Janisław Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Ja od roku jeżdżę na LX '04 z suportem LX octalink, moja waga wahała się w granicach 85-95-85kg. I przyznam szczerze, że korba trochę wyginała się przy mocniejszym dociśnięciu, więc demon sztywności to nie jest. Dodatkowo ostatnio coś niedobrego dzieje się z suportem bo zaczyna trzeszczeć jak jadę siłowo i mocno depczę po pedałach... Gdybym miał w tej chwili kupować nową korbę na pewno była by ze zintegrowaną ośką, prawdopodobnie Truvativ FireX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldek Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Deorowcom XTRowcom zaraportuję skromnie, że mam 100 kg, i ostatnio katuję korbę STX z największą tarczą Stronglight 44 T. Nic a nic nie trzeszczy, ani się nie wygina. Korba jest na kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 dlaczego?wiesz, xt tez kiedys bylo na kwadrat zauwaz ze z kazdym rokiem czesci sa coraz lepsze, ale coraz mniej wytrzymale i podatne na drobne, ale uprzykszajace zycie dolegliwosci, wielowypustu w zasadzie nie sposob wyrobic, gdyz jak sama nazwa mowi - ma wiecej wypustek, czy tam zabkow, zwal jak zwal, a lozyskowanie zewnetrzne usztywnia korbe, przez co nie ma efektu giecia -> nie ma efektu giecia wiec nie wyrabia sie tak szybko no i zdaje sie ze lepiej sie kreci - tylko nie daje 100% ze dzieki temu, czy po prostu dlatego ze stosowane jest to w wyzszych, lepszych modelach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 jezdze na xt ze zintegrowana oska i kreci sie dokladnie jak wczesniejszy lx i stx rc. tak swoja droga lozyska na zewnatrz nic nie usztywniaja. umieszczono je tam z calkowici innego powodu. wielowpust mozna wyrobic dokladnie tak samo jak kwadrat. punktow oparcia jest wiecej (tak jak mowisz, dokladnie to 8), ale za to "zabki" sa mniej wytrzymale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slejter Napisano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 jezdze na xt ze zintegrowana oska i kreci sie dokladnie jak wczesniejszy lx i stx rc. tak swoja droga lozyska na zewnatrz nic nie usztywniaja. umieszczono je tam z calkowici innego powodu. wielowpust mozna wyrobic dokladnie tak samo jak kwadrat. punktow oparcia jest wiecej (tak jak mowisz, dokladnie to 8), ale za to "zabki" sa mniej wytrzymale. VI semestr Wydział Mechaniczny - łożyska na zewnątrz są po to żeby zwiększyć średnicę kulek toczących się po bieżniach , większe kulki to możliwość przenoszenia większych obciążeń promieniowych i większa trwałość godzina mechanizmu. Co do sztywności ramy w miejscu zamontowania zintegrowanych łożysk, trochę to dziwnie wygląda bo jeśli nie zmieniając średnicy mufy zwiększymy jej długość poprzez dołożenie z dwóch stron pakietów łożysk zwiększa się długość wyboczeniowa. Mówiąc po ludzku im dłuższe (w tym przypadku szersze) tym bardziej podatne na wyboczenie (gięcie). Reasumując, pracowało nad tym wielu większych kozaków ode mnie, to musi działać :-) pozdro! P.S przepraszam za off topa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 slejter dzięki za ten czysto techniczny wywód Ciekawie się czyta coś co jest konkretnie udokumentowane i sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slejter Napisano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 troche ozywie ten temat. mianowicie tez borykam sie z problemem wybrania optymalnej dla mnie korby. waze 90kg przy wzroscie 194 i depniecie powiem szczerze mam niezle. korba deore co prawda na kwadrat nie wytrzymala 4000km. porownujac katalogi obu producentow tj. truvativ'a i shimano mozna dojsc do wniosku ze truvativ stylo jest blizej technologicznie do poczciwego xtr'a, a co niezwykle blizej mu cenowo do xt'ka. zaryzykuje stwierdzenie ze w kwocie 400zł to bedzie najlepszy zakup. jesli sie myle prosze mnie sprostowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansik Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Także przyłączę się do tego temaciku. Sam ważę sporo bo 100 kg i śmigam na poczciwym lx model z 2000 roku wraz z suportem lx. Nic mi nie trzeszczy, nic mi nie stuka a przejechane mam z jakieś 15 tysięcy km. Jedynie co mi się w niej przytrafiło to, że wyłamałem jednego zęba na środkowym blacie. Co do sztywności przy mocniejszym naciskaniu troszkę jej brakuje ale zdołałem się już do tego przyzwyczaić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 waze 92kg, pomykam na XT'06, jest sztywnosc i wytrzymalosc. polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.