Skocz do zawartości

[hamulce mechaniczne] Shimano Alivio BR-M416 problem.

Kemesz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z tymi hamulcami. Były one seryjnie zamontowane w rowerze Kross Hexagon V6 (2011). Co jakiś czas tarcza ociera o klocek nieruchomy. Klocki były wymieniane w serwisie, a zapomniałem zapytać co to za model. Głównie zdarza się to podczas jazdy w terenie, mniejsze hopki, bądź skoki z krawężnika.

Czy opłaca się "inwestować" w te klocki ? Czy lepiej kupić hydrauliczne/mechaniczne nowe ?

Ile kosztuje nowy przyzwoity zestaw hydrauliczny ?

Co lepsze ? Hydraulika, czy w tej cenie lepszy mechanik ?

Oczywiście cały czas mówie o tarczach.

Jeżeli dzieje się to podczas jazdy w terenie to powodem może być niezbyt sztywny (bocznie) amortyzator. Ewentualnie delikatna krzywizna tarczy. Na swoim przykładzie wiem, że jeśli występuje w jednym miejscu to można próbować prostować:)

Obstawiam że masz krzywą tarczę. Miałem taki sam hamulec z przodu i nic nie obcierało. Po prostu nie da się tego hamulca ustawić tak żeby klocek nieruchomy był bardzo blisko tarczy, albo jest za blisko i obciera, albo za daleko i przy ostrym hamowaniu mogłeś lekko wygiąć tarczę. Jak zmieniłem na bb7, to czasami dzwoni mi klocek o tarczę ale to dlatego, że mam lekkie bicie na tarczy. Zależy ile ważysz, ja wymieniłem tylko sam zacisk i przy ostrym hamowaniu można postawić rower na przednim kole, a mam tarcze 160. O modulacji 7ki już nie wspomnę, lecz do tego potrzebujesz odpowiednie klamki. Jak masz klamkomanetki to wymiana na manetki, klamki oraz zacisk trochę będzie kosztowała, nie zależnie czy kupisz hydrauliki czy mechaniki. U mnie bb7 i bl-m739 rocznik 98 współpracuje idealnie :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...