PawelG Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam Jako że to mój dziewiczy sezon to nie bardzo to ogarniam więc z góry przepraszam za laickie pytania. 10 czerwca jest druga edycja Gryfa oznaczona jako XC. W regulaminie przeczytałem że pętle w XC mają długość 4-7 km. Czy jeśli jadę długi dystans opisany jako Maraton to oznacza że zamiast dwóch rund po te 27,5 km jak 22 kwietnia będzie kilka (kilkanaście) krótszych w sumie dając dystans 50-60 km? Pytam bo zapewne krótka runda będzie intensywniejsza w podjazdy i boje się że jadąc długi dystans mogę wyzionąć ducha albo być zdublowanym nieprzyzwoitą ilość razy Pozdrawiam
farmer Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Według strony w Gryf Maraton masz 4 edycje a prawie każda to inny typ imprezy: 1. To maraton na którym wybierasz pewnie dystans 2. to XC czyli krótkie dość trudne pętle na których robi się kilka okrążeń - ile to decyduje organizator i z reguły jest to uzależnione od kategorii wiekowej i długości pętli 3. wyścig szosowy 4. ponownie XC - czyli krótkie pętle
maltan Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 co prawda to będzie moje pierwsze XC w życiu ale chyba wiem na czym polegają zawody tego formatu. Maraton to całkiem co innego. W maratonach MTB dozwolone są maksymalnie 3 okrążenia po tej samej trasie, a z reguły jest to jazda z punktu A (start) do punktu B (meta) i żaden odcinek drogi się nie pokrywa. W XC jeździ się przeważnie 5-7 pętli po parę km i powinny one być technicznie trudniejsze od trasy jaką oferują maratony.
kapsell Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 @PawelG - maraton był 22 kwietnia, teraz jest xc, czyli wyścig na krótszych rundach i nie będzie ich kilkanaście tylko 7-9 na dystansie "Maraton" czyli tu xc będzie miało ok 30km.
PawelG Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Dzięki za odpowiedź czyli sumy dystansów na XC w kat. "Maraton" i "30" będą ok połowę krótsze niż 22 kwietnia czyli ok 15 km dla "30" i ok 30 km dla "Maraton"? To czym różni się maraton od XC wiem tylko że tu mentlik powoduje że występuje Maraton jako typ zawodów oraz maratona jako długi dystans (gdzie indziej jest to lepiej opisane Mega, Giga itp.).
kapsell Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 No jest tu trochę pojęciowego zamieszania - ale tak jak napisales ogolnie 10 czerwca masz dwa dystanse (oprócz Gryfika) krótszy (zwany "30" choć ma mniej w rzeczywistości) i dłuższy (zwany"maraton" a w rzeczywistości ok 30km). Nazwy i odległości ja widac sie nie pokrywają , ale organizator tak sobie wymyslił... Mysle ze sam cyk zawodów Gryf Maraton tez jest mylący, bo wiekszość zawodów to xc + szosa kryterium.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.