Skocz do zawartości

[27,5"] Po co to komu?

timex550

Rekomendowane odpowiedzi

Już nawet nie o to chodzi czy wejdzie czy nie. Swoimi dywagacjami raczej dążę do tego iż różnica pomiędzy 26 a 27,5 jest naprawdę malutka. Jak już wspominałeś opisując odczuci z jazdy na swoim canonie. Więc w moim odczuciu nie ma sensu przechodzić na 27,5 skoro zysk na średnicy koła to jakieś 13mm. Chyba, że tylko dla szpanu... Swoją drogą takie błotniste maratony zdarzają się naprawdę rzadko, tutaj na Mazowszu. Prędzej przestaną ci chodzić biegi niżeli zatrzyma się przednie koło z powodu małego prześwitu. Chyba mylimy dyscypliny?

• Mod Team

mixchris - nie wchodząc w dalsze szczegóły nam nie chodzi o to, że RS tak pozwala ale, że na chłopski rozum 5mm prześwitu to dobra rzecz na szosę. Zdjęcie Kazafazy pokazuje to dobrze. To nie jest jakiś "wyjątek" - to standard w "każdy inny dzień niż słoneczny od dni pięciu". Papier i kalkulator przyjmie wszystko. Masz rację michris - błoto rzadko się zdarza - jak się go celowo unika i nie jeździ, ja mieszkam od 20lat na Północy i zapewniam Cię, że prawie zawsze i o każdej porze roku znajdę mniejszą lub większa błotnistą maź. Do tego doklej trawy i drobne patyki na drodze, posyp cienkim żwirem i masz gotowe.

Nikt z nas nie wymysla niestworzonych rzeczy-przecież piszemy na bazie własnych obserwacji

Przy okazji (a widzę, że znów się nadarza czytając to co powyżej) - ogólnie -prosiłbym nie próbować porównywać kół na zasadzie 26" x2,4 to prawie tyle samo co 27,5x2,10 bo to nic nie mówi. Nikt o zdrowych zmysłach nie porównałby w jednym teście opon do FR i XC o tym samym rozmiarze więc w czym rzecz?

Może to głupie ale warto napisać - więcej jazdy mniej liczenia i gdybania. Wsiąść na to koło, potem na drugie, zrobić dokładnie tą samą urozmaicona trasę, i po kilku dniach takiej jazdy wrócić i powiedzieć "no i nadal uważam, że nie ma różnicy"

Jak wspomniał Kazafaza a ja pod tym się podpiszę moimi dwoma różnymi kołami - wjechać na coś a nie wjechać to spora różnica i namacalna a nie efekt placebo czy wynik kalkulacji.

ps1: A do Ivana się przyzwyczaj :) i nie wal "kulturą polską" - ja bym chciał, żeby większość rowerzystów w Polsce miała choć 3/4 tej świadomości i kultury rowerowej co posiada Ivan.

ps2: A jak już łapiemy za kalkulator: wierzę, że dobrze zmierzyłeś prześwit widelca. Tylko, że jeśli nowy SID 2012 ma większy prześwit to do starego SIDa (mniej niż te 348mm) już te pomierzone przez Ciebie Geax Saguaro 2.20 (686 mm) by nie weszło? To jak to jest? :))

ps3: nie wiem czemu, ale jak ktoś chce coś udowodnić na siłę liczbami to mnie zapala się kontrolna lampka " chuck nadchodzi!" :)

ps4: z przymrużeniem oka poproszę, z przymrużeniem oka...

Panowie nie ma co się przejmować, jak sobie zrobi tak będzie miał, my (w zdecydowanej większości) byśmy tak nie zrobili i tyle, po prostu chcemy rowerami jeździć w terenie.

A jeśli ktoś myśli, że teoretycznych dywagacji nie zweryfikuje praktyka, to jego problem ...

prosiłbym nie próbować porównywać kół na zasadzie 26" x2,4 to prawie tyle samo co 27,5x2,10 bo to nic nie mówi. Nikt o zdrowych zmysłach nie porównałby w jednym teście opon do FR i XC o tym samym rozmiarze więc w czym rzecz?

