Skocz do zawartości

[27,5"] Po co to komu?

timex550

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mały news,myslę że istotny dla promocji nowego standardu. Nino Shurter zdobył na olimpiadzie srebrny medal jadąc na rowerze z kołami 27,5".

No i teraz się zacznie, bo:

- jakby wybrał 26era, to byłby co najwyżej czwarty,

- ............................................ oczywiście pierwszy,

- jakby wybrał 29era, to byłby co najwyżej czwarty,

- ............................................ oczywiście pierwszy,

- dobry kolarz nawet na drzwiach od stodoły dobrze pojedzie,

- etc. etc.

PS mnie i tak Sabinka najbardziej ucieszyła!

MSPANC

Olgierd, a jaką masz "czutkę" po przejażdżce na 29erze i wcześniejszym katowaniu 26" - sądzisz że 650b to byłoby idealne rozwiązanie gdybyś miał mieć tylko jeden rower/rozmiar kół? Pytam bo zacząłem projekt 27,5" i nie wiem czy działać budżetowo czy może koła konkretne popleść a wtedy w najgorszym razie sprzedać wpindu wszystko... :unsure:

Poczekaj jeszcze troche, zapewne niedlugo pojawia sie kolejne wynalazki. Bedzie w czym wybierac ;)

Wniosek po wyscigu mezczyzn: nic tylko przesiadac sie na dziwaczne rozmiary kol. Na normalnych juz nie da sie jezdzic, nawet do mety nie mozna dojechac. A gdzie tam nawet pierwszego okrazenia nie da sie ukonczyc (Absalon) :teehee:

Mimo wszystko mamy powody do radosci, "rodak" wygral wyscig: (przewin do 3-ciej pozycji)

http://www.mbr.co.uk/news/olympic-preview-the-contenders-men/

Poczekaj jeszcze troche, zapewne niedlugo pojawia sie kolejne wynalazki. Bedzie w czym wybierac ;)

Masz rację, 29ery już podobno są passé:

SNB10225bajk.JPG

Koniec OT, po co mi 650b? Bo jestem ciekaw tego "złotego środka" i już sobie wbiłem projekt do łepetyny...

POZDRo-:ver

Olgierd, a jaką masz "czutkę" po przejażdżce na 29erze i wcześniejszym katowaniu 26"

No właśnie... dziwnie ;-)

Dziś po raz pierwszy od wtorku siadłem na 26er i faktycznie: "lejąca się" drobnica. No ale -- czy to za sprawą tych "dużych" Conti 2.4 założonych na przedzie Mandaryny -- 26er po prostu zasuwa tam, gdzie 29er sunie. To przyspieszenie, ta zwrotność, ta podatność na zakręt!

• Mod Team

.... i dlatego wydumana przeze mła w zeszłym roku a teraz będąca na ukończeniu koncepcja sarna79er jest nader słuszna :)

Duże koło z przodu bo; trakcja, bo pewne prowadzenie w piachu i błocie, bo lepszy najazd na przeszkody i amortyzacja, tylne koło 650b bo szybsze i łatwiejsze napędzanie, zwrotność plus łatwiej zbudować krótki trójkąt przy średnim kole.

W zestawie 69 było zabójczo ale z tyłu trochę brakowało doopce na korzeniach - teraz w 79 będzie idealnie. Wierzę w to święcie.

amen

Może Koval wpadnie i coś powie bo wg tego samego projektu sarna79er złożył salsę a teraz zbudował drugi komplet kół 29er i na nim ujeżdża grajka. I jak sam mi coś przebąkiwał wcale nie wie czy jest to najlepsze (dla Niego).

Kazafaza - z Twoimi ciągotkami do bmxa, małej kichy itd 650b będzie dobrym połączeniem cech małego koła i żyrafy pod Twoją Wyrośniętą personę:) Czy ryzykujesz? Z pewnością nie - skoro genesisem 26" jeździ Ci się dobrze, skoro na 29" tyle zasuwasz to czemu koło pośrednie miało by być złe?

A Olgierdowi dajmy miesiąc a nie 2-3 dni na opinie bo taka to .. o kant rozbić.

