Skocz do zawartości

[rower] ostatnie porady przed zakupem

MrOwA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na placu boju zostały już tylko:

http://www.kross.pl/...kking/trans-alp

http://www.giant-bic...ess/9156/49239/

Przypomnę ma być to rower 90%miasto, 10% utwardzone drogi poza miastem. Będę doczepiał fotelik z JR'em. Potrzebuję maksymalnie prostą sylwetke na rowerze. Który z tych 2 polecicie? Poproszę o + i - każdego z tych modeli.

Dzięki za porady.

Moim zdaniem jeżeli szukasz roweru do miasta i chcesz jeździć z dzieciakiem to Kross wypada o wiele lepiej. Nawet Deore tam wrzucili na tył, choć jeżdżąc po mieście na zakupy nie poczujesz różnicy :)

Kross:

+Typowy rower miejski

+Dobrze wyposażony w tej cenie

+Dużo osprzętu dodatkowego

+regulowana sznyca kiery (łatwo dobrać pozycję)

-ciężki

-opony pewno na sezon (1-1.5kkm)

Giant:

+regulowan sznyca kiery

+przyzwoite opony kenda

-Jeżdżąc z dzieckiem trzeba by dokupić trochę rzeczy

-droższy

troszeczkę gorsze komponenty (choć w mieście nie zobaczysz róznicy)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem jeżeli szukasz roweru do miasta i chcesz jeździć z dzieciakiem to Kross wypada o wiele lepiej. Nawet Deore tam wrzucili na tył, choć jeżdżąc po mieście na zakupy nie poczujesz różnicy :)

Kross:

+Typowy rower miejski

+Dobrze wyposażony w tej cenie

+Dużo osprzętu dodatkowego

+regulowana sznyca kiery (łatwo dobrać pozycję)

-ciężki

-opony pewno na sezon (1-1.5kkm)

Giant:

+regulowan sznyca kiery

+przyzwoite opony kenda

-Jeżdżąc z dzieckiem trzeba by dokupić trochę rzeczy

-droższy

troszeczkę gorsze komponenty (choć w mieście nie zobaczysz róznicy)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Gorsza chyba tylko tylna przerzutka. Dokupić chyba tylko oświetlenie i ew. błotniki (tylko nie wiem, czy sa jakieś takie sensowne, żeby nie oszpeciły roweru).

Gorsza chyba tylko tylna przerzutka. Dokupić chyba tylko oświetlenie i ew. błotniki (tylko nie wiem, czy sa jakieś takie sensowne, żeby nie oszpeciły roweru).

A jakie oponki do Krossa byś polecił, moze uda sie wymienić przy zakupie :)

Napisano

Giant słabszy osprzęt? Rotfl, napęd 3x9, manetki alivio, a nie jak w Krossie Tourneye, fakt że Kross już podstawowo wyposażony w bagażnik i oświetlenie

Napisano

Co to jest sznyca bo nie wiem ? :teehee:

Z tego lud0jad napisał chodzi chyba o mostek klasyczny typu overhead z regulacją kąta i wysokości. :whistling:

Kros z ramą typu damka będziesz miał problem z montażem złącza bagnetu do fotelika. Przelotka linki puszczona jest tak że trzeba robić sztukę by mocowanie fotelika załozyć. Druga rzecz to bagażnik + fotelik nie zawsze ida w parze :whistling:

Napędzy obydwu rowerów są :thumbsup: porównywalne i niezłe

Rama typu damka + fotelik jest optymalna do jazdy z dzieckiem. Wygodniejsze i pewniejsze wsiadanie i zsiadanie.

Napisano

Ramę wybiorę raczej męską, a nie damkę. Właśnie się zastanawiałem, czy bagażnik nie będzie przeszkadzał fotelikowi (będę wybierał coś Hamaxa, albo okbaby)

Napisano

Co to jest sznyca bo nie wiem ? :teehee:

Z tego lud0jad napisał chodzi chyba o mostek klasyczny typu overhead z regulacją kąta i wysokości. :whistling:

...

Dokładnie o to mi chodziło :D

Fajnie by było jakbyś mógł się tymi rowerami przejechać i móc porównać, który Ci bardziej leży.

Napisano

Pomyśl czy damka nie byłaby lepsza jak masz jeździć z fotelikiem. Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że łatwiej przełożyć nogę w damskiej ramie i nie trzeba machać kopytem nad głową juniora przy wsiadaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...