miki19953 Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Witam! Od dawna nurtuje mnie jedno pytanie jak to jest z treningiem na ciężkim rowerze z geometrią raczej pod zjazd bez spd? Mam rowerek raczej do cięższego enduro lecz jak planuje jakiś wypad w góry/szosa to zmieniam opony, amorka, mostek, kierownicę, ogólnie zbijam trochę wagę i poprawiam geometrię, ale wiadomo zmieniać te części trochę czasu zejdzie i przed każdym nawet jednorazowym zjazdem z trasy FR nie opłaca się wszystkiego wymieniać, więc tu stawiam moje pytanie jak to jest trenować na rowerze raczej pod zjazdy ma to jakiś negatywny wpływ (oczywiście poza gorszymi osiągami) mogę się np. przyzwyczaić do złej pozycji na rowerze i po przejściu na rakietę do XC (mam zamiar niedługo składać ) będzie coś nie tak? z góry dzięki pozdro!
Klosiu Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Na pewno inaczej mięśnie pracują na takim rowerze, ale z drugiej strony, lepiej trenować, niż nie trenować. Myślę że trochę się będziesz musiał przyzwyczaić do roweru XC.
tobo Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Zrobiem kilkadziesiąt maratonów na ciężkich krowach 15-19 kilo, 150 - 190 mm skoku Nie jest to najfantastyczniejsze co do przyjemności doznanie ale da sie, Jak noga podaje to sprzęt jest sprawą drugorzędną. Najlepszy wynik to 95 w M2, 5 startów na 9 maratonów w edycji Rower do maratonu: http://www.pinkbike.com/photo/1220811/
miki19953 Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Zrobiem kilkadziesiąt maratonów na ciężkich krowach 15-19 kilo, 150 - 190 mm skoku Nie jest to najfantastyczniejsze co do przyjemności doznanie ale da sie, Jak noga podaje to sprzęt jest sprawą drugorzędną. Najlepszy wynik to 95 w M2, 5 startów na 9 maratonów w edycji Rower do maratonu: http://www.pinkbike.com/photo/1220811/ oo ziomuś to mnie na pewno przebiłeś ja mam sztywniaka rame a na maraton z przodu zakładam manitou skareb 100mm jeszcze jak dam jakiś dłuższy mostek to i z ramy 17" przy moim wzroście 184cm można coś w miarę zrobić
BBking Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 A po co zbijasz masę i wymieniasz to wszystko? Ja na szosę mam koła z oponami typu slick (do mojego 29era to proste-szwalba big applea 2,3)bo mnie szum klocków denerwuje i daję .... wchodzisz na odpowiednią prędkość z odpowiednią kadencją i tyle .... Ja bym tylko siodło i kierę odpowiednio ustawił pulsometr na mostek..... Jak będziesz mocny to na wylajtowanym hardtailu do xcpoczujesz się jak San Do Kan!!!
tobo Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 A dlaczego nie? Wg ciebie efektywność jest taka sama na rowerze do xc i na krowie do enduro? Wg mnie jest spora, dlatego obecnie nie jeźdżę lekkim fullem am do pracy, tylko asfaltowym sztywniaczkiem, bo waga, pozycja i wiele innych rzeczy jest inne. Pewnie gdybym musiał to nadal jeździłbym do pracy tym pierwszym, bo przekładać do różnych potrzeb części by mi się nie chciało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.