Skocz do zawartości

[pierwsza szosa] Pytanie o pedały i buty

banditxc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

noszę się z zamiarem zakupienia pierwszej szosy w życiu :)

Do tej pory ciągle jeździłem tylko i wyłącznie mtb. Lecz po zakupie w ubiegłym roku slików 1,35 do mtb coraz częściej lubie również po ulicy pojeździć.

Chciałem się dowiedzieć jakie są zasadnicze różnice pomiędzy pedałami spd a spd-sl ? Chodzi o sztywność, większy punkt styku ? Czy o coś innego ?

Mam buty z podeszwą carbonową lecz do mtb i pedały drugą parę również spd m540.

Można w takich pojeździć na szosie ? Wiem że będzie to śmiesznie wyglądało ale akurat to nie jest dla mnie tak istotne .

Chociaż jeden sezon, w następnym bym coś zakupił pod szosę. Wolałbym pieniądze z butów i pedałów przeznaczyć na zakup lepszej szosówki.

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

Wiele osób przesiadając się z MTB zostawia spd na początek - ja również. SPD SL to nie jest obowiązek na początku - przy dłuższych trasach wskazane są już szosowe natomiast na początku spokojnie wystarczą zwykłe.

Napisano

SPD SL to nie jest obowiązek na początku - przy dłuższych trasach wskazane są już szosowe natomiast na początku spokojnie wystarczą zwykłe.

SPD sl to w ogóle nie jest obowiązek. Pedały mtb w żaden sposób nie przeszkadzają w jeżdżeniu dłuższych dystansów na szosie.

Napisano

Od kilku tygodni objezdzam pierwszą szosę w butach i pedałach mtb.Zauwazyłem jedną extra zaletę - w butach mtb moge się normalnie poruszac

po zejsciu z roweru,podobno szosowe bloki nie daja tej mozliwosci.na pewno przed butami/pedałami pierwsze na wymianę pójda koła.

• Mod Team
Napisano

W szosowych butach chodzi się poprostu dużo mniej wygodnie i zużywa to bloki, natomiast nie polecam jeździć na pedałach mtb chyba że do spokojnej jazdy. Wszelkie próby wstania w korby i ostrego pociągnięcia albo zafiniszowania obarczone są ryzykiem wyrwania nogi z zatrzasku. Jeśli pedały i bloki są nowe to ryzyko spada ale mimo wszystko nie jest to ideał.

Buty szosowe są też lżejsze i sztywniejsze, pozwalają wydajniej jechać, czasem mają też dodatkową wentylację od spodu itd. Kwestia profilu pedałów i bliskości ośki to już sprawa konkretnego modelu ale szosowe pedały są mocno optymalizowane pod tym kątem. Szersze bloki pozwalają się wygodniej wpinać, również nie "wygniatają" się tak szybko od naciskania jak pedały mtb.

Oczywiście lepiej dołożyć na początek do lepszego roweru, puty i pedały kiedyś sobie kupisz.

Napisano
natomiast nie polecam jeździć na pedałach mtb chyba że do spokojnej jazdy. Wszelkie próby wstania w korby i ostrego pociągnięcia albo zafiniszowania obarczone są ryzykiem wyrwania nogi z zatrzasku. Jeśli pedały i bloki są nowe to ryzyko spada ale mimo wszystko nie jest to ideał.

W mtb jeździ się tylko "spokojnie"? Co do wyrwania nogi z zatrzasku przy "wstawaniu w korby" i "ostrym pociąganiu" - nie zdarzyło mi się, no chyba że krzywo nogę trzymałem (ale przecież wypięcie polega na przekręceniu stopy, więc nic w tym dziwnego).

• Mod Team
Napisano

W mtb jeździ się tylko "spokojnie"? Co do wyrwania nogi z zatrzasku przy "wstawaniu w korby" i "ostrym pociąganiu" - nie zdarzyło mi się, no chyba że krzywo nogę trzymałem (ale przecież wypięcie polega na przekręceniu stopy, więc nic w tym dziwnego).

Pojeździj, spróbuj sam. A najlepiej zrób eksperment, rusz z miejsca na przełożeniu 53/11.. chodź gwarantuję że jak się przyłożysz to i 50/14 starczy, tak z pełną parą, pedały szosowe idzie wyrwać a mtb spokojnie.

Z kolegami jak przezbrajaliśmy przełajówki na koła szosowe to co chwila mało ktoś orła nie wywinął przez to :)

Tak jak mówię, jak masz nowe pedały i mocno skręcone jest ok, jak są już podjechane a sprężyny takie sobie to zaznaczam "jest ryzyko" a nie "będzie się notorycznie wypinać. Pozdrawiam

Napisano

Wielkie dzięki za tak dużo opini. Chętnie bym zakupił od razu buty i pedały pod szosę ale jak już wspomniałem wolę to przeznaczyć na lepszy rower a na następny "sezon" zakupię już pod kontem szosy.

Zapewne na samym początku nie będę ostro jeździł więc może mtb wystarczą bo muszę najpierw się przyzwyczaić na nowo jeździć ;-)

Dzięki za porady i pomoc. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...