Skocz do zawartości
  • 0

Kłopot ze złożeniem roweru dostarczonego przez kuriera

Gość Anka

Pytanie

Gość Anka
Napisano

Proszę nie wyśmiewajcie się ze mnie, ale jestem totalnym laikiem. Wczoraj kurier dostarczył mi wygrany w konkursie rower Burghardt (w instrukcji Shimano) - w stanie do przesyłki - czyli wymagającym częściowego złożenia - no i okazało się, że ma hamulce typu V-brake i z jednej strony brakuje tej śrubki do regulacji - poza tym z tej strony, z której brakuje śrubki - hamulec bardzo mocno naciska na koło, a z tej strony, z której jest - bardzo luźno - nie bardzo rozumiem jak ta regulacja działa....poza tym pedały są zablokowane, prawie nie można ruszyć, nie wiem jak zamontować tylne światło (takie duże czerwone pod bagażnikiem) i generalnie jestem pogubiona w tym totalnie - dzwoniłam do Burghardta, ale powiedzieli mi coś w stylu "to jest banalnie proste, każdy głupi powinien to złożyć, a jakbyśmy pisali instrukcje od wszystkiego to byśmy się nie wyrobili"...no cóż - może jestem głupia, ale dla mnie to wcale proste nie jest:/

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witaj

Śrubki w ramionach V-Brake'ów służą właśnie do regulacji ich wychylenia. Wkręcając śrubkę oddalasz ramię od obręczy, wykręcając przybliżasz. Musisz tak ustawić śrubki w ramionach by klocki były w takiej samej odległości od obręczy. Czyli w tym ramieniu co teraz ociera wkręcasz śrubkę, w drugim wykręcasz :). Problemem może być brak śrubki, sprawdź może gdzieś w pudle się zapodziała.

Pedały po wkręceniu do korby powinne się płynnie kręcić. Tam nie ma co regulować, jak się kręcą z oporem to coś z nimi nie tak.

Co do światła to za mało napisałaś. Najlepiej daj jakieś zdjęcia, łatwiej będzie zdiagnozować co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...