Skocz do zawartości

[BUTY]Na rower i na codzień - jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Po raz kolejny robie przymiarke pod buciki SPD. Niestety z powodow finansowych padnie prawdopodobnie na ktorys z modeli uniwersalnych. Tzn zeby nadawaly sie na rowerek i do chodzenia na codzien.

I teraz pytanie za czym sie rozgladac? Jak na razie rzucaja sie w oczy Adidasy Minret i bodajze ElMoro, jakis czas temu byly jeszcze ktores z modeli NortHWave.

Czy ktos uzywa buty SPD na codzien, jak sie sprawuja?

Cena do ok 350zl MAX.

Racja! Ja mam El moro i niby one sie nadaja do chodzenia, ale nie polecam bo są niewygodne, zbyt sztywna i twarda podeszwa, która ślizga sie jak diabli na mokrym podłożu. Mając 350zł kupił bym 2 pary, jedną na rower, a drugą do chodzenia.

Bo jedyne co mają wspólnego np. El moro z butami na codzień to "cywilny" wygląd.

Pozdrawiam

Raczej nie, gdyż dobry but spd (nawet turystyczny) powinien charakteryzować się w miarę sztywną podeszwą, która to w normalnym użytkowaniu jest raczej niewygodna.

Używam butów Shimano SH-M038 które nie wyglądają stricte rowerowo, ale do chodzenia to nie są zbyt wygodne, po za tym jak podłoże nie jest idealnie równe (a równego asfaltowego chodnika, to się u nas chyba w ogóle nie spotyka :)) to jednak bloki stukają, co jest "troszkę" denerwujące.

Za 200-250zł możesz mieć bardziej sportowe buty SPD np. któeś niższe Diadory - dość dobrej jakości, lub bardizej turystyczne, jak wyżej wymienione shimano (polecam), a za resztę kasy kupić jakieś zwykłe buty jako drugą parę ;)

Fajnie, że trafiłem na ten temat bo też tak się właśnie zastanawiałem, czy można połączyć buty SPD z codziennym użytkowaniem. Czytając wasze wypowiedzi widzę, że to raczej średni pomysł. Rzeczywiście, można kupić jakiś tanszy model SPD a za resztę kupić jakieś dużo wygodniejsze buty do chodzenia :) Dzięki za rozwianie moich wątpliwości! :)

;):P Powiedzcie czy daloby sie zrobic tak zeby najpierw kupic same pedaly pod spd i jezdzic na nich w zwyklych butach, a potem dokupic buty spd?? Czy moze w zwyklych butach nie da sie jezdzic na tych pedalach?? Pytam tak z ciekawosci bo nigdy nie probawel jezdzic na pedalach spd (widzialem je tylko na zdjeciach :) ) . :D:)

Na zwyklych pedalach SPD nie pojedziesz w zwyklych butach. Tzn... da sie, ale bedzie to bardzo niewygodne i bedziesz musial sie bardzo starac :)

Natomiast sa pedaly SPD, ktore sa obudowane platforma, tak aby dalo sie jezdzic zarowno w zwyklych butach jak i zatrzaskowych.

Wracajac do glownego tematu - rowniez uwazam, ze polaczenie SPD + "cywilne" jest niewygodne.

Powiem tak. W buty na codzien ponizej 200zl raczej sie juz nie wpakuje. Zaraz pewnie sie zacznie ze przesadzam ale wpakowalem sie dwa razy z rzedy w Pumy I Adiki i rozsypaly sie po niecalym sezonie chodzenia. Kupilem natomiast NewBalanc'e za 250 i chodze drugi sezon a buciki po praniu praktycznie zero sladow zuzycia, poza podeszwa oczywiscie. 250zlociszy na codzienne buciki + SPD hmmm ciezko bedzie mi sie zmiescic w normie.

Co polecacie z tanszych modeli SPDkow?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...