Skocz do zawartości

[oswietlenie] Przod tyl - co powiecie na temat tych lamp

bolek89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Musze zakupic oswietlenie do roweru. Na tył wybrałem cos takiego:

http://allegro.pl/mactronic-walle-plazmowe-dzialo-rowerowe-i2306996929.html

Natomiast na przod mam problem. Wybralem te ale niewiem czym sie roznia:

http://allegro.pl/latarka-rowerowa-zoom-dioda-cree-x-2000-mega-moc-i2320015050.html?source=oo

http://allegro.pl/latarka-lampka-zoom-led-gratis-i2330004026.html

http://allegro.pl/latarka-rowerowa-zoom-uchwyt-i2316891242.html

Ktora najlepsza? Prosze o pomoc ewentualnie o cos innego w tej cenie lepszego ofc.

Z góry dzieki.

Pozdrawiam

bolek89

Napisano

co do wall-e nie da sie powiedziec o niej nic zlego,no moze chyba to ze wali po oczach az milo :D:DD:

a co do przodu to sie nie wypowiem ale na moje chyba latarki na ledzie cree nie moga kosztowac po 18 albo 24 zl...

nie wiem niech sie wypowie ktos w temacie bo nie chce gdybac i cie negatywnie nastawiac itd ;)

pozdro :D

Napisano

Tak gadacie dopóki ktoś wam w tyłek nie wiedzie.. sam mam walle i pewność że będzie mnie widać w każdych warunkach

Na tył najtańsze polecam:

http://allegro.pl/super-lampka-tylna-mactronic-tl-5-ekskluziw-i2307404451.html

http://allegro.pl/lampa-rowerowa-tylna-extra-mocna-challenge-i2331173144.html

Na przód trzeba się liczyć z tym że do ok 120zł (dioda XM-L) to są bardziej pozycyjne niż dobrze oświetlające drogę, ale już takie na XP-G dają rade na ciemniejszych uliczkach

Napisano
Tak gadacie dopóki ktoś wam w tyłek nie wiedzie

Mając do wydania +/- 70zł ( sumując produkty podane przez autora ) to wolałbyś walle + pozycyjne na przód? Przy niskim budżecie trzeba bardziej zadbać o przednie oświetlenie - tak na mój rozum. Wiadomo że przy większym budżecie można dołożyć w tył żeby być bardziej widocznym na drodze ale sądzę że autor nie buszuje często po nocach bo taki zestaw trzeba zainwestować sporo więcej a tylko do jazdy po zmroku :whistling:

Napisano
to wolałbyś walle + pozycyjne na przód?

Dokładnie tak, ale podałem 2 tańsze i też dobre lampki na tył.

Taka lampka za 50zł to też jest pozycyjna, tyle że trochę mocniejsza.. drogi za bardzo Ci nie oświetli.

A jak by jeździł po oświetlonych drogach to lepsza jest mocniejsza z tyłu.

Trzeba mieć tą świadomość że na przyzwoity zestaw przód+tył trzeba dać 150zł i wtedy już mówimy o oświetlaniu drogi, ale zależy kto gdzie i jak jeździ - ja na oświetlenie wydałem ok 350zł i mi wystarcza :whistling:

Napisano

Jeżdżę zarówno rowerem jak i samochodem po zmroku.

Prawda jest taka, że lampka na tył, nawet ta za 10 zł jest widoczna z kilkuset metrów (mrugająca) przy dobrej pogodzie.

W deszczu raczej rzadko się jeźdźi (choć też nieźle rowerzystów widać jak im lapmka mruga pod siodełkiem).

Gorzej jest we mgle - tutaj przydałaby się faktycznie mocna tylna lampka - ale mgły mamy rzadko i przy kupnie trzeba sobie to przemyśleć "jak często będę jeździł me mgle?".

Co do przedniej.

Za dobrą (mocną) lampkę trzeba dać co najmniej 70-80 zł.

Te tańsze nie oświetlają drogi i nadają się do jazdy tam, gdzie świecą latarnie nad głową (czyli raczej miasto).

Lampki na przód od tej ceny świecą już mocno ale tym samym pożerają więcej prądu.

Tym samym najlepiej szukać lampki (latarki) na akumulatorki (np na aku 18650) z ładowarką żeby nei kupować baterii co kilka dni.

Aku 18650 kosztuje kilkanaście złotych więc możemy kupić i naładować kilka takich baterii na jeden dłuższy wypad nocny.

(Ja mam na przód diodę cree - kupiłem za 90 zł zestaw i uważam, że jest rewelacyjny nawet na całkiem ciemne drogi. Może trochę słabo świeci na boki i przy ostrym skręcaniu trzeba mieć się na baczności, żeby nie przywalić w coś z boku (niedoświetlonego) ale... trzeba pamiętać, że to LATARKA a nie typowa lampa rowerowa z odpowiednim kloszem i odbłyśnikiem, który rozprasza światło również na boki.)