W końcu to rozchodzi się o średnicę koła a nie o bieżnik czy rodzaj opony. W testach ostatnio bardzo popularnych gdzie pokazuje się zalety i wady trzech rozmiarów kół (26, 27,5 i 29) wszystko rozchodzi się tylko i wyłącznie o rzeczoną średnicę. Więc nie widzę niczego dziwnego w porównaniu różnych opon albo nawet takich samych jak np. Saguaro 26x2.2 do 27,5x2.0 gdzie różnica jest minimalna w średnicy.

ps2: A jak już łapiemy za kalkulator: wierzę, że dobrze zmierzyłeś prześwit widelca. Tylko, że jeśli nowy SID 2012 ma większy prześwit to do starego SIDa (mniej niż te 348mm) już te pomierzone przez Ciebie Geax Saguaro 2.20 (686 mm) by nie weszło? To jak to jest? :))

Widzę, że trochę słabo idzie liczenie ;) Saguaro 2.2 ma 683mm czyli do nowego SID'a 2012 wchodzi gdyż on może pomieścić oponę 686mm czyli zostaje jakieś 7mm prześwitu niestety nie wiem jaką odległość korona-oś ma stary SID bo go już nie mam, możliwe, że ta opona by nie weszła albo prześwit miał by 5mm albo mniej.

ps3: nie wiem czemu, ale jak ktoś chce coś udowodnić na siłę liczbami to mnie zapala się kontrolna lampka " chuck nadchodzi!" :)

Nic na siłę nie udowadniam po prostu pokazuje, że teoretycznie da się założyć zbliżoną oponę do nowego standardu na stary standard, i tyle. Chcę zarazem pokazać jak mała różnica jest pomiędzy tymi dwoma rozmiarami. Wiele osób po prostu się nie zna i łyka wszystkie nowinki polane marketingowym bełkotem więc warto czasem zaopatrzyć się w kubeł zimnej wody. Nie wątpię w wasze doświadczenie ale nadal mylicie dyscypliny, porównując wyścigi XC z jazdą enduro albo inną grawitacją.

• Mod Team

Zjadłeś już chyba wszystkie rozumy co? Wykazujesz się typowo polską mentalnością tzw. mentalnością pana Kazia który wszystko wie lepiej i pierwsze co robi to instrukcję wrzuca sruuu do kosza. Brak szacunku...

Nooo stareńki. I tu właśnie przegiąłeś. Nie chodzi tu o mnie - bo ja to kicham i pluję na takie opinie, ale pan Kazio poczuł się do żywego dotkniety Twym niesprawiedliwym, niekulturalnym i krzywdzącym porównaniem.

Pan Kazio nie jest aktywnym użyszkodnikiem tego Forum ale w związku z Twoją nadzwyczajnie obraźliwą i oburzająca wypowiedzią poprosił mnie abym się w jego imieniu uzewnętrznił .

Pan Kazio jest wyjatkowym miłośnikiem wszelkich instrukcji, manuałów i tabeli z danymi technicznymi. Ba! Pan Kazio jest nawet drugim wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Admiratorów Druków Akcycensowych Jakiesięnawiną "SPADAJ".

W związku z Twoim nadzwyczaj podłym i szkalujacym dobre imię pana Kazia, domaga sie on oficjlanych przeprosin w przyklejonym poście na głównej stronie Forum, oraz w ramach zadośćuczynienia o wpłatę kwoty 77 groszy na rzecz funduszu reprezentacyjnego "SPADAJ". W przypadku odmowy pan Kazio zapowiada skierowanie sprawy do Prokuratury Generalnej.

Race King 2.2 na obręczy 26 będzie miało jakieś 680mm

A nie ma tego napisanego w żadnej instrukcji?

Geax Saguaro 2.20 ma dokładnie 683mm czyli tylko 13mm różnicy od koła zrobionego przez kazafaza więc nie wiem z czym problem?

