thened Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Wiadome nie od dziś, że na dłuższe wypady niż 2 godz. w góry pasowało by ze sobą zabrać jakieś tam imbusy, dętkę, pompkę, no i jedzenie + woda, szczególnie jak trasa jest wymagająca. co prawda nie w góry, ale na wypady 2-3 godz jeśli nie chcę brać żadnych dodatkowych "pierdółek":0) na głowie kask i okulary - bez tego to ja nawet nie wychodzę z rowerem na ulicę 1) pompka przy ramie, 2) dętka + łatki + łyżki + imbusy + mini-kombinerki + zip-y w podsiodłowej torbie (z lidla - całkiem spoko). Do tego w tylnych kieszonkach koszulki: 3) w zasuwanej telefon + klucze + dowód + 20 pln + ew karta bankomatowa. 4) W dwóch pozostałych rękawki + chusteczki higieniczne + "coś na ząb". 5) do tego 1-2 bidony 0,75l (jeden z wodą, w razie potrzeby drugi z izotonikiem). Bez powyższych rzeczy się nie ruszam z domu Jeśli potrzebuję jakieś dodatkowe rzeczy (bluza lub kurtka, więcej jedzenia, mapa, aparat czy cokolwiek innego) to biorę mały plecak Kellysa (nie pamiętam modelu - za 80 PLN z go-sport) i wrzucam do niego. W razie wolnego miejsca wrzucam też do niego trochę rzeczy zamiast do kieszonek.
stach34 Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 Jaki rozmiar plecaczka powinien być OK ? Nie mam zielonego pojęcia który wybrać, jeden ma 3l, inny 8 a inny 15 (nawet 30 l). Myślę ze poszukam plecaka z bukłakiem, bo to fajna rzecz- tak czy siak wożę 2l butelkę w plecaku. Do plecaka zwykle biorę batony, jakieś kanapki, detka,pompka,mapa, imbusy+kleszcze,bandaże, i wspomniana woda. Jaki pojemny plecak ?- oto jest pytanie
Gość voytec Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Nie większy niż te 8 litrów. Uwierz ale to wystarczająco sporo miejsca aby pomieścić podręczne bety. Plecy nie powinny być zbytnio obciążone więc powinno się na nich dźwigać jak najmniej.
thened Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Jaki rozmiar plecaczka powinien być OK ? Nie mam zielonego pojęcia który wybrać, jeden ma 3l, inny 8 a inny 15 (nawet 30 l). Myślę ze poszukam plecaka z bukłakiem, bo to fajna rzecz- tak czy siak wożę 2l butelkę w plecaku. Do plecaka zwykle biorę batony, jakieś kanapki, detka,pompka,mapa, imbusy+kleszcze,bandaże, i wspomniana woda. Jaki pojemny plecak ?- oto jest pytanie Proponowałbym coś 6 litrów (max 8) - wyżej ktoś wskazywał Authora Turbo - sam jak napisałem powyżej mam Kellysa (przyczyny głównie "budżetowe" - licząc Authora+wysyłka Kellys wyszedł mi połowę taniej, a dla mnie wystarczający ), ale ze zdjęć ten Author wygląda bardzo spoko i też nie jest jakiś specjalnie drogi. W góry na pewno wygląda lepiej (wygodniejszy) niż mój - jakbym w tym celu kupował, to pewnie bym dopłacił - ale jeżdżę głównie po płaskim i nie biorę go specjalnie często także zwyciężyła opcja budżetowa. Klasę wyżej byłyby Camelbacki - no ale to już zależy ile chcesz wydać. 3 litry to trochę mało (zakładając, że chcesz zmieścić 2 litry wody). Nie kupuj nic więcej niż te 8 litrów - chyba że szukasz czegoś na cały dzień.
tobo Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Można najpotrzebniejsze rzeczy wozić w bidonie owinięte kawałkiem szmatki która przydaje się do wycierania łap w razie awarii.
stach34 Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 Nie większy niż te 8 litrów. Uwierz ale to wystarczająco sporo miejsca aby pomieścić podręczne bety. Plecy nie powinny być zbytnio obciążone więc powinno się na nich dźwigać jak najmniej. No właśnie zastanawia mnie to, czy to dobry pomysł żeby wodę w plecaku wozić zamiast na ramie. Zwykle ramiona pobolewają przy dłuższych wypadach niż 4 h ... Chyba nie obędzie się bez wizyty w sklepie- choćby po to żeby "zobaczyć" jaką pojemność wziąć.
vitesse Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Dlaczego torby trojkatne sa takie beee ? ja odkad pamietam zawsze mialem torbe trojkatna...