Napisano

Na przód trzeba się liczyć z tym że do ok 120zł (dioda XM-L) to są bardziej pozycyjne niż dobrze oświetlające drogę, ale już takie na XP-G dają rade na ciemniejszych uliczkach

Zdajesz sobie sprawe jakie bzdury wypisujesz czy nie bardzo?

Wiesz ze Dioda XM-L ma większą sprawność od XP-G czy nie?

Poza tym, XR-E przy 650mA to już dostateczna ilość światła by jechać z prędkością ok. 20kmph w całkowitej ciemności... (chociaż nie jest to ilość wystarczająca w 100%)

i wiesz ze XM-L przy 2A to już jest tyle światła ze luzem po lesie możesz jechać 30kmph w całkowitej ciemności?

Proszę, doczytaj, a nie polecasz ciągle tego wally-ego jak opętany, chyba w życiu nie miałeś w ręku dobrej lampki na przód, albo pisałeś po pijaku ten post...

Napisano

Niestety większość tanich chińskich lampek z allegro nawet jeśli posiadają diody oryginalne XR-E lub XM-l może tylko pomarzyć o takich prądach jak kolego napisał. Jeśli w diody te w trybie max płynie chociaż połowa tego to jest już dobrze :D

Napisano

kolejna nowina...

w moja XM-L z chin leci kolo 1A i to jest wystarczająca ilość światła żeby za*** po lesie bez obaw:)

zmiana drivera na lepiej radzący sobie z prądem i będzie lepiej.

Jeden kumpel na chinska 502B z XM-L i plynie w nia 1.5A,

2 ma C8 w którą płynie więcej niż w moją i też nie ma problemów.

może mi przedstawisz jak odróżnić diody CREE od podróbek, bo cos przeoczyłem?:)

co do BIN-ów bo kłamią chińczyki, ale to tyle.

Napisano

sebaxgh

W zasadzie kupilbym ja natychmiast, tyle tylko ze potrzebuje karty kredytowej ktorej nie mam.

;-/

Napisano

kolejna nowina...

w moja XM-L z chin leci kolo 1A i to jest wystarczająca ilość światła żeby za*** po lesie bez obaw:)

zmiana drivera na lepiej radzący sobie z prądem i będzie lepiej.

Jeden kumpel na chinska 502B z XM-L i plynie w nia 1.5A,

2 ma C8 w którą płynie więcej niż w moją i też nie ma problemów.

może mi przedstawisz jak odróżnić diody CREE od podróbek, bo cos przeoczyłem? :)

co do BIN-ów bo kłamią chińczyki, ale to tyle.

'kolejna nowina' ?

Ja nie neguje, że 1A na XM-L u nie starczy do jazdy. Piszę tylko, że można tam podać 2,8-3A i wtedy będzie maksymalna ilość światła z danej diody. Większość sprzedawców z allegro podaje maksymalną ilość lumenów diody zamontowanej w latarce, zapominając napisać że w ich latarkach nie jest ona osiągana:D Dobrym przykładem jest twoja latarka z prądem 1A.

Może kolega napisze gdzie wprowadziłem forumowiczów w błąd ( 'kolejna nowina')

Napisano

tu że w moją można podać bez problemów 2.8A;)

a to żeo moja dostaje 1A zależy od sterownika który mogę wymienić i byłem świadomy że dioda nie dostaje za dużo bo zamówiłem prosto z chin ;)

Napisano

Mam dwie chińskie latarki na diodzie XM-L. Świecą prądem 1A, co daje ~400 lm realnego strumienia świetlnego. Dwie takie latarki dają radę w terenie. Z podkręcaniem takich latarek trzeba uważać. Żeby przepuścić przez diodę 3A trzeba jej zapewnić odpowiednie chłodzenie, co np w konstrukcji SkyRay (i jej podobnych) nie jest takie proste. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo światła, to chyba trzeba pójść w coś innego (np Magicshine MJ-880, MJ-872). Rasowanie chińskich latarek to skórka za wyprawkę, bo mogą pojawić się problem z chłodzeniem diody, a po drugie na ile starczy ogniwo? Mniej niż godzinę... Aaaa... Jest i trzecia sprawa. Przy dużych strumieniach świetlnych napięcie ogniwa spada poniżej napięcia przewodzenia diody, więc trzeba mieć sterownik impulsowy a nie liniowy (typowy dla chińszczyzny). Zasilenie liniowego sterownika z dwóch szeregowych ogniw nie wchodzi w grę, bo poprostu spłonie żywym ogniem.

ja bym wolał coś porządniejszego na przód a z tyłu nawet za 5zł ważne żeby świeciło

Z przodu oprócz lampy masz jeszcze własne oczy... Z tyłu polegasz na cudzych oczach i chińszczyźnie za 1 PLN...Trochę słabo...