W czym problem? W czym problem? To nie dość że niedoczytujesz jak sie zdawa instrukcji i manuałów na oficjalnej stronie RS - podpowiada pan Kazio dzielnie sekundujący mi przy pisaniu tego wypota - gdzie bardzo oficjalnie i instruktarzowo stoi jak poniżej:

Suspension Fork User Manual

Check tire clearance whenever you change tires. To do this, compress the fork completely and

ensure there is at least 6 mm of clearance between the top of the inflated tire and the bottom of the

crown.

To compress the fork completely you may need to remove the air pressure or coil spring from

the fork. For complete instructions, refer to the RockShox Technical Manual available on-line

at www.sram.com or www. rockshox.com.

wa r n i n g

Failure to leave 6 mm clearance between the top of the inflated tire and the bottom of the crown

will cause the tire to jam against the crown when the fork is fully compressed which can result

in severe and/or fatal injuries.

(za Suspension Fork User Manual, strona 5, pkt 7)

Wiec skoro popełniasz już Wykroczenie i Niedopatrzenie polegające na zignorowaniu 1mm różnicy prześwitu w Oficjalnej Instrukcji na Oficjalnej Stronie, to sie nie dziwie że tak Kardynalne i Lekceważące podejście do 13mm [sic!] różnicy nie dziwi mnie - a już pana Kazia, który zaczyna trzęść się z oburzenia - ani troszkę.

Wstydź się kolego! Usiądź sobie w tym-tu ciemnym kącie i przemyśl swe Pochopne, Nieodpowiedzialne i Naganne zachowanie...

Szacunek...

(choć w sumie za pana Kazia powinno być bez...)

I.

• Mod Team

mixchris (jak dobrze, że jesteś w tej nudne,j zgodnej do cna rozmowie) - to ja zapytam-ile siedzisz w 650B?

Czy znasz genezę powstania, rodzenia się i kiełkowania tego jakże podszytego bełkotem kierunku? No z tą ręką przy piersi na szybko?

O jakim "nieznaniu mówisz?? Jeśli ktoś się zna i ma 650b to jest ok, a jeśli ktoś się nie zna i kupił nowy rower w tym rozmiarze to "pacan co dał się nabrał na banały tanich marketingowców"? Chcesz powiedziec, że ja np dałem się wydymac bo sprzedałem tytanówkę na 26 i zbudowałem "przeciętną ramę pod 27,5"? Bo tak to odczytuję z Twojej wypowiedzi.

No i we wspomnianej przez Ciebie (chyba dwukrotnie) "nie tej dziedzinie"- o czym Ty k... piszesz? Bardzo poproszę o wytłumaczenie.

Nie ważne ile siedzę w 650b bo nie o to chodzi w tej rozmowie i nie muszę przed nikim udowadniać swojej wiedzy czy opowiadać o zamierzchłych czasach gdy powstał rozmiar 650b również spod ręki Toma R. Twój wybór... skoro przeskoczyłeś z 26 na 27,5 i czujesz znaczną różnicę, zrobiłeś to świadomie i jesteś zadowolony z przemiany to LUX :thumbsup: do nikogo nie piję... mówię o ludziach którzy się nie znają... ty widzę, że się znasz nawet z łaciną nieźle ci idzie. Wiesz jak wyglądają wyścigi XC na Mazowszu, ścigałeś się kiedyś tutaj? Nie jest to zjazd po górach, kamieniach w błocie, badylach, glinie itp. czasem oczywiście zdarzy się cięższy, mokry błotnisty maraton ale nie zapycha aż tak maszyny by przednie kolo stawało. Chodzi o to że jeździsz w zupełnie innych warunkach. Czyli? Rower masz przystosowany do innej dziedziny i warunków. O to mi chodzi mam nadzieje, że zrozumiałeś? Radzę popracować również nad kulturą wypowiedzi bo zaniżasz trochę poziom...

• Mod Team

Ale mixchris ja nie mówię tu o warunkach i tym nieszczęsnym prześwicie, w dodatku nie od tej podkowy :)

Mówię o kole 27,5, o tej właśnie niewyczuwalnej różnicy i tych Twoich/nieTwoich 10/13/15mm różnicy między tym kołem a 26".

