MrOwA Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Witam Na placu boju zostały już tylko: http://www.kross.pl/pl/2012/trekking/trans-alp http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/cypress/9156/49239/ Przypomnę ma być to rower 90%miasto, 10% utwardzone drogi poza miastem. Będę doczepiał fotelik z JR'em. Potrzebuję maksymalnie prostą sylwetke na rowerze. Który z tych 2 polecicie? Poproszę o + i - każdego z tych modeli. Dzięki za porady.
lud0jad Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Witam Na placu boju zostały już tylko: http://www.kross.pl/...kking/trans-alp http://www.giant-bic...ess/9156/49239/ Przypomnę ma być to rower 90%miasto, 10% utwardzone drogi poza miastem. Będę doczepiał fotelik z JR'em. Potrzebuję maksymalnie prostą sylwetke na rowerze. Który z tych 2 polecicie? Poproszę o + i - każdego z tych modeli. Dzięki za porady. Moim zdaniem jeżeli szukasz roweru do miasta i chcesz jeździć z dzieciakiem to Kross wypada o wiele lepiej. Nawet Deore tam wrzucili na tył, choć jeżdżąc po mieście na zakupy nie poczujesz różnicy Kross: +Typowy rower miejski +Dobrze wyposażony w tej cenie +Dużo osprzętu dodatkowego +regulowana sznyca kiery (łatwo dobrać pozycję) -ciężki -opony pewno na sezon (1-1.5kkm) Giant: +regulowan sznyca kiery +przyzwoite opony kenda -Jeżdżąc z dzieckiem trzeba by dokupić trochę rzeczy -droższy troszeczkę gorsze komponenty (choć w mieście nie zobaczysz róznicy) Pozdrawiam Pozdrawiam
MrOwA Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Moim zdaniem jeżeli szukasz roweru do miasta i chcesz jeździć z dzieciakiem to Kross wypada o wiele lepiej. Nawet Deore tam wrzucili na tył, choć jeżdżąc po mieście na zakupy nie poczujesz różnicy Kross: +Typowy rower miejski +Dobrze wyposażony w tej cenie +Dużo osprzętu dodatkowego +regulowana sznyca kiery (łatwo dobrać pozycję) -ciężki -opony pewno na sezon (1-1.5kkm) Giant: +regulowan sznyca kiery +przyzwoite opony kenda -Jeżdżąc z dzieckiem trzeba by dokupić trochę rzeczy -droższy troszeczkę gorsze komponenty (choć w mieście nie zobaczysz róznicy) Pozdrawiam Pozdrawiam Gorsza chyba tylko tylna przerzutka. Dokupić chyba tylko oświetlenie i ew. błotniki (tylko nie wiem, czy sa jakieś takie sensowne, żeby nie oszpeciły roweru). Gorsza chyba tylko tylna przerzutka. Dokupić chyba tylko oświetlenie i ew. błotniki (tylko nie wiem, czy sa jakieś takie sensowne, żeby nie oszpeciły roweru). A jakie oponki do Krossa byś polecił, moze uda sie wymienić przy zakupie
rybciasum Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Giant słabszy osprzęt? Rotfl, napęd 3x9, manetki alivio, a nie jak w Krossie Tourneye, fakt że Kross już podstawowo wyposażony w bagażnik i oświetlenie
amoniak Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Co to jest sznyca bo nie wiem ? Z tego lud0jad napisał chodzi chyba o mostek klasyczny typu overhead z regulacją kąta i wysokości. Kros z ramą typu damka będziesz miał problem z montażem złącza bagnetu do fotelika. Przelotka linki puszczona jest tak że trzeba robić sztukę by mocowanie fotelika załozyć. Druga rzecz to bagażnik + fotelik nie zawsze ida w parze Napędzy obydwu rowerów są porównywalne i niezłe Rama typu damka + fotelik jest optymalna do jazdy z dzieckiem. Wygodniejsze i pewniejsze wsiadanie i zsiadanie.
MrOwA Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Ramę wybiorę raczej męską, a nie damkę. Właśnie się zastanawiałem, czy bagażnik nie będzie przeszkadzał fotelikowi (będę wybierał coś Hamaxa, albo okbaby)
lud0jad Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Co to jest sznyca bo nie wiem ? Z tego lud0jad napisał chodzi chyba o mostek klasyczny typu overhead z regulacją kąta i wysokości. ... Dokładnie o to mi chodziło Fajnie by było jakbyś mógł się tymi rowerami przejechać i móc porównać, który Ci bardziej leży.
mfabry Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Pomyśl czy damka nie byłaby lepsza jak masz jeździć z fotelikiem. Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że łatwiej przełożyć nogę w damskiej ramie i nie trzeba machać kopytem nad głową juniora przy wsiadaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.