Skocz do zawartości

[gwarancja] gwarancja na Unibike'a przy zakupie wysyłkowym

Pawk89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, już miałem kupić rower Unibike w sklepie internetowym, ale coś mnie tknęło i postanowiłem przejrzeć dokładniej stronę bydkoskiej firmy. O to co znazłem - "Rowery zakupione drogą wysyłkową nie są objęte gwarancją". To onzacza, że jak kupie w sklepie internetowym rower Uibike'a nie dostanę na niego żadnej gwarancji? Po dokładniejszym przeczytaniu warunków dowiaduje się, że gwarancja zostanie udzielona po tzw. przeglądzie zerowym w serwisie autoryzowanym Unibike za bagatela 10% wartości roweru, czyli w moim przypadku ok. 170 zł (w zasadzie płaci się za podbicie karty gwarancyjnej). I tu pojawia się pytanie - czy to jest normalna praktyka producentów rowerów? Bo na przykład nie zauważyłem niczego podobnego na stronie Kellysa...

Proszę o odpowiedź bo widzę, że będę musiał chyba zrewidować moje plany co do zakupu Unibike'a.

Ps. Przepraszam, jeżeli piszę w złym wątku, ale przejżałem forum i nie znalazłem odpowiedniejszego.

• Mod Team
Napisano

Zgadza się.

Unibik nie wymaga przeglądu zerowego jeżeli kupujesz w sklepie stacjonarnym. Gwarancja na zakup przez internet dotyczy chyba wszystkich firm.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Ale to nie jest przypadkiem tak, że jeżeli nawet producent nie udziela gwarancji na sprzęt nabyty drogą wysyłkową to takiej gwarancji (rękojmy) musi udzielić sklep, w którym kupiliśmy rower. Zdaje mi się, że jest to regulowane prawnie, ale mogę się mylić - przydałaby się wypowiedź kogoś bardziej obeznanym w tematyce prawnej ;)

Napisano

Ja kupiłem mojego Unibike'a przez internet, w sklepie z Ostrowi Wlkp. Też się ostatnio interesowałem i doszedłem do tego, że te 10% ceny roweru się płaci właśnie za ten przegląd zerowy. W karcie gwarancyjnej mam pieczątkę sklepu, w którym kupiłem (ale nie jest on podbita w miejscu przeglądu zerowego). Jako, że trochę ciężko jest mi jechać z rowerem do Ostrowi Wlkp., żeby zrobić przegląd po przejechaniu powiedzmy 1500km, trochę się zainteresowałem w miejscowych sklepach. Jeden z nich mi odpisał, że mogą robić przeglądy na gwarancji (czyli za darmo), ale najpierw trzeba zrobić właśnie ten przegląd zerowy. Zobaczymy też, czy nie będą robić problemów, ponieważ mój rower ma już ~1000km, a przegląd zerowy powinien być teoretycznie zrobiony zaraz po złożeniu roweru ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...