GregP Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Poszukuję ramki do mojego "nienarodzonego" jeszcze bicycla i jak w reklamie pewnego banku... mam schody... Będę budował klasyczny rower MTB częściowo na asfalt, częściowo leśne ścieżki, czasem pewnie trzeba będzie podjechać pod górkę czasem zjechać... ale raczej bez extremów. Czasem pewnie troszkę będę chciał poszaleć, ale rekreacyjnie a nie wyczynowo. Czyli standardowe "rekreacyjne" zastosowanie MTB z odrobiną szaleństwa, ale tylko odrobiną. Mój wzrost mieści się w przedziale 172 - 174 cm, długość nogi 79 - 81 cm. (nie śmiejcie się, ale ile razy bym nie mierzył, zawsze wychodzi mi trochę inny wynik) Waga 85kg... liczę, że dzięki bicyclowi z czasem będzie mniej Biorąc pod uwagę, że od czasu kiedy zsiadłem z mojego kochanego Wigry3 do chwili obecnej minęło już ze 20 lat a dosiadając użyczonej Meridy Kalahari 550 18cali miałem nieodparte wrażenie, że mój rowerowy "renesans" zakończy się dramatycznie, doszedłem do wniosku, że rama i koła muszą być wytrzymałe. Te 20 lat na czterech kółkach sprawiły, że na początku miałem problem nawet z utrzymaniem równowagi, zakręcaniem i zatrzymywaniem a kiedy kręcąc korbami "do tyłu" nie było charakterystycznego dla składaka oporu, wydawało mi się że spadam (nie sądziłem, że można zapomnieć jak się jeździ na rowerze.. a jednak)... Teraz już jest co prawda lepiej... ale... Zmierzam do tego, że z uwagi na moje skromne umiejętności w prowadzeniu roweru potrzebuję ramy, która wytrzyma moją wagę połączoną z... nazwijmy to "złą techniką jazdy" i wybojami na drodze. Przy tym, nie chcę kupować czegoś bardzo drogiego, aby nie było mi strasznie żal kiedy roztrzaskam go makabrycznie... pokonując krawężnik Z tego też względu nabyłem kółka na obręczach Alexrims Dh19 i piastach Novatec z łożyskami maszynowymi bo jak ustaliłem są w stanie wytrzymać znacznie więcej... Budżet na cały rower to 1000 pln. Z tego 300 pln już poszło na koła, więc pozostało 700 na całą resztę. Na ramę mam zamiar przeznaczyć 300 - 400 pln. Na osprzęt pozostałoby wtedy 300 - 400 i myślę o tym aby złożyć go na Shimano Alivio. I teraz po nakręśleniu całego "obrazu sytuacyjnego" następuje moje pytanie: Czy ramka Marin Quake XE-C to klasyczna ramka MTB? Pytam, ponieważ patrząc na tą ramkę jakoś tak nie mam 100% przekonania Tutaj zamieszczam link do zdjęcia foto. Jest to dokładnie taka sama rama jak na zdjęciu. W prawdzie nie wiem, jaki jest rozmiar tej ramy na zdjęciu, ale rura podsiodłowa kończy się jakoś tak nisko w stosunku do tylnego koła... Czy miał ktoś już jakieś doświadczenia z takimi ramkami? Ramka 17.5 cala waży 1972g czyli chyba w miarę przyzwoicie. Tylko czy to na pewno dobry wybór do takiego roweru o jakim pisałem wyżej??? Może polecalibyście jednak coś innego? Myślałem również o innych ramach np Kross Level Ax lub Hexagon Vx, ewentualnie Accent Tormenta lub El Norte, Merida Matts Sport... Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Ps. Przepraszam za przydługawy wstęp do pytania właściwego, ale chciałem aby nie było wątpliwości do czego mam zamiar zastosować tę ramę i w jakich warunkach będzie używana.
