kovaldesign Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Niezależnie od tego uważam, że myśl artykułu jest ogólnie trafna. Łatwiej przy konwersji rower "zepsuć" niż poprawić. Zgadzam sie z przedmowca:) Ivan - bardzo dobry artykul i z pelnym zrozumieniem go czytam, bo sam padlem ofiara konwersji (naturalnie nieudanej) w ubieglym roku Szczesliwy posiadacz 29era z planem na budowe fun-biku na kolach 26" Pzdr, kvl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 29er na 650B to jeszcze mogę zrozumieć, ale 26er na 650B to jednak lipa patrząc na niektóre fotki, niekompatybilności... etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ...co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu iż Bikeradar jest na usługach byznesu rowerowego! Taka środowa teoria konspiracyjna Popieram Jest mnóstwo przykładów udanej konwersji 26er to 650b że tak powiem, więc nie panikował bym aż tak, wystarcz wszystko dobrze pomierzyć i żadnych kwiatków nie będzie tylko z fullami może być trochę trudniej... Tylko czy warto przechodzić z 26" na 27,5"? Jest sporo amorów 26" które przyjmą koło o średnicy 686mm (np. SID 2012) a koła które skręcił sobie Mr. kazafaza na oponach 2.35 mają 696mm średnicy czyli tylko 1cm mniej a weźmy koła 27,5" z mniejszymi oponami to różnica już w ogóle się zaciera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja z zaciekawienia włożyłem do epicona i ramy hexagon x3 26 koła 27,5 przejechałem 10km mi powiedzieć ale jakoś płynniejsza jest jazda. Opony rocketron 2.25. Zdecydowałem się na przerobienie 26 na 27,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekszosa Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zakładając że mam obręcze 26 x 1.95. Jeżeli zastosuję odpowiednio wysoką oponę to bede miał koła np 28? 29 to takie oszukane 28 z wyzszą oponą/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Synergy - zapodaj proszę foty w dziale z amorami z prześwitem między oponą a koroną, opisz krótko jakie masz koła - może komuś się przyda przy kombinowaniu...z góry dzięki! darekszosa - według mnie podawanie w calach rozmiarów kół to jakiś poroniony pomysł, jest to taki umowny/zbliżony sposób ustalenia wielkości kapcia. Na przykład mięsista opona do górala(niby 26") ma tą samą średnicę co koło do szosówki(niby 28")... Masz rację(choć jest to nieco zabawne stwierdzenie) że 29" to oszukane 28" - oba używają obręczy tej samej średnicy, ale ze względu na więcej bieżnika/objętości opony jest to sprytne oszukaństwo A jak masz obręcze 26 x 1.95 to możesz mieć problem z dostaniem opon Najlepsze że moje kapcie(Neo Moto 650B x 2.35") mają 696mm a 27.5 cala to 698.5mm No teraz przez te dwa milimetry nie będę mógł spać, pewnie się będę ciągle o kamienie potykać i generalnie uznam że całe to 650B było jak psu na budę... POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Koła to były na obręczy alexrims cośtam44 do 650b. To nie są moje koła w kolegi sklepie przymierzyłem i przejechałemsię z nim, ale przed tym na mtbr zobaczyłem zdjęcia i przetestowałem sam. Tu jest ten temat. http://forums.mtbr.com/650b-27-5/official-650b-fork-thread-392220-18.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 I tu ponownie rodzi się odwieczne pytanie: ile prześwitu pod korona widelca potrzeba aby bezstresowo jeździć... Vide uwagi o kowalstwie i nosie tfu! losie Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 W zupełności mości Panie wystarczy 5mm a jak opona bardziej slickowata typu Wściekły Fred to i mniej wystarczy bo piach, brud, błoto mniej się czepia Widzę, że z tym przejściem na 650b to tylko jakaś moda, lans czy coś tam typu nowy iPhone. Coś nowego nie koniecznie lepszego a co z względami technicznymi? Po co ładować cięższą obręcz, cięższą dętkę, cięższą oponę skoro wszystko to można osiągnąć zmieniając tylko oponę w swoim starym wysłużonym, zasłużonym 26er'ze w najgorszym razie tracąc 1cm do rozmiaru 27,5" Liczby nie kłamią... chociaż nie znoszę matmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kłaniam, Moda, lans, potrzeba, cokolwiek Kazdy ma swój rozum i swoje potrzeby i może zaspokajać je w najbardziej odpowiadający mu sposób. A 5mm prześwitu pod widelcem to jakiś żart ponury jest. Sam na Parówczanym połączeniu WTB LaserDist Trail, Maxxis Ardent 2.4 i RS Reba 2010 mam zaledwie 11 mm przelotu i bardzo jestem nieszczęśliwy w związku z tym. Każdy przejazd przez dowolne błoto kończy się zbieractwem materii organicznej na widelcu. Im gorsze błoto tym kolekcja bardziej imponująca. Poza tym pozosteje jeszcze kwestia kamieni ryjacych po spodniej stronie korony widelca. Czasem aż skóra cierpnie na zadku... ... no chyba ze ktoś jeździ góralem po szosie to wtedy nawet 2-3 mm prześwitu wystarczy. Tylko kolejne pytanie postawić trzeba: jaki jest sens szoszowania na rowerze MTB? Nilepiej wtedy wyposażyć sie w rower ... szosowy ? