Skocz do zawartości

[hamulce] Avid elixir R okazja

Fishak

Rekomendowane odpowiedzi

zdecydowałem się jednak na shimano m596 zamawiam jeszcze w tym tygodniu raczej, wiem że te avidy stoją raczej na wyższej półce, lecz podobno te deorki nie odstają za wiele od swoich lepszych kolegów slx'ów , różnica jest bodajże w klockach z radiatorami i tłoczkami ceramicznymi <być może nie doczytałem więcej : )>. A co do Avidów to dużo ludzi odradza , a na shimano wiele znajomych śmiga i jest okey . Opinie napisze za jakiś czas :)

To też się wypowiem, bo chyba juz trochę przerobiłem Shimano, a teraz mam Avida.

Miałem Shimano XT BR-BL-M765 + klocki metaliczne XTR + tarcze XT i powiem tak niewiem czy to przez te klocki czy nie, ale te hamulce sa katastrofalne:

- piszczą(to wiem że przez klocki)

- hamują słabo(klamke trzeba mocno cisnąć)

- odtłuszczanie wypalanie klocków nic praktycznie nie daje, bo przy nastepnej jeździe jest znowu cyrk

- odpowietrzanie nic nie daje, klamka chodzi jak chce

Wogóle strach na nich jeździć, bo nie wiadomo czy zadziałają w nagłym przypadku, mają takie widzimisię ze hamują jak załapią dobrze, ale nigdy nie wiadomo czy nastepne hamowanie bedzie skuteczne, zalanie zacisku wodą powoduje brak hamulców, docierać można je w nieskączoność.

Naprawdę niewiem czy moje były takie lipne czy wszystkie(tak podejrzewam), nawet wymieniałem uszczeliki w zaciskach i koniec - straciłem cierpliwość.

Co prawda wymagam od hamulców żeby były z katapultą za sprawą jednego palca:D ale bez przesady żeby hydrauliki były aż tak lipne, XT to przecież wysoka klasa.

Myślę że w tych hamulcach wszystkiemu winne są zaciski za sprawą tego iż tłoczek nie jest na środku klocka tylko przesunięty w jedną stronę i naciska na klocek mocniej tylko z jednej strony.

Kolega ma model hamulca M775 i również katastrofa - nie chce blokować koła jadąc po asfalcie i siedząć na siodełku.

Widziałem tą aukcje i postanowiłem zaryzykować, nie mam aż tak daleko wiec odebrałem osobiście te hamulce, założyłem, tarcze dalej Shimano XT RT76 no i jest kosmos w porównaniu do tamtych.

Strach naciskać tył na zakrętach na szutrze nie mówiąc o przodzie:)

Ale mam ogólnie problem trochę z tymi tarczami, bo są na tym pajaku aluminiowym i są jakos tak zrobione że tarcza jest blisko zewnetrznej strony zacisku - ale muszę poprostu dać podkładkę na oś koła wtedy odsunie sie ok.1mm i będzie ok, bo teraz trochę mi ociera tarcza o klocek. Tarcze P180 i T160.

Naprawdę polecam te hamulce Avid Elixir R co prawda mam je 2dni, ale różnica jest kolosalna, nie kupujcie shimano, bo tylko nerwów się najecie - wiem po sobie płacąc za hamulce(shimano) ok.500zł i nie hamują? to żarty.

A jeśli kolego kupiłeś shimano to współczuje :/

Możesz napisać jak hamują ale wątpie abyś dał rade mnie przekonać hyba ze wszystko zależy od klocków moje były metaliczne, kolega ma organiczne(i podobnie).

Drogi kolego Igorch!

Stare shimano rzeczywiście nie zachwycały działaniem. Jednak chyba nie zauważyłeś, że w temacie zostały polecone najnowsze deore BR-M596. Te hamulce, jak i SLX 666, XT 785 i XTR 985/988 działają wprost genialnie i wyraźnie lepiej od Elixirów - najbardziej awaryjnych hamulców na rynku.

Rozumiem Twój zachwyt po zakupieniu E. - to normalne, że nowe hamulce działają właściwie i wyraźnie lepiej od starych shimano.