Anarchy - no wlasnie zdziwilem sie ze na Gienku tak dobrze mi sie wtedy z Wami pocinalo - dlatego tak go zostawie - niech to bedzie moje ostatnie(?) 26" kolo...no i chyba doszedlem do wniosku ze zaplote ladniutkie 650b koleczka - w najgorszym razie bedzie je latwo pogonic, w najlepszym bede baardzo rad z nich ;) Velocity Blunt SL bedzie chyba, ciagle lamie sie czy przegiac palke z malowaniem czy pozostawic je w niecnej ciemnosci...ale to dopiero na matki boskiej pienieznej bedzie, czyli pod koniec miesiaca :D

POZDRo-:ver

• Mod Team

Velocity..... i jeszcze ten napis "Kirk Paccenti" ... sam o takich myślałem :)

Ja myślę, że na nasze Podszczecińskie Rozkminki gdzie "wężykiem wężykiem" 29 to za dużo.

Przy testach 29 tytusa praktycznie "sztandarową" trasę .. "przetoczyłem" i to chyba najlepsze określenie, było stabilnie, było szybko, zabrakło "funu"

ps: a tak w temacie 27,5" jak by to napisał Poeta Bryll

"...wciąż o Schurterach głoszą...

.. choć Paccenti doleciał... " :)

dawno mnie tu nie było, w międzyczasie z tych lub innych ;) przyczyn zmieniłem plany co do przeróbki swojego ulepa 26" na 27,5" :( ale do 27,5 wrócę z odpowiednią ramą( będzie full 27,5 :teehee: poprzewracało mi się w głowie i poskakać się zachciało). Tymczasem pozostały mi nie potrzebne w nowym projekcie obręcze Sunrims Equalizer EQ27 w jedynie słusznym rozmiarze 27,5 cala i w bardzo atrakcyjnej cenie(dokładnie tyle za ile kupiłem od Rzymo -150zł).

Chętnych zapraszam na PW. Mam nadzieję, że nie dostanie mi się za to paraogłoszenie :whistling:

Może przyszłość tego pomysłu leży w wielkości ramy i stosowaniu odpowiedniej wielkości kół? L=29, M=27,5, S=26. Kiedyś może tak będzie, choć widząc niskich kolarzy z czołówki światowej jeżdżących na 29'' niekoniecznie tak musi być. Ale jak to już ktoś napisał, rynek potrzebuje nowości.

Może przyszłość tego pomysłu leży w wielkości ramy i stosowaniu odpowiedniej wielkości kół? L=29, M=27,5, S=26. Kiedyś może tak będzie, choć widząc niskich kolarzy z czołówki światowej jeżdżących na 29'' niekoniecznie tak musi być. Ale jak to już ktoś napisał, rynek potrzebuje nowości.

Trudno sie nie zgodzic. Niedawno ktos powiedzial, iz wejscie nowych standardow kol do MTB to jedno z najistotniejszych wydarzen w tym sporcie w ostatniej dekadzie.

Osobiscie bylem bardzo sceptycznie nastawiony slyszac o pomyslach TREK-a i innych manufaktur, ale ciekawosc mnie tak meczyla, ze sprobowalem zarowno 29er jak i 650b, oraz mixow.

Kazde z rozwiazam ma swoje wady i zalety. Dobor wielkosci kola to sprawa indywidualna, jest on rowniez uzalezniony od warunkow geograficznych i rodzaju MTB jakie uprawiamy.

Jak byłem w wieku komunijnym rodzice kupili mi jeden z pierwszych rowerów górskich (pierwszy taki rower na moim osiedlu) made in Taiwan który ważył chyba z 20kg a na drogach rządziły Wigry 3, BMX i kolarzówki. Ludzie pukali się w czoła jak widzieli taki rower górski na grubych oponach i pytali po co taki rower. Później cała Polska jeździła na MTB po miastach. Kilkanaście lat później kupowałem jeden z pierwszych rowerów Crossowych na osiedlu z kołami 28" kiedy wszyscy jeździli na MTB 26" i było to samo, pukali się w czoło po co mi taki rower. Po paru latach było pełno Trekkingów i Crossów w mieście. Potem był temat 29' - ludzie pukali się w czoło po co taki rower i śmiali się z teorii na temat takich rowerów w terenie. Teraz już nikogo takie rowery nie dziwią, są ogólnodostępne i stoją w sklepach. Tak samo będzie pewnie z 27,5" - ludzie najpierw pukają się w czoło a jak produkt staje się ogólnodostępny i coraz większa liczba użytkowników go używa to nagle staje się cacy. Tak to już jest z ludzką mentalnością, a producenci doskonale wiedzą jak zarobić i co zrobić aby na nowościach zbijać pieniądze. To czy nam się to podoba czy nie niestety jest sprawą drugorzędną.

