Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Deore odbija się od ramy

Sharub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem w nowym rowerku. Tylna przerzutka jest bardzo blisko dolnej rurki tylnego trójkąta, przez co uderza o nią gdy wjeżdżam w najmniejszą nawet dziurę czy nierówność.

Co mogę z tym zrobić? Nie jest to chyba kwestia zbyt krótkiego łańcucha, prawda? Którą śrubą pokręcić, co mogę z tym zrobić? Dodaję zdjęcie przerzutki ustawionej na środkowych koronkach z przodu i z tyłu. W miejscu czerwonej kreski odległość przerzutki od ramy to mniej/więcej 1,5 cm.

img7487sl.jpg

Napisano
  W dniu 11.05.2012 o 10:13, Sharub napisał:
Mam problem w nowym rowerku.
  W dniu 11.05.2012 o 10:13, Sharub napisał:
Tylna przerzutka jest bardzo blisko dolnej rurki tylnego trójkąta, przez co uderza o nią gdy wjeżdżam w najmniejszą nawet dziurę czy nierówność.

Jeśli nic nie majstrowałeś,to jest wszystko ok.Nic nie reguluj,jeśli przerzutka spełnia swoją rolę(przerzuca biegi).Deore tak się zachowują w terenie lub na nierównościach,taka ich dziadowska uroda.

Napisano

Bez przesady nie każdego stać na xtr'a. Ja z tyłu masz najmniejsze przełożenie, to może uderzać. Miałem tak samo na początku, ale kumpel powiedział mi żebym ograniczył ją sobie wkręcając śrubę zaznaczona w kółku do oporu, i już mi nie wali o ramę :thumbsup: zdjęcie tak ma szybko więc marniej jakości.

Napisano

@mariusz231

Nie widać żadnego zdjęcia.

Wydaje się nieprawdopodobne, że Shimano wypuścił na rynek przerzutke, która odbija się od ramy :o Jeśli nie uda mi się tego jakoś wyregulować (w tej chwili jest fatalnie, wali przy każdej nierówności) to przytwierdze do ramy zipami kawałek dętki

Napisano
  W dniu 11.05.2012 o 11:15, Sharub napisał:

@mariusz231

Nie widać żadnego zdjęcia.

Wydaje się nieprawdopodobne, że Shimano wypuścił na rynek przerzutke, która odbija się od ramy :o Jeśli nie uda mi się tego jakoś wyregulować (w tej chwili jest fatalnie, wali przy każdej nierówności) to przytwierdze do ramy zipami kawałek dętki

No właśnie nie chce się żadna grafika dołączyć, nie wiem czemu, dam inaczej http://www.aukcjoner.pl/gallery/009530850-.html#I1

Napisano
  W dniu 11.05.2012 o 11:09, mariusz231 napisał:
Miałem tak samo na początku, ale kumpel powiedział mi żebym ograniczył ją sobie wkręcając śrubę zaznaczona w kółku do oporu, i już mi nie wali o ramę

Przykręciłem i wygląda na to, że będzie lepiej. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w czasie jazdy : )

• Mod Team
Napisano

I tak będzie tłukło i tak ... proponuje kawałek gumy załozyc na ten kawałek ramy bo ta przypadłość jest niewyleczalna. Ja usiebie napiąłem spręzyne ile sie dało i nic nie pomogło. W jednej ramie bedzie sie obijać w innej nie zalezy od konstrukcji ramy. Zakup sobie sram albo zmien na shadow problem zniknie.

Napisano
  W dniu 11.05.2012 o 16:54, Puklus napisał:

I tak będzie tłukło i tak ... proponuje kawałek gumy załozyc na ten kawałek ramy bo ta przypadłość jest niewyleczalna. Ja usiebie napiąłem spręzyne ile sie dało i nic nie pomogło. W jednej ramie bedzie sie obijać w innej nie zalezy od konstrukcji ramy. Zakup sobie sram albo zmien na shadow problem zniknie.

Ha! Okazało się, że rada mariusza zupełnie pomogła. Pokatowałem rower na dziurach, szutrach, krawężnikach i ani razu nie słyszałem uderzenia przerzutki (mam nadzieję, że nie jest to zasługa słuchawek na uszach). Serio pomogło, nie potrzeba żadnych gumek ani kupowania innego napędu.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Wkręcanie do oporu śruby regulacyjnej to złe rozwiązanie. Tą śrubą reguluje się opasanie łańcuchem zębatek kasety i należy tak ustawić aby przy największej zębatce górne kółko wózka było jak najbliżej zębatki. Generalnie im bardziej śruba wykręcona tym lepiej. Obijanie przerzutki o ramę to normalna rzecz w konstrukcji przerzutek Shimano nie Shadow. Dorobienie gumowej podkładki to od dawna stosowany pateny, a nawet w starszych modelach LXa i XTka Shimano dawało taką gumową nakładkę na przerzutkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.