5mm na korbie to poważna zmiana, 10mm na mostku, 20 gramów na sztycy ale koło "trochę większe" to już "po co"

Zauważ, że nikt nie mówi o rewolucji, raczej o "korekcie".

O tym, że to wielka bajka, a ja jestem jeleń, tzn nie jestem "bo się znam"

Teraz z braku laku odwołujesz się do Mazowsza. Nie, nie ścigałem się tam, powiem więcej - nie ścigałem się nigdy nigdzie - bo to nie moja natura. Co nie przeszkadza miec roweru do XC, am, szosy miejskiego i kto go tam wie czego jeszcze :) Co to ma do rzeczy? Na Mazowszu nie sprawdzi się tak 650b jak w Zachodniopomorskiem albo Alpach? :) No Stary, trzymajmy się wątku. (temat 5mm już umarł chwilę temu).

I proszę nie mówmy tu o nieszczęsnym Tomku co trzymał swój skarb z nadzieją, że kiedyś wróci. Bo to jest właśnie objaw "krótkiej wiedzy". Gdzie to wyczytałeś? W bikeboardzie czy tu na forum? :)

"zna się", "nie zna się" - co za ciekawy podział rowerzystów ( w odniesieniu do odczuc z jazdy).

Możesz jeździc do końca życia na 26 albo na 29,albo monstercrosem, i możesz miec swoje zdanie. Pełen luz.

A moją łacinę się nie martw. To nie forum poliglotów ani amiszów :) to jest forum rowerowe.

A co do wielkości - moje małe rara ma 660mm, moje średnie rara ma 700, Reszty nie chce mi się mierzyc bo nie mam porównania tych samych opon w różnych wielkościach (nie, nie będę porównywał NoNica 26"2,25 z WTB 29x2,0 :) )

Ogólnie w dyskusji:

Czy koło 27,5 komuś zaszkodzi? To jest dobre pytanie! Nie "po co nam one" ale "czemu by nie"?

ps: może Koval tu wpadnie i coś dopisze-wyrzucił ze swojego pięknego Grajka 650b z tyłu i wrócił do 29".

To może tak: ten się nie zna kto się nie poznał...

Proponuję Tobie mixchris wrzuć sobie 650B na przód(i na tył też, a co tam, w końcu tam masz miejsca aż nadto) i własnoskórnie przekonaj się czy było warto! Przy okazji przekonasz się(lub nie ;) ), a niektórym udowodnisz(lub nie ;) ) że będzie to-to pacać z Twoim SIDem. Wróć później i opisz wrażenia.

Póki co wychodzi na to że obstajesz przy pięciomilimetrowym prześwicie jako wystarczającym...do XC na Mazowszu! I świetnie, ja akurat wolę mieć bardziej wszechstronny rower, moim marzeniem jest śmigać wszędzie gdzie się da i nie martwić się o to czy ze względu na teren muszę zmienić opony, kierkę czy fryzurę :blink: Jeśli RockShox twierdzi że 5mm styka...wiesz, kilkanaście lat temu nie było żadnych badań nad szkodliwością papierochów. I pewien znany wszystkim kowboj po kilkudziesięciu latach wygrał spore odszkodowanie od firm tytoniowych za raka płuc czy innego gardła.

Nie chciałbym żebyś był jednym z tych którym się kamyk "wbił" w bieżnik i spowodował...jakikolwiek uszczerbek na sprzęcie lub zdrowiu.

Tymczasem pora iść spać i tak samo uśpić tą, wydaje mi się, zmierzającą donikąd dysputę...650b - po co to komu?

POZDRo-:ver

Na Mazowszu nie sprawdzi się tak 650b jak w Zachodniopomorskiem albo Alpach?

A to bardzo ciekawe co mówisz... jakoś 29er'y świetnie się sprawdzają na maratonach więc nie widzę przeszkód by śmigać na 650b. Co to za rozgraniczanie? No chyba, że jesteś znawcą i tylko ty wiesz do czego można używać 650b, bo w końcu znasz korzenie? Może nas oświecisz bo oglądając twojego bajka wygląda na to, że lans jest na pierwszym planie... no ale każdy ma rower jaki chce :thumbsup:

Proponuję Tobie mixchris wrzuć sobie 650B na przód(i na tył też, a co tam, w końcu tam masz miejsca aż nadto) i własnoskórnie przekonaj się czy było warto!