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 A 5mm prześwitu pod widelcem to jakiś żart ponury jest. Słodka prawda to... według specyfikacji RS'a przy SID'zie 2012. Więc do XC taki prześwit wystarczy, że Ho Ho. Co do ostrzejszej, błotnistej jazdy, to prawda, większy prześwit jest zbawienny. Moje dywagacje jednak tyczą się rowerków MTB gdzie wystarczy zmienić oponę i można się poczuć jak na 650b nie koniecznie zmieniając obręcze itd. Odnośnie samego tematu to wątpię aby 27,5 wyparło kiedykolwiek 26. Uważam to raczej za chwilową modę albo raczej wczesne stadium nowego produktu tzw. dojna krowa Nie powiem... ale coś czego jeszcze nie potrafię nazwać walczy z moim rozsądkiem i ciągnie w stronę 650b tym bardziej, że moja rama pozwala na taką transformację. Jak części trochę stanieją to może coś sobie skręcę albo kiedyś kogoś dorwę co da się przejechać Problem jest taki, że waga roweru jest dla mnie bardzo istotna więc nie wiem czy ekstra gramy tym bardziej w kołach będą czymś dobrym i wartym większego koła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kłaniam, Chcesz poczuć namiastkę większej srednicy, zapodaj większy papuć. 2.4-2.5 cala. Ale to ponownie nie bangla z Wgomirstwem i krosiarstwem Swoja droga, jak w/g RS'a 5mm prześwitu jest wystarczającą ilościa do XC to ja bardzo serdecznie dziękuję Co do reszty dywagacji... Zobaczymy jak sie trynd bedzie miał za 5 lat. Parówę tez wszyscy odsądzali od czci i wiary a tu proszę co mamy AD 2013... Jakby nieco sporo tego... Wypierania 26-tek przez 650b też bym raczej nie wieszczył. Za to dywersyfikację i specjalizację rowerowego "tortu" jak najbardziej... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 · Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu @mixchris obawiam się, że zaczynasz się ośmieszać z tymi Twoimi teoretycznymi dywagacjami . Odnośnik do komentarza
mixchris Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 · Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu Chyba Ty... a dokładniej co Cię uraziło? Odnośnik do komentarza
Rulez Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 · Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 12 Lutego 2013 - Brak powodu Dyrdymały o wystarczających 5 mm miejsca. Odnośnik do komentarza
mixchris Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Sam jesteś dyrdymał... poczytaj trochę link jeśli potrafisz dodawać i odejmować to dasz sobie radę jak nie to pytaj śmiało ale od razu podpowiem, ostatni szkic po prawej ukazuję rozmiar koła jaki się zmieści w tym amorze (RS SID 2012) czyli 686mm a odległość od osi przedniej piasty do spodu korony wynosi 348mm razy dwa wyjdzie 696mm odjąć 10mm wyjdzie 686mm czyli wychodzi 5mm prześwitu. Simple as that! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kłaniam, A te 348mm to sobie wymierzyłeś czy wyczytałeś? Co by nie rzec i jak by nie patrzeć 5mm prześwitu to jest ciagle kosmiczna poracha Tak z jak i bez instrukcji od RS'a... Zdrowy rozsadek poprostu buntuje się przed takim patetycznym prześwitem... