nawierzchni jest tragedia ;)

Napisano

Na asfalt, ona też mi nie wygląda. Będzie się to tłukło jak Marek po piekle, a duże szczeliny między klockami, to zawsze brak kontaktu z podłożem i gorsze trzymanie. Boki też nie zachęcają do szybszych zakrętów, chyba, że się jeździ w zbroi. :D

Napisano

Producent: Kenda

Model: K831

kenda-k831-24-x-1-95-tire.jpg

To opona dość uniwersalna. Ciągły grzbiet daje male opory na asfaltowych dojazdach. W suchym terenie też daje rade.

Napisano

Wszystkie poniższe opinie dotyczą zachowania się na szalku, nie na drodze czy asfalcie :)

MAXXIS MINION DH F+R, mieszanka 60a, 2.35, kevlar - zupełnie średnie oponki, pływają na suchym i mokrym - nie polecam

NOKIAN NBX 2.3, kevlar - wg. mnie jedna z lepszych opon jakie miałem. Świetnie zachowuje się przy dużych prędkościach. Na korzeniach wymiata.

NOKIAN Gazzalodi Core 2.1, kevlar - zbyt delikatna do enduro, więc dla mnie odpada.

KENDA Nevegal, 2.35 drut - budżetówka, która "objedzie" w każdych warunkach

SCHWALBE Big Betty - już doo mnie jadą, więc opinią podzielę się za kilka dni :)

Napisano

SCHWALBE Big Betty - już doo mnie jadą, więc opinią podzielę się za kilka dni :)

Dam jeszcze foto żeby wszyscy wiedzieli o czym się mówi :)

22257_0.jpg

Mam je u siebie :D

Są naprawdę genialne. Na asfalcie jest miodzio - jak na taką szerokość minimalne opory toczenia (przy najmniej ja widzę różnicę, bo wcześniej jeździłem na Maxxis'ie 2.7 na tylnym kole :D). W terenie również bardzo dobra trakcja - grząski piasek i błoto jej nie straszne. Nawet zdarzyło mi się jechać w płytkiej rzeczce, również bez żadnych problemów :)

Opona naprawdę godna polecenia, bez żadnego ściemniania :thumbsup:

Napisano

Wszystkie poniższe opinie dotyczą zachowania się na szalku, nie na drodze czy asfalcie :)

MAXXIS MINION DH F+R, mieszanka 60a, 2.35, kevlar - zupełnie średnie oponki, pływają na suchym i mokrym - nie polecam

NOKIAN NBX 2.3, kevlar - wg. mnie jedna z lepszych opon jakie miałem. Świetnie zachowuje się przy dużych prędkościach. Na korzeniach wymiata.

NOKIAN Gazzalodi Core 2.1, kevlar - zbyt delikatna do enduro, więc dla mnie odpada.

KENDA Nevegal, 2.35 drut - budżetówka, która "objedzie" w każdych warunkach

5800.jpg

Producent : MAXXIS

model: MINION DH F+R

Rodzaj :mieszanka 60a, 2.35, kevlar

Cena: 99 zł szt.

waga:870g

nbx23.jpg

Producent: NOKIAN

Model: NBX

Rodzaj: 2.3, kevlar

Cena: 79zł(nie wiem czy to aktualna cena)

waga : 750g

nokiangazzaloddicore21_b.jpg

Producent: NOKIAN

Model: Gazzalodi Core

Rodzaj: kevlar - 2.1

Cena: 59zł

Waga: 630g

c2edfcdc44844ea5b8056c88a2587387-03102011-121259.jpg

Producent: KENDA

Model:Nevegal

Rodzaj: 2.35 drut

Cena: 45zł

Waga: 830g

informacje takie jak zznalazłem w necie nie wiem na ile sa prawdziwe ale na pewno w okolicach tego co napisałem :)

Napisano

d80d6d963981838296f47f343a779c3a.jpg

Bontrager H2

Cena: 65 zł

Typ: drutowa, semi-slick.

Rozmiar: 26", 2"

Waga: około 680 g (sieć)

Gdzie się nadaje: ubite drogi i asfalt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...