Dla zysku tylko kilku milimetrów i nieszczęsnych ekstra kilogramów zwłaszcza w kołach zupełnie mi się to nie opłaca. Wolę mieć w miarę lekkiego zwinnego 26er'a na sigletracki i maratony bo to lubię :) Wszyscy mi mówili, że jak wsiądę na 29er'a to już nie wrócę a prawda jest taka, że szybciej zeskoczyłem z tej krowy niżeli na nią wsiadłem więc pozostawmy gusta prywatne i preferencje w spokoju...

Jeśli RockShox twierdzi że 5mm styka...

Ja o te 5mm jeszcze się nie martwię bo jestem w pełni zadowolony ze swojego 26er'a i błoto mi niestraszne... natomiast co do Twojego canona... mały odstęp opony od przerzutki przedniej jakieś 4mm na moje oko nie jest pocieszający więc zapomnij o błocku ze zdjęcia bo od razu Ci się to zapcha, swoją drogą jaki masz prześwit nad oponą w swoim FOX'ie bo też nie wygląda oszałamiająco... ale skoro znawcy 650b dali Ci zielone światło no to LUX :thumbsup:

• Mod Team

Kolego, ta przekomarzanka do pewnego momentu jest zabawna, potem już tylko smętna zatem proponuję przystopować.

No i (jak by rzekł Tobo) chyba nie czytasz ze zrozumieniem: to Ty podałeś Mazowsze jako "ziemię niezbadaną i nieoczekiwanych gruntów", więc ja ZAPYTAŁEM (a nie stwierdziłem) czym żesz ona różni się od Alpuf, Góruf i innych takowych? Czytaj ze zrozumieniem erudyto.

Chcesz trzymać się dobrej konwersji - rzuć mądrym słowem na moje pytanie "dlaczego nie 27,5?" Chętnie zobaczę jak potoczy się ten wątek. Nie wiem najwięcej ani najmniej. W ogóle od dawna mnie tu nie było i gdyby nie fakt, że bliski mi Kazafaza (jak obiecywał mi i straszył od pół roku) w końcu dokończył "dzieła" nie pojawił bym się tutaj. Czy wg Ciebie Kazafaza jest półgłówkiem, bo wydał kasę na koła "kilka kilogramów cięższe" i tylko 3mm cięższe? Bo wg mnie jest kolesiem poszukującym. Nie gderającym, nie zaliczającym kolejne tabele i instrukcje ale poszukującym poprzez pryzmat własnych doświadczeń.

A tak przy okazji chyba jakieś kompleksiki Kolegę trzymają skoro Ci co szukają nowego to pacany które dają się nabrać marktingowcom, Ci od wiedzy to "Kaziki" a jeśli ktoś buduje pod siebie pełnego customa to lanser.

W sumie przykleiłeś mi dwie łatki nie wiedząc ani nic na temat tego gdzie, jak i ile korzystam z roweru/rowerów. No i jak Cię nie lubieć :*

Ej, ale ja od razu się przyznałem że prześwit jest minimalny a nie uparcie twierdziłem że 5mm wystarczy! Mała różnica? A propos, już nie mam przerzutki żeby sprawdzić jak mi to będzie pasować bez...a inna która pozwala na większy prześwit i tak już jest w drodze! I chyba tutaj się najbardziej różnimy - Ty wydajesz się "tylko" dywagować/teoretyzować zamiast wziąć szpej w łapy, przykręcić gdzie trzeba i empirycznie sprawdzić co w trawie piszczy!

A jak jeszcze raz wspomnisz o lansie to uznam że masz jakieś kompleksy ;)

POZDRo-:ver

Dwóch na jednego to banda łysego ;) ale niech wam będzie, przecierajcie niezbadane szlaki które już dawno były odkryte tylko krótki renesans przed nimi...

Chcesz trzymać się dobrej konwersji - rzuć mądrym słowem na moje pytanie "dlaczego nie 27,5?"