Zmiany standardów w przemyśle komputerowym działają tak samo - systemy AT , ATX itd , porty COM, USB, Fire Wire, HDMI to wszystko jest po to, żeby Kowalski kupił nowy komputer bo jak chce coś podłączyć do starego to okazuje się że mu wtyczki nagle nie pasują ;) Czysty Marketing.

...Tak to już jest z ludzką mentalnością, a producenci doskonale wiedzą jak zarobić i co zrobić aby na nowościach zbijać pieniądze. To czy nam się to podoba czy nie niestety jest sprawą drugorzędną.

Zmiany standardów w przemyśle komputerowym działają tak samo - systemy AT , ATX itd , porty COM, USB, Fire Wire, HDMI to wszystko jest po to, żeby Kowalski kupił nowy komputer bo jak chce coś podłączyć do starego to okazuje się że mu wtyczki nagle nie pasują ;) Czysty Marketing.

Z 'czystym marketingiem' mamy do czynienia w kazdej branzy. Nic dziwnego - zejemy w czasach materializmu. Miliony ludzi pozostalo by bez pracy, gdyby nie 'nowe standardy'.

..............................

W dirt parkach od lat chlopaki smigaja na 20, 24 i 26-calowkach i nikt nie marudzi.

Trzeba sie cieszyc a nie narzekac, ze w MTB 'w koncu' mamy jakis wybor w rozmiarach kolek.

nie mialem sily przebrnac przez caly ten watek; w kazdym razie opinie sie powtarzaja;)

kilka przemyslen:

-kola 559 staly sie standardem jako spadek po Klunkerach Schwinn'a; pozniej wykorzystane w konstrukcjach GF/Ritchey/Sinyard; biznes sie nakrecal, produkcja szla do azji, ci z kolei kopiowali z wzoru kalifornijskiego i juz poszlo

-kola 584 mialy swoja zlota ere praktycznie cale lata 50, 60 i 70 - to stary kontynentalny standard komfortowych rowerow turystycznych tzw. randoneeur, rowniez porteur (kurierskie rowery "miejskie") - moze ich sila lezala w bardzo szerokich obreczach i baloniastych gumach, ktore lepiej sprawdzaly sie na "paves" czyli kocich lbach (caly benelux i pol francji na tym stoi);

-kola 622 to standard anglosaski, na przelomie lat 70/80 nie bylo jeszcze jasnosci ktory rozmiar ma byc standardem swiatowym, szczegolnie, ze swiat za zelazna kurtyna absorbowal pewne wynalazki wolniej (oczywiscie nie wszystkie), do tego stopnia, ze trzymal sie zarowno rozmiaru 630 (bardzo archainczy, okreslany jako 27") oraz 635, ktory to byl starym standardem pepka rowerowego swiatka (fr-be-ne-lux-it i okolice);

Z tej perspektywy mozna przyrownac obecna pozycje "nowych" 650b do dawnej pozycji (z powiedzmy lat 70/max pocz 80) rozmiaru 622(700c) - hot n cold ...

