Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Jaki model Shimano wybrać ?

Oczko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku ze zmianą całego napędu postanowiłem również wymienić przerzutkę z przodu. Do tej pory miałem accere (nie wiem jaki typ) montowany do suportu. Tu zdjęcie jak to wygląda 04020611255is.th.jpg 28010615301hp.th.jpg niestety lepszych zdjęć nie mam.

Proszę Was o pomoc w wyborze przedniej przerzutki. Konkretnie chodzi mi o to jak będzie najlepiej pasować do Authora Basica SX '05 z klamkomanetkami shimano alivio, jaka średnica mocowania, który model Shimano wybrać oczywiście w rozsądnych pieniądzach.

POZDRO

Oczko

Witam!

Powinieneś zmierzyć ramę jaką ma średnicę i podać dokładnie w jakich cenach szukać :) ( bo dla mnie rozsądna cena to może być i 200 zł a dla innych 30 zł :) )

Proponował bym ci Deore LX lub samo Deore.

Pozdrawiam turysta

• Mod Team

Aż tak źle koledze życzysz, że polecasz mu Deore top swing? :) Jeżeli już to tylko down swing bo będzie dużo trwalszy. Reszta zależy od kasy, najtańsze a i przyzwoite rozwiązanie to Alivio (30-40zł), aczkolwiek jak można wydać więcej to polecam LX-a 2004 bo sam na nim już długo jeżdżę i jestem bardzo zadowolony :)

e tam. przerzutka przednia zawsze dobrze działa moim zdaniem. ja mam deore od 3 sezonów i działa bardzo dobrze. fakt mam gripy więc mikroindeksację więc jest mniej problemów z regulacją. w takim zestawieniu tak czy inaczej działa super. przednia przerzutka to tak proste urządzenie że każde które się nie rozpadnie będzie działać:) tak mi się wydaje...:)

W tym przedziale cenowym najlepsza jest wg. mnie Alivio . Spokojnie sobie na niej pojeździsz (a jeśli znajdziesz model down-swing, czyli FD-MC21, to super). Szczerze mówiąc różnice w pracy przednich przerzutek są praktycznie niezauważalne, a kultura zmiany przełożeń z przodu zależy wg. mnie bardziej od korb.

W tym przedziale cenowym najlepsza jest wg. mnie Alivio . Spokojnie sobie na niej pojeździsz (a jeśli znajdziesz model down-swing, czyli FD-MC21, to super).

Jest taka TU mówisz, żeby brać? Cene ma naprawdę rewelacyjna, tylko czy idzie w parze z jakością? Czy jest porównywalna lub może lepsza od deore, lx ?

POZDRO

Oczko

Zadajmy podstawowe pytanie: masz napęd 8- czy 9-biegowy, bo jeśli 8-mio, to wszystkie powyższe porady można do kosza wyrzucić. Jeśli wcześniej miałeś Acerę, to prawdopodobnie masz 8- lub 7-biegową kasetę, a w takim razie najrozsądniejsztym wyborem dla ciebie będzie przerzutka Alivio, oczywiście Down Swing (obejma poniżej pantografu). Wyższe grupy będą po prostu miały zbyt wąskie prowadnice, a po co sobie zawężać użyteczne przełożenia?

Zadajmy podstawowe pytanie: masz napęd 8- czy 9-biegowy, bo jeśli 8-mio, to wszystkie powyższe porady można do kosza wyrzucić. Jeśli wcześniej miałeś Acerę, to prawdopodobnie masz 8- lub 7-biegową kasetę, a w takim razie najrozsądniejsztym wyborem dla ciebie będzie przerzutka Alivio, oczywiście Down Swing (obejma poniżej pantografu). Wyższe grupy będą po prostu miały zbyt wąskie prowadnice, a po co sobie zawężać użyteczne przełożenia?

Jezeli chodzi o napęd to kasetę mam srama 8 biegów, natomiast ostatnio zamówiłem korbe LX (moja stara padła) a ta jak wiadomo jest na 9. Łańcuch Sram pc-38 więc tez na 8 rzędową.

Byłem przed momentem w serwisie i pytałem o przerzutkę Alivio FD-MC21 gość powiedział mi, że ta przerzutka jest przystosowana od 9 rzedowych napędów i z moim łańcuchem nie będzie dobrze współpracować, po prostu może ocierać.

Więc sam już nie wiem, doradźcie coś.

POZDRO

Oczko

Porada nr 1 - zmień serwis. Jeśli facet twierdzi, że przerzutka Alivio jest do napędu 9-biegowego, to znaczy, że mentalnie tkwi w 2010 roku. A to źle wróży tzw. "zorientowaniu w temacie".