Gość voytec Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Ja tam nic do nich nie mam. Po prostu torbę podsiodłową udało mi się zamontować pod każdym siodełkiem jakiego używałem a trójkątna nie chce spasować do mojej ramy. Może jakby była rozmiar lub dwa większa (rama) to by się dało i bym używał.
maclaska Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Dlaczego torby trojkatne sa takie beee ? Wcale nie są beee;) Po prostu przestały być kul dżezi trendi fanki;-) Poza tym coraz trudniej je spasować z dziwnymi kształtami ram, kto ma niech używa na zdrowie, miejsce na drobiazgi dobre jak każde inne. Każdy z nas wypracował sobie jakiś system, jeden nie wyobraża sobie wyjścia bez plecaka, innemu tych parę kilo na plecach będzie nie do zniesienia. Coś jak temat o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, poza tym na forum każdy punkt widzenia trzeba traktować jako skrajnie subiektywny;-) No właśnie zastanawia mnie to, czy to dobry pomysł żeby wodę w plecaku wozić zamiast na ramie. Zwykle ramiona pobolewają przy dłuższych wypadach niż 4 h ... Kwestia doboru odpowiednio wygodnego plecaka, uwierz mi, znający się na rzeczy projektanci potrafią zdziałąć cuda. Ja swój plecak z 3 l wody, ciuchami i innym awaryjnym badziewiem czuję dopiero kiedy przypominam sobie, że muszę go zdjąć, bo czas zejść z roweru;-) Zdarzało się go mieć na plecach podczas kilkugodzinnych wycieczek i dopiero po zeskoczeniu z siodła stanięciu prosto czułem, że coś mam na plecach. Designerzy stricte rowerowych plecaków zdają sobie sprawę, jaką pozycję przyjmujesz na rowerze i pod nią układają optymalny kształt plecaka - dzięki temu cały ciężar nie wisi tylko na szelkach, one służą temu, żeby się garb nie zsunął z pleców.
ishi Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 poniżej 50KM: Rama: pompka + bidon Pas bandee: troche kasy, dowód, multitool meridy, olwike finishline, zestaw naprawczy mini iXS, telefon z trekkbuddy W spodniach: paczke chusteczek, kosa timberline
karpik75 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Należę do tej grupy, co to bez plecak nie wychodzą z domu (nie tylko na rower, ale i do pracy czy jak jadę coś załatwić. Na rower z początku zabierałem miejski plecak z Outhorna (ok. 15 litrów), niby miał jakąś wentylację, ale po 2 godzinnej jeździe słowo niby zamieniało się na stwierdzenie, że wentylacji nie ma. Poza tym te 15 litrów wydawało się być wystarczające, do momentu, aż trzeba było wsadzić tam bluzę i np. aparat. W związku z tym kupiłem plecak stricte pod rower firmy Source i jestem zadowolony. Spora przestrzeń ładunkowa, wszystko się mieści. Jest też 3 litrowy bukłak, ale jak na razie nie korzystałem - czeka na dłuższe wycieczki. Na trasę, bez względu czy jadę do lasu czy do pracy zabieram wspomniany plecak, a w nim: zapasowa dętka, multitool, scyzoryk, pompka, zestaw naprawczy + łyżki, okulary (w plecaku mam etui z wymiennymi szkłami), dokumenty i jakieś drobne, telefon, kask i rękawiczki, do tego chusteczki higieniczne i nawilżane (polecam mniejsze opakowania po 25 sztuk, czasami się człowiek czymś usyfi lub najnormalniej chce umyć ręce - to są jak znalazł). Zazwyczaj zabieram też bluzę i aparat. Wszystko pięknie się mieści i zawsze zostaje trochę luzu. Co do stabilności, plecak ma pas biodrowy i piersiowy, jak dobrze ustawisz to plecak nawet nie drgnie. Napisałem małą recenzję tego plecaka http://www.forumrowe...istler-race-30/ Designerzy stricte rowerowych plecaków zdają sobie sprawę, jaką pozycję przyjmujesz na rowerze i pod nią układają optymalny kształt plecaka - dzięki temu cały ciężar nie wisi tylko na szelkach, one służą temu, żeby się garb nie zsunął z pleców. w 100% się pod tym podpisuję. Jeśli idzie o wspomniane trójkąty czy torby podsiodłowe, to nie podoba mi się to, że maja ograniczoną przestrzeń - dla jednych to zaleta, dla mnie mankament. ale tak jak wspomniał maclaska Coś jak temat o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, poza tym na forum każdy punkt widzenia trzeba traktować jako skrajnie subiektywny;-) i taka jest prawda