Za miesiąc przeprowadzam się do Nowej Soli - zapraszam na herbatkę i serwisik :)

zdecydowałem się jednak na shimano m596 zamawiam jeszcze w tym tygodniu raczej, wiem że te avidy stoją raczej na wyższej półce, lecz podobno te deorki nie odstają za wiele od swoich lepszych kolegów slx'ów , różnica jest bodajże w klockach z radiatorami i tłoczkami ceramicznymi <być może nie doczytałem więcej : )>. A co do Avidów to dużo ludzi odradza , a na shimano wiele znajomych śmiga i jest okey . Opinie napisze za jakiś czas :)

Tak czy inaczej dobrze zrobiłeś, przynajmniej wg mnie. Avid jest na wyższej półce ale jak z niej spada to na twardą ziemię :)

Avidy, może tylko j3 ale jednak, to jedyne moje heble które kompletnie zdechły, oba równocześnie, nie przetrwały jednej zimy eksploatacji. Były wcześniej fachowo zregenerowane :)

Igorch boisz się nacisnąć na klamkę bo być może słaba modulacja w avidach, a jak nie chce blokować koła to może zatłuścił ? . Napiszę wam jak się spisują shimano w piątek bo w środe/czwartek powinienem je otrzymać .

Ja znów na przekór wszystkim opiniom kupiłem komplet Elixirów R właśnie z bikestacji. Używam ich od poczatku sezonu, wiec jakies 2k km, w tym 1k terenu i 5 maratonów z tarczami SLX: 180 przód i 160mm tył. W tym czasie przejechalem spoooro w błocie, piachu i innym syfie. Zaliczyłem kilka gleb, w tym jedną na której zajechałem komplet ubrań na amen. Do dziś nie odpowietrzałem hamulców, nie musiałem nic w nich naprawiać i działają jak nowe. Co prawda przebieg niewielki, ale eksploatacja jak najbardziej wymagająca. Nawet jeśli będę musiał wymienić uszczelki po sezonie czy dwóch - warto ;)

no też zamówiłem na bikestacji , przyjęli mi zamówienie właśnie . Wiesz mi się zdaje że z hamulcami jest jak z samochodami, czasem trafi Ci się egzemplarz którym jeździsz 4 lata bez usterki , a drugiemu kumplowi ciągle coś się psuje w tym samym modelu i potem jesteś zniechęcony do marki, ale jeżeli mam wydać mniej czyli 400zł ze skróceniem przewodów i jeszcze adaptery mi dają , i mam 80% pewność że nie będę musiał nic przy nich robić przez dłuży czas to czemu nie : )

no też zamówiłem na bikestacji , przyjęli mi zamówienie właśnie . Wiesz mi się zdaje że z hamulcami jest jak z samochodami, czasem trafi Ci się egzemplarz którym jeździsz 4 lata bez usterki , a drugiemu kumplowi ciągle coś się psuje w tym samym modelu i potem jesteś zniechęcony do marki, ale jeżeli mam wydać mniej czyli 400zł ze skróceniem przewodów i jeszcze adaptery mi dają , i mam 80% pewność że nie będę musiał nic przy nich robić przez dłuży czas to czemu nie : )

Druga sprawa: pracuje od kilku miesięcy w serwisie rowerowym i mam duuużo kontaktu z Elixirami R oraz CR. Aż dziwi mnie, ze tyle osób ich uzywa mimo takich opinii. Co więcej - nigdy jeszcze nikt nie narzekał na nie, nie chciał sprzedać, nie musiał nic naprawiać. A są to w znacznej mierze ludzie startujący w wyścigach.

boisz się nacisnąć na klamkę bo być może słaba modulacja w avidach

Modulacja nie powiem jest słabsza niż w shimano(kiedy zdarzyło im sie przez chwilę działać dobrze - tylko i wyłacznie po wypaleniu klocków), no ale wolę już mieć słabszą modulację niż żeby mi nie hamowały.

Ale te shimono xt m765 to kompletna lipa nowych bym nawet nie chciał. Ale jeden kolega ma m485 nowszy rocznik i hamuja dobrze(bynajmniej tył) ale ma opony takie małe i wytarte, ale przypuszczam ze z moim kołem też byłaby lipa.

A z tych avid'ów jestem jak najbardziej zadowolony:) i oby tak pozostało.

ja jeżdżę obecnie na elixirach 5 (super działają), przejechały już 23 tyś km (4x zmienione klocki) w różnych warunkach i również nie doczekałem się tej legendarnej awaryjności. Te elixiry R na bikestacji zamówiłem (ze względu na okazyjną cenę), natomiast zamontuję je dopiero w przyszłym sezonie, moje elixiry 5 mają już mocno pokiereszowane przewody (po kilku glebach), ale jeszcze ten sezon powinny przejeździć, Mam nadzieje, że ich legendarna awaryjność będzie taka sama jak w moich 5'kach.

Ja również śmigam już 2 lata na elixirach 5, Kupiłem używane za cenę prawie jak tu nowe R, klamki mają luzy ale od początku ich posiadania, ale legendarnej awaryjności również nie uświadczyłem :)

A hamulce żyleta jeden palec wystarcza by mieć całą kontrolę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...