Już wiele razy to pisałem ale jak trzeba powtórzyć to powtórzę. Nie trzeba zmieniać obręczy aby osiągnąć rozmiar koła 27,5 na starej 26'tce. O to mi chodzi i wiele razy to udowodniłem w tym przekomarzaniu z Wami. Ani razu nie napisałem że jestem przeciwny 27,5 raz nawet napisałem, że coś mnie w tym fascynuję ale liczby mają to do siebie, że nie kłamią. Po prostu można to osiągnąć w inny sposób i już zostawmy tego SID'a, mojego ;) SID'a w spokoju bo nie o to chodzi. Nie zdziwię się jak kiedyś skończę na 650b i wtem na pewna się trochę po lansuje i z Wami nowiną podzielę :)

A jak jeszcze raz wspomnisz o lansie to uznam że masz jakieś kompleksy ;)

Nie mam kompleksów, świetnie mi ze starym rozmiarem 26" Ciekaw jestem o ile zmniejszysz prześwit przedniej przerzutki abyś śmigać w każdych warunkach? Powodzenia :)

• Mod Team

Masz rację Kolego, masz rację :)

Tylko, że 2 cm na promieniu koła (trzymajmy się pomiaru tej samej opony tego samego producenta w 2 wielkościach) to 2 cm wyżej lub niżej oś suportu a to bardzo istotna różnica w prowadzeniu roweru.

I jeżeli wg Ciebie to nie ma znaczenia - to naprawdę napiszę kilka niecenzuralnych słów odnośnie Twojego zmysłu rowerzysty :)

Co zaś się tyczy wagi kół i tych kilogramów - przytaczane przez Ciebie Geaxy ważą 520 (zwijane-katalogowo), wersja TNT ponad 600, moje śwalby 650x2,25 ważą 540.

A gdybyśmy chcieli naprawdę porównywać koła tylko pod względem średnicy jak się upierasz (co wg mnie jest totalnym bezsensem) to oczywiście wygrywa tutaj szosa -700 mm średnicy (wow! toż tyle co 650b) i waga opon od 180 gramów. Wychodzi z liczb, że to jest najlepsze koło do wszystkiego :) :) Ewentualnie CX - 700 -710mm średnicy, i waga od 300 gramów (przy takim wielkim kole!). zatem?

I jeżeli wg Ciebie to nie ma znaczenia - to naprawdę napiszę kilka niecenzuralnych słów odnośnie Twojego zmysłu rowerzysty :)

nie strasz, nie strasz...

W jakim promieniu? Chyba chodziło Ci o średnicę? Jeżeli w promieniu miała by 2cm więcej to wyszło by na to, że przy w miarę standardowej oponie XC 26 o średnicy 675mm opona do 650b miał by 715mm gdzie opony 27,5x2.35 mają 696-700mm Natomiast 2 cm na średnicy to sporo ale 13mm w przypadku Saguaro 2.2 albo jeszcze mniej przy bardziej terenowej oponie np 2.35 to już naprawdę jest minimalna różnica. Znajoma ma Giant'a Glory w której od nowości siedzą Muddy Mary 26x2.50 i średnica tych, że kół wynoś 694mm czyli powinna się czuć jak na 650b. Co do tego ma oś suportu? Jak przerabiasz 26 na 27,5 to suport leci wyżej i jest to nawet lepiej dla osoby jeżdżącej w terenie.

A gdybyśmy chcieli naprawdę porównywać koła tylko pod względem średnicy jak się upierasz

Strasznie skaczesz między pojęciami porównując szosę do górala, ja przynajmniej trzymam się faktów związanych z góralami. We wszystkich porównaniach głownie chodzi o średnicę więc nie ma różnicy jaki to bieżnik. Średnica to średnica. Znowu wydaje Ci się, że masz rację a wszystkie artykuły opisujące porównanie mylą się, tak?

• Mod Team

No tak, tylko że nie możesz przyjąć, że pomiędzy dwoma tymi samymi oponami o rozmiarze 26 i 27,5 jest około 1,5 - 2 cm w promieniu. W promieniu. No chyba, że ja mam "złe" opony. Przeczytaj to raz jeszcze. To są realne porównania opon.