kraszak Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Ja posiadam plecak Spinner 3 PRO z bukłakiem oczywiście. Jestem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Nic nie lata, nie bulgocze. Plecy mam mało spocone nawet przy dużej temperaturze. Bez problemu pomieści : -mapę, -2x dętki, -klucze rowerowe + łatki + łyżki do opon itp. -telefon, -portfel, -pompkę, -jest jeszcze miejsce na bluzkę z długim rękawem -batony + kanapka, -chusteczki higieniczne, W dodatku wydaje się bardzo lekki. Prawie w ogóle go nie czuje. Naprawdę polecam na wycieczki jedno dniowe jest doskonały. :thumbsup:
destro603 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Ja przez trzy lata jeździłem z torbą trójkątną a w tym roku w końcu zdecydowałem się na plecak z czego jestem bardzo zadowolony nie żebym krytykował torby mam po prostu więcej miejsca na niezbędne rzeczy i syf się nie zbiera pod paskami od torby Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Greg000 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Ja jeszcze dorzucam stare rekawice rowerowe lub cienkie lateksowe. Nie cierpie usmarowanych rak szczegolnie po naprawach lancucha etc. Multitool takie zeby pokrywalo kazda srube w moim rowerze
redbull1 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 polecam merida xc pack , wygodny ,dużo wchodzi no i bukłak http://bikeboard.pl/arch/index.php?d=sprzet&art=3542&g=16&str=1
dovectra Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 deuter futura 28 a w nim cuda dziwy.... dupereli kupa ale potrzebuję czasem laptoka przewieźć - a wielkie jest bydle. albo zakupy zrobić. ale tak jak karpik75, plecak mam przyrośnięty choć czasem było by lepiej sakwy, też mam
soleo Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Mam specjalną torbę podsiodłową robioną na zamówienie, o regulowanej pojemności. Torbę mocuję do sztycy i stelażu siodełka. Ma 8-12 litrów i w pełni zastępuje plecak - którego na rowerze nie znoszę. Super sprawa, w ubiegłym roku była opisywana w BikeBoard.
Terrqge Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Ja póki co na krótsze przejażdżki zabieram tylko pompkę przy ramie + bidon 0,75l i łatki w portfelu. Na dłuższe zazwyczaj zwykły plecak campusa. Teraz zastanawiam się nad jakąś podsiodłówką, ale jestem strasznie niezdecydowany i nie za bardzo wiem czego naprawdę chcę. Chyba najlepsza byłaby taka, w której mieściłaby się dętka+multitool, ale jeszcze nie wiem co wybiorę. Może jakieś nie za drogie propozycje?
KUBATRIX Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Mam specjalną torbę podsiodłową robioną na zamówienie, o regulowanej pojemności. Torbę mocuję do sztycy i stelażu siodełka. Ma 8-12 litrów i w pełni zastępuje plecak - którego na rowerze nie znoszę. Super sprawa, w ubiegłym roku była opisywana w BikeBoard. Na zamówienie ?? To jak ona wygląda ??
soleo Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Na zamówienie ?? To jak ona wygląda ?? To jest strona producenta, moja torba to Repack SL. rackless bikepacking bags | bez-bagażnikowe torby rowerowe Terrqge: może topeak aero wedge? Są w 4 rozmiarach, ja mam s. Wchodzi tel, multitool, łatki, klucze, dętka, łychy, na pompkę za krótka
Pablito Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Topeak jest dobry za 5 dych cos porzadnego i sredniego rozmiaru dla siebie znajdziesz . Ja uzywam podsiodlowki jest chyba najwygodniejsza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.