Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Trą mi. Regulacja? Krzywe tarcze? Hamulce złe?

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Mam hamulce Shimano BR-M486, które mi trą o tarcze. 3 tygodnie temu miałem prostowane tarcze, było wszystko idealnie przez 2 tygodnie. Musiałem rower zdemontować bo gdzieś jechałem samochodem z rowerem. Po założeniu kół przedni hamulec zaczął trzeć (pulsacyjnie, gdzieś w jednym miejscu trze). Potem do pary dołączył tylni, który cały czas obciera (nie pulsacyjnie tak jak przedni).

I tak mam od początku od kiedy kupiłem rower z tymi hamulcami. Rozumiem że tarcze mi się skrzywiły, może wtedy jak samochód mnie uderzył to mi się skrzywiły. Ale świeżo po prostowaniu tarcz, znowu zaczęło trzeć i w jednym i w drugim kole.

Da się to jakoś wyregulować?

Tarcze znowu są krzywe? Jest to w ogóle możliwe żeby same z siebie sie krzywiły?

Czy hamulce beznadziejne? A może tarcze?

Tarcze to jakieś SM-RT53M

Mam hamulce Shimano BR-M486, które mi trą o tarcze. 3 tygodnie temu miałem prostowane tarcze, było wszystko idealnie przez 2 tygodnie.

A nie wyjmowales czasem klockow wczasie prostowania tych tarcz? Bo jesli tak to mogles je odwrotnie zalozyc niz byly. tzn w miejsce lewego prawy. Klocki sie wczesniej ulozyly pod tarcze, a teraz jesli sa zamienione musza sie znowu docierac :icon_wink:

Według mnie każda klasyczna (tzn: nie na pająku) tarcza się minimalnie skrzywi. Przecież to tylko kawałek blachy na który działają wcale nie małe siły. Teraz pozostaje tylko kwestia na ile są skrzywione. U mnie minimalnie krzywe mam obie tracze, przód troszkę bardziej bo czasem jest problem z regulacją. Ale póki da się wyregulować tak by nie obcierało to nie ma problemu.

Pamiętaj ze po każdym demontażu koła, hamulec jest do regulacji bo zawsze coś jest minimalnie inaczej niż było i już ociera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...