amoniak Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Po pierwsze Marin Quake to rower dla podskakiwaczy czyli do dokonywania prób samobujczych przy pomocy roweru Rozumiem kupująć Quake chcesz robić takie rzeczy przy pomocy bicykla http://www.youtube.com/watch?v=_toAU1hWIxs Tobie potrzebny jest rower MTB/ATB Szkoda że zanim zacząłeć poszukiwania roweru już sobie kupiłeś koła Sorry, za tysiaka będzie złożyc cieżko, oj cieżko. Będziesz musiał naciagnąć budżet i to nie wiem czy nie 2 krotnie Chyba, że załozyłeś zakup części uzywanych Rame, korbę, sztycę, mostek, zaciski, manetki mozesz kupić spokojnie używane ale kasetę, suport, stery i łańcuch lepiej byś kupił nowe Z przerzutkami też moze być różnie. No i jeszcze kwestia doświadczenia przy składaniu no i specjalistyczne narżedzia potrzebne do złożenia. Z doświadczenia wiem, że rower do 5000 nie bardzo sie opłaca składać. Taniej wychodzi kupić gotowca na przykład takiego hexagona http://www.kross.pl/.../mtb/hexagon-x5 Spokojnie wytrzyma Twoją, w sumie niezawysoką, wagę a poskładanie nie dość że wyjdzie sporo drożej to jeszcze będziesz musiał na czymś zaoszczędzić by w 1000 sie zmieścić Kwestia rozmiaru ramy proponuję 17''/18'' 19'' może być przy duża najlepiej wsiąść i sie przejechać
GregP Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Witaj Wielkie dzięki za odpowiedź. Myślałem już, że nikt mi nic nie podpowie w temacie tego Marina... Po pierwsze Marin Quake to rower dla podskakiwaczy czyli do dokonywania prób samobujczych przy pomocy roweru No i właśnie takie miałem wrażenie oglądając tę ramkę, ale sprzedawca na moje pytanie czy to klasyczne MTB czy raczej dirt, freeride lub coś w ten deseń odpowiedział, że to raczej MTB. No i niby nie powiedział źle bo dirt lub freeride to odmiana MTB, ale... no właśnie nie do końca klasyczny... I tu wielkie dzięki dla Ciebie, za jasną i precyzyjną odpowiedź. Tobie potrzebny jest rower MTB/ATB Tak, dokładnie tak. I takiego właśnie chciałbym sobie zmontować... klasycznego MTB. Szkoda że zanim zacząłeć poszukiwania roweru już sobie kupiłeś koła Zakładałem początkowo bardzo mały budżet (500 - 600 pln). Myślałem o kupnie używanego roweru lub złożeniu czegoś z części używanych. Jednak czytając na różnych forach o np kołach, doszedłem do wniosku, że kupując coś za grosze nie zawsze w efekcie końcowym wyjdzie taniej. I tak np czytałem o kołach z tanimi obręczami i piastami... Wolałbym aby nie było konieczności centrowania kółek po zaliczeniu co drugiej dziury w drodze. Dlatego zdecydowałem, że pewne elementy róweru muszą być solidne, aby nie pakować się później w koszty związane z naprawami. W tanich rowerach raczej nie spotkamy solidnych kółek, więc zdecydowałem, że kupię nowe na dobrych obręczach i myślę z dosyć dobrymi piastami (Novatec na łożyskach maszynowych) i nawet jeśli kupię nowy tani rower, to koła wymienię na te moje. Sorry, za tysiaka będzie złożyc cieżko, oj cieżko. Będziesz musiał naciagnąć budżet i to nie wiem czy nie 2 krotnie Chyba, że załozyłeś zakup części uzywanych Już naciągnąłem budżet, w stosunku do początkowych założeń Owszem, byłoby fajnie złożyć tylko z nowych, ale jeśli miałoby to być pełne Alivio, to chyba potrzebowałbym gdzieś z 1600... może udałoby się trochę taniej... Dlatego myślę, że będę brał pod uwagę również części używane. Suport, łańcuch i stery nowe. Kasetę chyba również, choć myślę, że może dałoby się trafić jakąś używaną w dobrym stanie, gdzie zębatki nie będą jeszcze wyrobione. Z przerzutkami też moze być różnie. No właśnie, przerzutki... Jeśli okaże się, że np zakupiona używana przerzutka, mimo że wygląda jak nowa jest uszkodzona