Co do tego ma oś suportu? Jak przerabiasz 26 na 27,5 to suport leci wyżej i jest to nawet lepiej dla osoby jeżdżącej w terenie.

brawo! Zrób sobie rower do XC z osią na 335 mm, bardzo proszę :) W teren Ci to "pomoże: że ho ho :) Mixchris - wróć do podstaw geometrii roweru. Lubisz tabele - poczytaj sobie w nich kto na jakiej wysokości ma suport, może zastanów "dlaczego". Rzucić jakimś hasłem "bo wg mnie" jest łatwo, mieć do tego dobre podstawy już ciężej.

Od początku-dla jasności- jestem przeciwnikiem konwersji roweru 26 na 27,5 (jeśli haki są na stałe, suport nie ma mimośrodu itd) bo zyski z większego koła nie będą warte nadmiernie podniesionego suportu.

Za to jestem zwolennikiem rowerów na kole 27,5 i 29, a odrzuceniu kół 26".

Ja porównuję opony CX do XC ale tylko dlatego że Ty uparcie starasz się porównać 26x2,5 do ściganckich opon 650x2,2 ... no sam popatrz na to

Nikt Cię tu nie będzie przekonywał do większego koła, nie Ty pierwszy i nie ostatni ale nie próbuj fałszować rzeczywistości - Muddy Mary to nie Racing Ralph, a 520 gramów i 540 gramów dzieli 20 gramów a nie "kilogramy".

ps: jakie to "wszystkie artykuły" pokazują, że 26 to to samo co 650b - poproszę o kilka linków, naprawdę, bom sam jest ciekaw.

Niczego nie fałszuję podaję konkretne przykłady i przynajmniej akceptuję w środowisku inne rozmiary nie odrzucając tego co mi się nie podoba.

:) Mixchris - wróć do podstaw geometrii roweru.

Moja wiedza o geometrii roweru ma się naprawdę nieźle i nie wiem skąd Ci się wzięło te 335mm? Przy zmianie opon o promieniu 340mm (czyli RK 26x2.2) na opony o promieniu 348mm (czyli koła kazafaza) środek ciężkości aż tak bardzo ci się nie zmieni gdy suport pójdzie o 8mm w górę.

I tak się nie dogadamy skoro się zawziąłeś na odrzucenie kół 26" Tym samym nie jesteś obiektywny, nie potrafisz nawet operować konkretnymi danymi i przykładami. Wydaje mi się, że nawet trochę fanatycznie pochodzisz do tego tematu, warto się czasem wyluzować ;)

ps: jakie to "wszystkie artykuły" pokazują, że 26 to to samo co 650b - poproszę o kilka linków, naprawdę, bom sam jest ciekaw.

Nic takiego nie napisałem! Napisałem, że jest porównywana średnica i zalety większej średnicy kół nikt w testach nie mówi o rodzaju bieżnika... Też polecam czytanie ze zrozumieniem i zdejmij już te okulary fanatyzmu...

• Mod Team

Stary, rozbawiasz mnie do cna :)

Gdzie te linki do artykułów?

Co z Twoją odpowiedzią na pomiary realne rara 26 i 27,5?

Czy nadal uważasz, że mud mary i rara to taka sam opona i można je postawić w teście obok siebie?

335 może rzeczywiście przesadzone, standardowe 305-310 plus 18-20mm (k.. kto by się bił o milimetry) da Ci 325-330mm.

Masz rację-po co dyskutować skoro nie potrafisz sensownie odpowiedzieć na te pytania.

Co do kół - widzisz tu się z lekka mylisz :) używam równocześnie kół 26, 650 i 29 i nie w jednym rowerze. I nie od miesiąca. I może dlatego mogę ciut więcej powiedzieć od Ciebie w tym temacie.

Co nie zmienia faktu, że mówię "za siebie" a nie za resztę świata wyrzucając im przy okazji od "tetryków i emerytów nie podążających za nowym"

Gdybyś choć trochę więcej mnie znał wiedziałbyś jakim konserwatystą jestem.