Porada nr 2 - nie kupuj przerzutki od Deore wzwyż do napędu na 8. Osiwiejesz przy regulacji, nie wykorzystasz połowy przełożeń bo łańcuch będzie ocierał prowadnicę. Korba oczywiście nie ma nic do rzeczy.

Porada nr 3 - kup Alivio FD-M410. Sprawdź kąt rury podsiodłowej, żeby dobrać odpowiedni typ (63-66 stopni lub 66-69). Kosztuje niecałe 50zł, jest rewelacyjnie sztywna i niezbyt ciężka. Mam, to wiem co polecam.

Pozdrawiam.

Porada nr 1 - zmień serwis. Jeśli facet twierdzi, że przerzutka Alivio jest do napędu 9-biegowego, to znaczy, że mentalnie tkwi w 2010 roku. A to źle wróży tzw. "zorientowaniu w temacie".

Porada nr 2 - nie kupuj przerzutki od Deore wzwyż do napędu na 8. Osiwiejesz przy regulacji, nie wykorzystasz połowy przełożeń bo łańcuch będzie ocierał prowadnicę. Korba oczywiście nie ma nic do rzeczy.

Porada nr 3 - kup Alivio FD-M410. Sprawdź kąt rury podsiodłowej, żeby dobrać odpowiedni typ (63-66 stopni lub 66-69). Kosztuje niecałe 50zł, jest rewelacyjnie sztywna i niezbyt ciężka. Mam, to wiem co polecam.

Pozdrawiam.

Dzięki serdeczne za rady. Czyli wnioskuję, że od bidy była by ta FD-MC21, ale oczywiście w pierwszej kolejności pod uwagę wezmę FD-M410. Gość w serwisie powiedział mi, że nie da się wyregulować tego Aliwio do tej korby LX i że będą problemy z ocieraniem. Jeszcze mam problem bo nie wiem jaki jest typ rury siodłowej czy 63-66 czy 66-69. Jak to sprawdzić ?

Jeszcze raz dzieki bardzo za wszystkie rady.

POZDRO

Oczko

Jeśli masz normalną ramę i suport, który masz, ma polecaną długość do tej korby, to nie będzie żadnego problemu z regulacją.

Odnośnie kąta rury podsiodłowej - sprawdź w specyfikacji ramy Authora, lub sprawdź, jaka była poprzednia przerzutka

Probem polega na tym, że suport też mam do wymiany, z tym że nie wiem jeszcze jaka długoś suportu mam kupić do ramy authoara Basica SX'05 i korby LX. Po prostu w serwisie też nie wiedzieli, wiec nie mam pojęcia gdzie się dowiedzieć. Chyba kupię 118 LX lub XT, a jak nie będzie pasował to zmienię na 113.

Poprzednia przerzutka to Shimano Acera montowana do suportu taka jak przedstawia zdjęcia w pierwszym poście.

No i dalej mam problem ;)

POZDRO

Oczko

Może na podstawie TYCH danych podpowiecie mi jaki jest kąt rury podsiodłowej ?

POZDRO

Oczko

Rama 21"

Ja mam napęd 8 biegowy i teoretyczne pytanie, ale w przyszłym roku lub pod koniec sezony będzie ono praktyczne, bo modernizuję sprzęt i będę też przerzutki wymieniał. Teraz mam na tyle Acera a pytanie jest następujące: czy przy pomi napedzie 8 biegowym z tyłu, mogę myśleć o przerzutkach LX oraz XT? Czy są one zarezerwowane TYLKO do napędów 9 biegowych?

Hmm.. jak chcesz zaoszczedzic, to ja moge zaproponowac jeszcze starego ale jarego oraz wg mnie niezniszczalnego STX'a. W sklepach mozna dorwac jeszcze nowki. Jezeli nie musisz miec modelu z tego roku, to cena / jakosc naprawde przemawia za STX :)

Żeby usystematyzować moje pytanie dot. doboru przedniej przerzutki podaję najważniejsze dane:

1. Kaseta SRAM 5- 8 biegów - 11-32t

2. Łańcuch SRAM PC-38 - na 8 biegów

3. Korba LX'04 FC M572 - przystosowana na 9 biegów

4. Przerzutka tył ALIVIO '05 - na 8 biegów

Pytanie brzmi. Jaką dobrać przerzutkę przednią do powyższych komponentów, żeby nie było problemów np. z ocieraniem łańcucha, a poza tym zapewniała płynną zmianę przełożeń? Przerzutka max. do 80zł.

POZDRO

Oczko

Skoro jest i działa, to czemu ma się nie nadawać? Jakość jej działania, a głownie zmiana biegów na niższe pod obciążeniem, z pewnością będzie gorsza niż w przypadku modeli wyższych linii, ale na 100% będzie funkcjonowała poprawnie. Jest tańsza, ale to nie znaczy niesprawna.

Pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...