lub zwyczajnie zużyta... czy opłaca się np. naprawiać? regenerować? czy od razu dać sobie na luz i szukać innej? No i jeszcze kwestia doświadczenia przy składaniu no i specjalistyczne narżedzia potrzebne do złożenia. Narzędzia by się znalazły, klucze do suportów Shimano, do zakładania i blokowania zębatek, do sterów itd, itp ma brat... No a satysfakcja z powodu tego, że sam zmontowałem... bezcenne No i w razie dramatu jest ktoś, kto myślę poda pomocną dłoń Z doświadczenia wiem, że rower do 5000 nie bardzo sie opłaca składać. Taniej wychodzi kupić gotowca na przykład takiego hexagona http://www.kross.pl/.../mtb/hexagon-x5 Spokojnie wytrzyma Twoją, w sumie niezawysoką, wagę Nad tym Hexagonem też się zastanawiałem. Tak na marginesie... czy ramy KROSS'ów są solidne? Ostatnio czytałem o pękających starszych ramach Kellys, i po tej lekturze zrezygnowałem z kupna używanej ramy tej firmy, mimo, że wyglądała ładnie... trochę się wystraszyłem No i co z ramkami Accent'a? Np. Tormenta albo El Norte? nie są drogie, mogą się podobać... ale podobno mają słaby lakier... a jak jest z wytrzymałością, sztywnością samych ram? Na co w ogóle zwracać uwagę przy zakupie używanej, aluminiowej ramki? Lakier oryginalny, im mniej otarć, odprysków tym lepiej. Brak pęknięć, niska waga... to oczywiste, a poza tym? Kwestia rozmiaru ramy proponuję 17''/18'' 19'' może być przy duża najlepiej wsiąść i sie przejechać No właśnie muszę się wybrać chyba do jakiegoś sklepu i zapytać, czy mogę choć usiąść na jakimś Krosie 17" i 19" i sprawdzić, która ramka bardziej mi odpowiada... Tylko jest mi trochę głupio prosić, żeby wyciągali te rowery z tych ciasno upakowanych stojaków, jeśli wiem, że chcę tylko przymierzyć... ale chyba będę musiał. Bo w zależności od tego, kogo pytam, to albo 17 będzie zdecydowanie za małe albo 19 będzie zdecydowanie za duże. Na szczęście, w przypadku 18 cali zwolennicy 17 i 19 są zgodni, że powinna pasować. Ale z tego co już się dowiedziałem, to kwestia rozmiaru ramy jest bardzo indywidualna, uzależniona od budowy ciała, indywidualnych preferencji i stylu jazdy oraz geometrii samej ramy... Z tego zapewne biorą się te wszystkie rozbieżności A tak z doświadczenia, to pozwalają w sklepach siadać na rowerki, czy raczej mają opory? Jeszcze raz dzięki za odpowiedź
amoniak Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Kasetę chyba również, choć myślę, że może dałoby się trafić jakąś używaną w dobrym stanie, gdzie zębatki nie będą jeszcze wyrobione. Kasetę przede wszystkim nową No a satysfakcja z powodu tego, że sam zmontowałem... bezcenne No to jest argument A tak z doświadczenia, to pozwalają w sklepach siadać na rowerki, czy raczej mają opory? Generalnie nie ma problemów choć różne rzeczy się zdarzają
GregP Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 Kwestia rozmiaru ramy proponuję 17''/18'' 19'' może być przy duża Czy przy ramie 17" nie będę zaczepiał czubkiem buta o przednie koło przy jednoczesnym skręcaniu kierownicy i obracaniu pedałami?
GregP Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 No i stało się moi drodzy Wybór padł na ramkę Kross'a Powiem więcej... mam już wszystkie części mojego bicycla i właśnie przystępuję do zmontowania tej układanki w jedną całość. Jak zapewne zauważyliście spać spokojnie nie mogłem... nie dałem rady... no i już od czwartej jestem na nogach i szykuję "stół operacyjny" Tak więc za chwilkę przystępuję do pracy. Myślę, że dzisiaj "coś" się urodzi Trzymajcie za mnie kciuki... Po wszystkim dam wam znać co mi z tego wyszło... Do usłyszenia... Ps. no i trzymajcie za mnie te kciuki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.