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 czyli wychodzi 5mm prześwitu. Simple as that! Wszystko się zgadza, tylko przecież te 5mm to jest "trochę" mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A te 348mm to sobie wymierzyłeś czy wyczytałeś? Wyliczyłem na podstawie swojego amora. Taki producent jak Rock Shox raczej wie co robi i w amortyzatorze do XC taki prześwit w zupełności wystarczy wiec nie ma co panikować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a koła które skręcił sobie Mr. kazafaza na oponach 2.35 mają 696mm średnicy czyli tylko 1cm mniej a weźmy koła 27,5" z mniejszymi oponami to różnica już w ogóle się zaciera... Hej hej, tak to zawsze mozna powiedzieć, że z większą oponą różnica się zatrze. Tylko czy osoby idący na serio w 27,5" będa chcieli rezygnować z dużego balona? Wątpię. Ci co przerabiają 26 na 27,5 nie mają innego wyjścia jak tylko obsadzić w koła miejsze opony i patrzeć jak podkowa amora znika w błocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nowy trend zaczyna się wkradać na nasze salony http://www.sportsales.pl/rowery/650b/3659-kona-explosif-27-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Wyliczyłem na podstawie swojego amora. Taki producent jak Rock Shox raczej wie co robi i w amortyzatorze do XC taki prześwit w zupełności wystarczy wiec nie ma co panikować... Ale Ty chlopiku to tak powaznie czy dla jaj sobie piszesz takie "madrosci"? Bo 5mm przeswitu to i moze bedzie OK ale w XC szosowym. Musisz miec naprawde niezglebione poklady zaufania do RS'a gdy zdrowy rozsadek podpowiada Ci ze wbijasz sie w szambo a Ty spokojnie stwierdzasz ze wszystko jest zgodnie z instrukcja W sumie czemu nie... pamietam ze w latach 70 i 80 ubieglego wieku do wszystkiego byla instrukcja. Tobie proponuje w przypadku 5-cio milimetrowej modyfikacji zaopatrzyc sie w-te-pe-dy w instrukcje drutowania szczeki i wymiany zgryzu. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 10 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ....a ja zaproponował bym przejechac z takim "luzem" po beskidzkich trasach, sam sobie wybierz okres : kwiecień lub liściopad A, że temat nadal drążony a Kolego mixchris powołuje się na swojego SIDa do XC (jak słusznie zauważył Ivan-szosowego XC) to niech mnie zapoda "klasyczną oponę" do XC o takiej średnicy (no tak na logikę) poczekam chwilkę.... a wracając do SId i innych RSów,-jeśli choc trochę Twój SID ma podobną koronę do mojego Revelationa (bo czemuż miał by miec więcej prześwitu?) albo Reby to uwierz, że podstawowa (niedawno jedyna w tej częsci świata) RaRa (XC!) 27,5x2,25 w takowy wideł (skromne Enduro?) nie wchodzi. Tzn wchodzi:) ale zostaje połowa dopuszczalnej granicy-tak z 2 mm-znaczy się na szosę czy jeszcze szuter by podeszło...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ale Ty chlopiku to tak powaznie czy dla jaj sobie piszesz takie "madrosci"? Bo 5mm przeswitu to i moze bedzie OK ale w XC szosowym. Zjadłeś już chyba wszystkie rozumy co? Wykazujesz się typowo polską mentalnością tzw. mentalnością pana Kazia który wszystko wie lepiej i pierwsze co robi to instrukcję wrzuca sruuu do kosza. Brak szacunku... "klasyczną oponę" do XC o takiej średnicy (no tak na logikę) poczekam chwilkę.... Race King 2.2 na obręczy 26 będzie miało jakieś 680mm a jest to typowa opona XC na pewno jeszcze by się coś znalazło jak Geax Saguaro 2.2 też ma spory balon. więc jeżeli koło 650b z oponą 2.3 ma 696mm to 16mm na przekroju całego koła nie jest wielką różnicą. Tym bardziej, że do kół 27,5" robią mniejsze opony jak 2.1 lub 2.25 które to zmniejszają średnicę koła zbliżając się do rozmiaru 686mm albo coś w tych okolicach ale nadal jest to koło 650b. Więc nie mówcie że jedyna słuszna opona na 27,5" koło to 2.35 EDIT: Geax Saguaro 2.20 ma dokładnie 683mm czyli tylko 13mm różnicy od koła zrobionego przez kazafaza więc nie wiem z czym problem? a wracając do SId i innych RSów,-jeśli choc trochę Twój SID ma podobną koronę do mojego Revelationa (bo czemuż miał by miec więcej prześwitu?) albo Reby to uwierz, że podstawowa (niedawno jedyna w tej częsci świata) RaRa (XC!) 27,5x2,25 w takowy wideł (skromne Enduro?) nie wchodzi. W moim starym SID'zie Team (2010) korona była sporo niżej niżeli w aktualnym SID'zie 2012. Mam te same koła i te same opony i jest spora różnica w prześwicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK, niech będzie że da radę, ale pamiętaj żeby jeździć kiedy jest sucho, najlepiej po ubitych szlakach, inaczej szlag może trafić Twoją facjatę Poważnie, zobacz na zdjęcie poniżej - ja raczej nie chciałbym ryzykować że taka sama narośl na przedzie nagle pozbawi mnie momentum i koło stwierdzi: "pierniczę, nie kręcę" wysyłając mnie przez kierkę stylem supermana z lądowaniem gdzieś w krzakach... You've been warned POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.