200 lm wystarczy do miasta. W teren - przejedziesz, ale raczej asekuracyjnie.

Napisano

200 lm wystarczy do miasta. W teren - przejedziesz, ale raczej asekuracyjnie.

Asekuracyjnie to przejadę na tym

http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-lampek-kellys-nightwach-wys-0zl-i2318609522.html

to pewnie ma ~30lm

Jak dla mnie na 200lm spokojnie da się jechać w nocy po lesie:)

Co nie znaczy, że te latarki zoom z xr-e za ~45zł (220lm) tyle mają, niestety mają gdzieś połowę mniej.

Pozdro

Napisano
Co nie znaczy, że te latarki zoom z xr-e za ~45zł (220lm) tyle mają, niestety mają gdzieś połowę mniej.

Mało prawdopodobne. Deklarowany czas życia 3 baterii to 12h przy 100% (czyli teoretycznie 220lm). Żeby dostać 220lm z XR-E (z selekcji R2) trzeba go przeciągać prądem około 1A. Typowy paluszek AAA ma tak z 1,5Ah max. Coś mi się tu nie sumuje... :blink: Zakładając, że czas życia jest prawdziwy ma ze 100 lm realnego strumienia max.

Napisano

PoleK Naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z tym duży problem..

Gdzie ja napisałem że XP-G jest mocniejsza od XM-L ? :blink: Napisałem że słabsze niż na diodzie XM-L to są bardziej pozycyjne, ale jeszcze taka XP-G coś tam oświetli

I Ty sam chyba nie miałeś porządnej lampki że tak piszesz..

Też mam latarkę na XM-L i na ogniwie "niby" 3000mAh na 100% świeci mi do 75 minut, a druga lampka też na XM-L z pakietem aku (4x18650) 8.4V 6400mAh świeci mi do 170 minut i dopiero z takim zestawem mogę śmigać w terenie bez żadnych obaw.

Napisano

Panowie, widze ze sie znacie na sprawie, zapytam, co mi tam :)

Szukam oswietlenia na przod, z tylu mam juz Walle, w zasadzie bylem nastawiony na MagicShine'a ale tak sobie teraz mysle, ze i tak go nie wykorzystam... Noca jezeli juz po lesie jezdzic nie bede, na ulice wazniejsze jest swiatlo z tylu. Ogarnalem wlasnie temat z ciuchami forowymi i wolalbym kupic je i tansza lampke.

Potraficie przeliczac parametry, doradzcie mi prosze cos co juz jakos swieci. Mieszkam w DE wiec ebay jak najbardziej wchodzi w gre, tutaj bardzo duzo ludzi kupilo dla przykladu:

- http://www.ebay.de/itm/Fahrradlicht-270-Lm-CREE-LED-Fahrradlampe-RL-TOP-r-/280657493076?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item41587d7c54#ht_1793wt_1139

- http://www.ebay.de/itm/NEUE-CREE-Q5-LED-Fahrradlampe-Kopflampe-fahrradlicht-Torch-Flashlight-zoombar-/280787468061?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item41603cbf1d#ht_6197wt_1037 - szkoda ze nie ma akku w komplecie...

- ew http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-r2-240lm-x2000-komplet-rower-hit-i2331409546.html

Wiem ze nie beda dawaly tyle swiatla ile deklaruja sprzedawcy, ale prosze pamietac, ze nie bede potrzebowal go az tyle. Nie zapomniajmy ze te lampki kosztuja 50zl, nie mozna za ta kwote oczekiwac wiele.

Napisano

Ty się naucz pisać logicznie i wstawiać przecinki, tam gdzie trzeba. ;)

bo z tego zdania wynika coś zupełnie innego, hehe.

I ja wiem co miałeś na myśli, ale to zdanie dla kogoś kto nie wie co to dioda XM-L oznacza: do 120zl da się kupić coś na XM-L ale to tylko jako pozycyjne. Jednak XP-G juz daje radę gdzieś w ciemnej uliczce.

czyż nie?

Napisano

Opłaca sie brac ten sprzet za ta cene (niechce wiecej wydawac)?

Allegro

Moge rownie dobrze sciagnac z CHRL dealextreme or focalprice etc ale czego dokladnie mam szukac? Niechce wiecej niz te 75zł wydawac. Bo tak naprawde nie wykorzystam w pelni tego swiatla(bynajmniej na razie).

są tez zestawy za 45zł na bateriach 3xAAA a pewnie ładowarkę do takowych masz i będzie to się bardziej opłacać. 75zł za tego zoom'a to sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...