Nie wazne - 650b wrocilo wraz z moda na retro i vintage'owymi randonneur'ami ; spodziewam sie wkrotce odswiezenia rozmiarow 635 i 642mm (700A), bo mimo wszystko tzw. 36er'y nie-wierze by przebily sie do masowego odbiorcy.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Inne przemyslenie: Majac ramke typu Surly 1x1 mozemy jedynie przekladajac kola uzyskac:

-rower 26" czy to funbike SS czy cos do zawodow typu XC/XCM, tour'a szosowego, toura-wyprawowke terenowa, miesczucha na slick'ach czy treningowke na gumach 1,25"

-wsadzimy tam tez bezproblemowo kola 650b i 700c; Jest tak duzo miejsca na gumy, ze wejda rowniez kola do fatbike'a; Tym samym mozemy zrobic sobie toura z prawdziwego zdarzenia, badz przelajowke; Rigid gorala 650c badz ninera; wersje mieszane 69/79, a takze fatbike'a, badz semi-fatbike'a (przod gruby, tyl niner) i to wszystko jako SS badz 1,2,3 rzedowiec, planetarka czy co tam sobie czlowiek wymysli z paskami klinowymi zamiast lancucha wlacznie;

Tym samym jesli dobrze nabedzie / zaprojektuje sie jedna rame - mozna ja miec na dlugie lata i sie nia nie znudzic - kombinujac wszelakie mozliwe warianty (przekladanie kol nie nalezy do najtrudniejszych badz czasochlonnych zajec)

Jako zwolennik teorii wzglednosci (wszystkiego ;] ) musze byc lewakiem i hedonista - fakt, przeciez tu o fun chodzi ;)

twojastara, wybornie to zobrazowales. Troche historii i ... przestajemy miec watpliwosci co do tzw. nowych standardow :)

A propos Surly 1x1 - prawie nie do ogarniecia jej uniwersalnosc!

Dla zinteresowanych kombinacjami z wielkoscia kol, ponizej zdjecie 29era z kolami 650b.

p5pb8568962.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

CarverPure - ten link to do tematu o ramach, rowerach itd. Dobry jako dowód, że nowy standard to nie tylko gruba kasa i nienażarte pyski menadżerów.

Koval w sprawie uniwersalności zaprawdę trudno się nie zgodzic, ale i moja Sarna dziś po południu przyjęła na rogi przednie 650b i czas na porównanie pełnego 650b z 79er. A i oba 29" w założeniach projektowych było (ale sam wiesz jak bywa z założeniami ech) choc po tym co na razie zobaczyłem i poczułem pod tyłkiem" zdecydowanie na tył średnie koło. Wielkie mi do niczego nie potrzebne (co innego przód).

A wracając do Grajka - na tej focie to czysty "SUBner". Prawdopodobnie pierwszy na tym forum hehehe

Myślę, że za tydzień napiszę pierwszych kilka bardziej rzeczowych słów na temat odczuc co do 650b. Ino gdzie? Może nowy temat? Co myślisz Kovalu? Albo w tym o ramach-nowych i dostosowanych do 27,5.

bikeBoard:

Od jutra w sprzedaży nowy numer a w nim między innymi:

Teoria kół: testy, porównania i prezentacje sprzętu 650b w obliczu znanych standardów 26” i 29”.

Pośredni rozmiar: Konwersja roweru 26” na koła 650b czyli 27,5”

Boże, żeby znów czegoś nie porąbali...

Albo nie: Boże, żeby nie było więcej, niż 2 byków, ale na pewno żadnej wtopy-na-maksa :)

• 3 tygodnie później...

Jeśli nie wiadomo po co jest 27,5"... to chodzi o pieniądze. Firmy wprowadzają nowe produkty, żeby znaleźć więcej klientów, zgarnąć więcej kasy, a wielu na siłę będzie udowadniać, że nowe jest lepsze. Ponadto nowe jest droższe, więc można jeszcze bardziej nabić kabzę. W dobie Internetu, aukcji i forów można handlować częściami z drugiej ręki, ale dla producentów nie jest to na rękę. Oni chcą sprzedawać nowy sprzęt, więc tak samo jak producenci np. drukarek tworzą coraz to inne kardridże, żeby wymusić na kliencie kupowanie u nich tzw. "oryginałów".

Każda zmiana jest wymuszona przez konkurencję i chęć większego zysku, więc spece od marketingu specjalnie nakręcają duskusję na temat "nowinek", bo przecież nie ważne jak sie o czymś mówi, tylko ile się mówi. Marketing właśnie na tym polega, żeby uświadomić potencjalnym klientom, że właśnie TEGO potrzebują, chociaż wcale tak nie jest. To jest tzw. kreowanie potrzeb, ale to nie to forum, żeby się na ten temat rozpisywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...