Skocz do zawartości

[opony] MTB jakie wybrać?

PawelCzech1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

W swoim rowerze muszę wymienić tylną oponę, bo obecna ma niestety małe uszkodzenie. Zastanawiam iś nad dwoma markami a dokładniej dwoma oponami. Jedna to Kenda small block eight a druga to opna Author Wing. Czy macie może inne poropozycje?

Napisano

Z tych podanych przez Ciebie zdecydowanie kenda sbe, ale pytanie do czego jej potrzebujesz. Nie bez powodu każdy producent ma w ofercie kilka-kilkanaście modeli. Z szybkich opon raczej na suche warunki ze świetną przyczepnością na większości podłoży (włącznie z mokrymi kamieniami i korzeniami) od siebie polecam Hutchinson Cobra Air Light, chociaż mi trochę szkoda jej na tył:)

Napisano

Witam

Jestem na świeżo po kupnie wymienianych tu race kingow, rozmiar 2,0, bałem się, że 22, mi się nie zmieszczą w widełki. Zmieniłem troche profil tras i długo szukałem opony dobrej na teren ale też o niskich oporach toczeniach na asfalcie. Po przejrzeniu wielu dyskusji rozważałem dwie opony schwalbe smart sam i właśnie race king.

Jestem dziś po krótkiej przejażdżce i powiem, że dla mnie rewelka, w terenie płyną a na asfalcie nie miałem problemu z utrzymywanie prędkości w granicach 30 km/h. Jestem troche w szoku bo do tej pory jeździłem głównie po asfaltach na schwalbe marathonach 1,75 i powiem, że jakoś drastycznej różnicy jak już się rozpędzisz nie widzę.

Także polecam, ja tą oponką jestem zachwycony, w życiu bym nie pomyślał, że na takich balonach można tak kręcić na asfalcie.

Napisano

No to mam teraz ciężki orzech do zgryzenia :-) Teraz muszę to przeanalizoać ale wychodzi nma to, że albo kenda albo Continental Race King :-)

Witam

Jestem na świeżo po kupnie wymienianych tu race kingow, rozmiar 2,0, bałem się, że 22, mi się nie zmieszczą w widełki. Zmieniłem troche profil tras i długo szukałem opony dobrej na teren ale też o niskich oporach toczeniach na asfalcie. Po przejrzeniu wielu dyskusji rozważałem dwie opony schwalbe smart sam i właśnie race king.

Jestem dziś po krótkiej przejażdżce i powiem, że dla mnie rewelka, w terenie płyną a na asfalcie nie miałem problemu z utrzymywanie prędkości w granicach 30 km/h. Jestem troche w szoku bo do tej pory jeździłem głównie po asfaltach na schwalbe marathonach 1,75 i powiem, że jakoś drastycznej różnicy jak już się rozpędzisz nie widzę.

Także polecam, ja tą oponką jestem zachwycony, w życiu bym nie pomyślał, że na takich balonach można tak kręcić na asfalcie.

Napisano

Też stoję przed wyborem opon. W tym samym dziale pod twoim tematem znajdziesz mój, gdzie też wszyscy sobie zachwalają Continental Race King . Więc myślę że to będzie lepszy wybór od Kenda ;)

Napisano

Co kupić geax saguaro 2.0 czy schwalbe rocket ron 2.1? Waga 60 kg, startuje maratony u Grabka.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Napisano

Też zależy jakiej wytrzymałości oczekujecie. Rocekt Rony ponoć znikają w oczach, Race Kingi drutowe ludzie mają problemy z jakością bocznych ścianek bo są cienkie. Ja mam te drugie w wersji RaceSport i co prawda oplot widać ale problemów żadnych nie mam z nimi. Poszukajcie na forum bo o jednych i drugich oponkach są obszerne wątki.

Napisano

Też zależy jakiej wytrzymałości oczekujecie. Rocekt Rony ponoć znikają w oczach, Race Kingi drutowe ludzie mają problemy z jakością bocznych ścianek bo są cienkie. Ja mam te drugie w wersji RaceSport i co prawda oplot widać ale problemów żadnych nie mam z nimi. Poszukajcie na forum bo o jednych i drugich oponkach są obszerne wątki.

na dniach będę zamawiał Schwalbe Racing Ralph 26x2.25 ale niem czy zmieszczą mi się w widelcu i z tyłu, jak to mogę sprawdzić ? ktoś wie na ile cm. ona jest gruba ?

Napisano

Mam Race Kingi 2.0 Drut 2x 600g ;) Opona zakupiona głównie do latania po mieście i utwardzonym terenie. Po przebiegu 800 km brak zużycia. Widąć natomiast już pierwsze nitki z boku ;) Potwierdzam bardzo niskie opory toczenia. W Race Kingach polecają ciśnienie 50-65 psi a przy nim komfort nie jest już taki doskonały. Smart Sam również godny uwagi.

Napisano

Mam Smart Samy. Idealna opona do wszystkiego prócz ostrego podjeżdżania bo potrafi stracić przyczepność. Jeżeli ostro nie podjeżdżasz - mam na myśli krótkie ok. 10-30m podjazdy o nachyleniu ok. 50% (nawet nie wiem czy to 50% - to odczucie subiektywne) to bierz w ciemno Smart Samy.

Plusy

- szybkie, niskie opory, mój rekord na 40km (50% asfalt, 50% las) to 25km/h

- znikome zużycie, ja moich nie zużyłem nawet w 25%, są ludzie co robią na nich kilkanaście tysięcy km

- uniwersalność, świetne na asfalcie, lesie

- tanio łykniesz druta :)

- bardzo dobra na tył

Minusy:

- na przód nie tak dobra jak na tył

- śnieg, piach, komary, ślepaki

Continentala RK 2.0 też mam. Zobacz mój pos o glebach. Poza tym jest weekend a ja mam 5 litrów za######istej cytrynówki a jutro imprezę.

Znikam

Cześć

Napisano

Jeszcze jedno. 80% zeszłego lata spędziłem na asfalcie w związku z czym nabiłem opony mocniej - do abstrakcyjnej wartości 5,5 bara. Szło to jak przecinak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...