Skocz do zawartości

[hamulce] Co może służyć jako blokada między klockami przy odpowietrzaniu?

Adrianox360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Przy odpowietrzaniu ściąga się klocki i wkłada 'magiczny' plastik od producenta. Co mogę włożyć zamiast niego, aby układ się nie przepełnił i nie zanieczyściły się klocki?

ps. Avid juicy 5

Napisano

Myślisz, że to wystarczy?

Poza tym dlaczego siła z jaką montuje koło wpływa na to, że tarcza ociera mi na boki? Była idealnie, nic nie ocierało. Ściągnąłem koło,założyłem i ociera. Za każdym razem przy ściągnięciu koła i ponownym włożeniu ociera inaczej(prawo,lewo,mocniej,słabiej).

Napisano
dlaczego siła z jaką montuje koło wpływa na to, że tarcza ociera mi na boki?

Dokręcaj zacisk i patrz co się dzieje - położenie tarczy zmienia się w stosunku do zacisku hamulcowego.gdy to robimy.

Napisano

Przy dokręcaniu zacisku muszę przytrzymać zacisk hamulcowy, który chcąc, nie chcąc i tak lekko zmienia położenie.

Czyli patent z kartką jest dobry? Pytam celem upewnienia, ponieważ nie chciałbym przepełnić układu.

Napisano

Najlepiej między klocki włożyć coś ciut grubszego od tarczy. Przy odrobinie ostrożności nic nie ufajtasz.

Napisano

Jak wypniesz koło i później założysz z powrotem to należy się kawałek przejechać wtedy zazwyczaj oś koła ustawi się w prawidłowej pozycji na hakach, czyli dobije się do góry.

Napisano

Ja zrobiłem takie coś:

wkadkadozacisku.jpg

Zrobiłem to z takich przezroczystych pudełek po dyskietkach na szybko, więc nie czepiać się, że poszarpane brzegi itd.

Można użyć czegokolwiek innego, sam patent z gumką u mnie się sprawdza.

• Mod Team
Napisano

A ja polecam swój patent z założeniem zwykłej jednorazowej reklamówki na zacisk przy odpowietrzaniu. W razie spadnięcia wężyka nie zaleje nam zacisku, a po co ściągać koło do odpowietrzania?

obraz002ck.th.jpg

obraz002ck.jpg

Napisano

''po co ściągać koło do odpowietrzania?''

Tak jest napisane w instrukcji. Czyli nie trzeba ściągać koła, a co ważniejsze nie trzeba wyjmować klocków z zacisku?

Napisano

To zależy od hamulców. W niektórych może być potrzeba dostania się do zacisku. Podobnie przy zmianie płynu.

Nie znam się na hydraulikach, żeby dokładnie powiedzieć które jak, na pewno ktoś to zrobi.

Napisano

Dokładnie najlepszy worek i taśma izolacyjna. Płytka to jest tylko zabezpieczenie do transportu oraz jak składają w fabryce nikt nie będzie zakładał zacisku na tarczę. Powinno się odpowietrzać na tarczy.

Napisano

Też używam swoich właśnie przy transporcie roweru pojazdem do tego nieprzeznaczonym B) Czasem jak chowam rower do szafy, bo goście nie maja gdzie spać :teehee: No i podczas prac naprawczych przy dętkach, zmianach opon itp. wtedy zakładam, bo ktoś zaciśnie klamkę i narobi bałaganu <_<

Napisano

w większości hampli nie trzeba nic ściągać wystarczy być uważnym żeby nie prysnąć strzykawką, albo rowerem nie potrząsnąć gdy ma się otwarty zbiorniczek np w shimano Lx :) . Ja stosuje metodę odpowietrzania jak w samochodzie czyli dolewam od góry, poradniki często mówią żeby dopełniać od dołu ale nie stosowałem tego :)

Napisano

Osobiście jestem zwolennikiem napełniania hamulca od strony zacisku, Płyn ładnie wypycha powietrze ku górze, natomiast na klamce (mam m596 i nie wiem jak w innych ) w otworze zbiorniczka montuje strzykawkę bez tłoka i widzę kiedy cały układ jest napełniony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...