Skocz do zawartości

[napęd]głośna praca przy pedałowaniu

mati93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam problem z napędem podczas pedałowania słychać głośną pracę łańcucha, sprawdzałem już kilkakrotnie czy nieociera o przerzutkę, ale nic takiego niewystępuje. Zaczeło się tak dziać po jezdzie w złych warunkach dużo błota i deszcz wtedy zaczął hałasować. Wszystko wyczyściłem bardzo dokładnie, ale gdy wyruszyłem hałas nie ustał. Łańcuch smaruje Finish Line z teflonem. Co może być przyczyna tego hałasu prosze o pomoc. Przerzutka przód Shimano Deore SLX M660, prz. tylna Shimano Deore XT M773 shadow, łańcuch Shiamno HG74.

Pozdrawiam!

Napisano

Cześć.

Mam problem z napędem podczas pedałowania słychać głośną pracę łańcucha, sprawdzałem już kilkakrotnie czy nieociera o przerzutkę, ale nic takiego niewystępuje. Zaczeło się tak dziać po jezdzie w złych warunkach dużo błota i deszcz wtedy zaczął hałasować. Wszystko wyczyściłem bardzo dokładnie, ale gdy wyruszyłem hałas nie ustał. Łańcuch smaruje Finish Line z teflonem. Co może być przyczyna tego hałasu prosze o pomoc. Przerzutka przód Shimano Deore SLX M660, prz. tylna Shimano Deore XT M773 shadow, łańcuch Shiamno HG74.

Pozdrawiam!

Oprzyj rower na czymś i popedałuj ręką. Posłuchaj skąd ten dźwięk się wydobywa i wróć z informacją, bo na razie bardzo ogólnikowo piszesz. U mnie ostatnio na podobny objaw wystarczyło czyszczenie kółka tylnej zębatki. Tylko, że wiedziałem skąd ten dźwięk wychodzi.

Napisano

Dźwięk wydobywa się z korby, gdy łańcuch wskakuje na zęby, na wszytkich blatach. Na tym napędzie przejechałem dopiero 250-300 km .

Napisano

Wykręć o pół obrotu śrubę baryłkową przy manetce, do regulacji naciągu linki. Może przerzutka będzie precyzyjniej układać łańcuch na tarczach i nie będzie tak haratać. Mogła się odrobinę naciągnąć, skoro to nowy rower. Dobrze byłoby też przeczyścić pancerz linki i naoliwić, bo mogło dostać się do środka błoto.

Napisano

Dźwięk wydobywa się z korby, gdy łańcuch wskakuje na zęby, na wszytkich blatach. Na tym napędzie przejechałem dopiero 250-300 km .

Zacznij od ustawienia przerzutki. Potem jak problem nadal będzie występował trzeba będzie rozkręcić, przeczyścić i powinno zabanglać. Odkręć też pedały sprawdź gwiny łożyska itp.

Napisano
Odkręć też pedały sprawdź gwiny łożyska itp.

Bez przesady. To nowy rower.

Na początek wyreguluj przerzutkę tylną i może przednią. Po taki małym przebiegu trzeba zrobić ten przegląd pierwszy, bo linki się wyciągnęły i trzeba je znów naciągnąć śrubami baryłkowymi, żeby pracowało idealnie. Tylko lekka regulacja.

Poza tym zmień ten smar. Ten FINISH LINE jest bardzo słaby. Po 30km to już go w ogóle nie ma i to w suchych warunkach. lepszy jest Ten zielony. Stosuję już go 3 sezon. Podobno najlepszy ROLHOFF, ale z tym nie miałem do czynienia. ;)

Napisano

ROLHOFF polecam osobiście. Przy normalnych warunkach (bez błota i ciężkich warunków) starczy na 200-300km. Nie lepi się do niego zbyt duży syfku jak przy innych.

Oczywiście oprócz smarowania czyścisz też ten łańcuch....pytam bo już były przypadki że łańcuch był TYLKO SMAROWANY a nie czyszczony przed :)

Napisano

Zrobiłem wszystko tak jak mówiliście, ustawiłem tylnią i przednią przerzutke i było wszystko si, ale hałas był nadal. Myśle sobie coś nie tak musi być z tym łańcuchem i z tym smarem. Wziąłem zwykłą ropę samochodową żeby sprawdzić jak będzie działać i się okazało, że wszystkie hałasy ustały :w00t: , odrazu po posmarowaniu jedną kropelka na jedno ogniwo. Teraz musze kupić jakiś zdecydowanie lepszy smar, ten Finish Line jest do kitu. Tylko musze pozbyć się tej ropy z łańcucha bo strasznie dużo syfu się do niej przylepia i będzie grało. :laugh:

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...