Skocz do zawartości

[rower] MERIDA Crossway 10-V 2011

panek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, na wstępie powiem że przeszukałem forum i znalazłem wiele tematów dotyczących tego roweru, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Niedługo się przeprowadzam do poznania i chciałbym zakupić z dziewczyną rowery. Mamy do dyspozycji ok 1200 zł na 1 rower. Szukając po necie wiele info znalazłem Meride Crossway 10-v model z roku 2011.

Chciałbym się dowiedzieć jak ten rower sie sprawuje i czy nadaje się do jazdy miejsciej i po leśnych dróżkach?

Zastanawia mnie również jak to wygląda z długimi dystansami? Mam na myśli ponad 100km drogi.

Może macie jakieś propozycje co do innych marek i modeli rowerów?

Napisano

podlacze sie pod temat, gdyz jedna z moich opcji jest merida crossway ;)

(zarowno w wersji meskiej dla mnie jak i damka dla dziewczyny)

Napisano

Hej,

W tym roku kupilismy dla lepszej polowy Meride Crossway TFS 100-D Lady (2011). Rower ma przejechane okolo 600 km - zarowno jazda po miescie

jak i 4-dniowa wyprawa z sakwami (srednio 60-80 km dziennie). Dziewczyna nie moze sie nachwalic roweru - nawet na wyprawie dostalem

browara w nagrode ze taki fajny rower wynalazlem ;-). Na wyprawy swietny i wygodny.

Jezeli chodzi o jazde miejska... Coz to zalezy od stylu jazdy - gdy jezdzimy razem - "srednia przelotowa" okol 16 km/h ta Merida sprawdza sie

na miescie - ale ogolnie jest to jazda spokojna, uwazanie na dziury, zwalnianie na skrzyzowaniach i przed kraweznikami itp., itd.

Gdy jezdze sam (srednia blizej 23 km/h) nie widze innej mozliwosci na miasto niz goral - ja smigam na Kross Level A6 a i tak musialem

juz centrowac kolo - mimo ze kola mam dosyc ciezkie i mocne ;-) - ale tak jak mowie przy spokojniejszej jezdzie ta Merida da rade na miescie,

na trasie natomiast wygoda pobije kazdego "gorala".

Pod wzgledem technicznym - zadnych problemow - ale fakt ze nasza Merida ma pare klas lepszy osprzet.

Ja wychaczylem nasza Merida za 1500 PLN - mysle ze warto dolozyc do waszego budzetu z 300-400pln i utargowac znizke na zakup dwoch

rowerow - powinniscie sie zmiescic w 2700-2800 - lub w przy waszym budzecie szukal raczej wersji 40V, przykladowo:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-40-v-2011.html

Pozdrawiam,

P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...