Mam nadzieję, że albo temat zejdzie na inne tory albo się ktoś dołączy bo zaprawdę -robi się to męczące.

We wszystkich porównaniach głownie chodzi o średnicę więc nie ma różnicy jaki to bieżnik. Średnica to średnica. Znowu wydaje Ci się, że masz rację a wszystkie artykuły opisujące porównanie mylą się, tak?
prawda - to nie Ty napisałeś :)

Kolego, jaki fanatyzm? :)

Stary, rozbawiasz mnie do cna :)

I vice versa ;)

Gdzie te linki do artykułów?

Nie wydrę ci kartki z MR w którym jest wszystko opisane, a w necie mi się tego nie chcę tera szukać, ale każdy kto choć trochę się zna na rowerach wie iż chodzi o średnicę koła więc tego nie będę ci tłumaczył.

Co z Twoją odpowiedzią na pomiary realne rara 26 i 27,5?

Jeszcze raz powtórzę, że chodzi o średnicę. Po co mam porównywać ze sobą dwie opony o rożnej średnicy? O to chodzi by porównać opony o tej samej średnicy a w dwóch różnych rozmiarach obręczy. Masz rację opony o prawie identycznej średnicy Muddy Mary 26x2.50 jest tak inny od Neo Moto 27,5x2.30 różnica ogrom zupełnie jak bym porównywał slicka z High Roller'em.

I może dlatego mogę ciut więcej powiedzieć od Ciebie w tym temacie.

Słabo Ci to idzie... Bo jeszcze nie usłyszałem żadnych konkretów mówiących czym się różnią opony o tej samej średnicy tylko innej obręczy? Ja podałem ci wystarczającą ilość przykładów a ty tylko gadasz że wiesz lepiej bo masz "doświadczenie" no... super... i trzy różne rowery :no:

Znowu wydaje Ci się, że masz rację a wszystkie artykuły opisujące porównanie mylą się, tak?

jest równe temu:

ps: jakie to "wszystkie artykuły" pokazują, że 26 to to samo co 650b - poproszę o kilka linków, naprawdę, bom sam jest ciekaw

No proszę... zaraz odwiozą mnie do Tworek...

• Mod Team
No proszę... zaraz odwiozą mnie do Tworek..
.....a niech odwiozą, będzie spokój

Krótko i po raz ostatni: czy nie sądzisz, że porównywanie w jednym teście 800 gramowego kloca do Am/FR z oponą stricte XC jest bezsensu?

G.. prawda a nie tylko średnica. Chodzi o masę rotowaną przy tej samej średnicy. O wyporność opony, o przyczepność, o jej opory w toczeniu (przy tej samej średnicy), o jej szerokość(!), o minimlane i maxymalne ciśnienie na jakim pojedziesz. Potrafisz to odseparować w swojej głowie podczas jazdy raz na mudmarym a raz na rocketronie 650? Hę? Bo jeśli tak to pokłony po pas. Myślisz, że gdybyśmy "poszli w las" - Ty na madmuarym 26 a ja na racing ralphach 650b to mamy takie same szanse? (zakładając, że pary w nodze mamy podobnie).

A taki mudmary albo wicket czy mountain king 2,4 w wersji 650 ma ile średnicy? Co znajdziesz w wersji 26 by z nią porównać? Może jakąś oponę surlego 26x4" :) :)

Mam serdecznie dość konwersacji z tak tępo myślącym forumowiczem. Może szna koniec pieprznąć mi jakimś w zamian epitetem i zamknijmy temat.

amen

ps: co do ilości rowerów też się mylisz ale co tam... :)

ps2: ja nie walczę z 26", ja mam tylko dość takich beznadziejnych dyskutantów

p3: gracias Adamos, trochę świeżego powietrza wpadło :)

• Mod Team
Napisano · Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu

i tyle?

Wiesz, jak już pisałem: to jest forum na którym przede wszystkim liczy się wiedza rowerowa a nie kultura osobista

Ja tam wolę pogadać z kimś kto coś wie i "MYŚLI" niż kimś kto mało myśli ale wysławia się pięknie.

To nie portal randkowy Kochaneczku :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...