Oczko Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Witam W związku z tym, że zajechałem swoją korbę suntoura xcc 300 po przejechaniu ok. 2500km. Proszę Was o pomoc jaką korbę i suport do niej wybrać. Moje typy to Shimano Alivio, ( Deore, LX, Accent Tacoma MTB-A2S lub sonoara (czy jakoś tak). Mam max 260 zł na korbe i suport, ale wolałbym jak by wszystko kosztowało mniej. Co proponujecie na bikera o wadze 90 do 100kg. POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Stawiam na LX i DEORE. A że róznica wynosi ok 20zł to oddaje głos na LX. Edit : Dopiero zauwazylem ze ma starczyc i na suport. Nie wiem jak ceny suportów Octalink'ów. Myśle że jak nawet weźmiesz ta Deore nie będziesz żałować a na suport zostanie ok 80zł. Ja mam Deorke na kwadrat i jestem zadowolony. Korba to jest raczej jeden z elementów który kupuje sie raz (tzn. nie często sie wymienia) więc mysle że nie warto oszczedzać, a DEORE/LX nie bedzie miała problemu z człowiekiem o wadze ok 100kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja też bym brał LXa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Sory to byłem ja, niezalogowałem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Deore i LX to to samo, tyle że LX ma blat alu a Deore stalowy, więc wybieraj czy masa czy 16zł w kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 tu masz LX + suport za 260 - najlepsze co mozesz miec za te pieniadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oczko Napisano 16 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Chyba rzeczywiście zdecyduję się na LX ale nie mam pojęcia jaki suport będzie pasował do mojego roweru Basic SX '05. Pytałem o ten komplet na bike stacji ale gość nie miał pojęcia czy suport będzie pasował do tej ramy. Poradźcie coś żeby potem nie było problemów z założeniem i kompatybilnością. POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oczko Napisano 16 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kupiłem korbe LX, ale mam do Was pytanie. czy ktoś z użytkownikó nie wie jaka powinna być długość suportu do tej korby i ramy authora basica sx '05 a przede wszystkim który suport wybrać. W serwisie p[owiedzieli, że tylko XT BBS71 c18. Czy to dobry wybór, może jest coś tańszego a porównywalnego? Proszę o pomoc bo nie mam na czym jeździć ! POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oczko Napisano 24 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Tak sie dziwnie skałada, że odpowiadam sobie, ale może komuś taka informacja się przyda. Dzisiaj odebrałem rower z serwisu mieli zamontować korbe LX'04, suport xt 121mm, i przerzutke przod LX. Wszystko fajnie zamontowaneale niestety okazało się że nie ma suportów shimano z 2005 i 2006 o długości 121 mm. Więc musieli zamontować suort LX'06 121mm. Teraz się zastaanawiam czy ten suport bedzie w porzadku i czy dużo odbiega od XT. POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Marca 2006 Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Więc musieli zamontować suort LX'06 121mm. Przecież LX'06 ma zintegrowany suport więc jak mogli go zamontować do LX'a z 2004 roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oczko Napisano 24 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Przecież LX'06 ma zintegrowany suport więc jak mogli go zamontować do LX'a z 2004 roku? Więc jest to suport LX prawdopodobnie 05 lub 04 (ale na pewno możliwie najnowszy) ale to nie jest tak istotne jak to czy jest duża róznica między suportem XT a LX. POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychszop Napisano 24 Marca 2006 Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Myślę że różnica jak jest między suportem LX i XT to waga. Bo co do wytrzymałości to te suporty stoja na równym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tapir Napisano 24 Marca 2006 Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 a masz ta korbe na octalink czy na kwadrat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oczko Napisano 25 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 a masz ta korbe na octalink czy na kwadrat? A są korby LX 04 na kwadrat? Bo ja sie nie spotkałem POZDRO Oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 25 Marca 2006 Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Deore i LX to to samo, tyle że LX ma blat alu a Deore stalowy, więc wybieraj czy masa czy 16zł w kieszeni. a cały czas mawiali,ze DEORE to gowno,ze nie kupowac,bo sie gnie,ze lepiej brac LX'a... czy ja tu czegos nie rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Marca 2006 Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 LX, XTRy itp lekkie nie polecają spece dla ciezkich osób .... tak pisali już nie raz spece w wielu gazetach. Chyba wiedzą co piszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 16 Maja 2007 Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Podpinam sie pod topic i lekko go odświeżam. Tez jestem cieżkim bikerem 90-100 kg. Mam zamiar wymienić suport i pewnie przy okazji korbę również. Obecnie korba to Alivio na kwadrat, suport niewiem jaki, ale juz ma dwa lata i czas na wymianę. Niewiem czy zostać przy kwadracie czy wybrać octalink/isis. Kasa w granicach 200 zeta. Zastanawiałem sie nad korbą Deore 540 i suportem XT. Niewiem czy wybór jest dobry. Aha napęd mam na 8 i nie zamierzam raczej przechodzić na 9. Jakieś propozycje, sugestie ? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 jak dla mnie odpowiedz jest prosta, w zasadzie nie ma roznicy jaka korbe, wazne zeby bylo lozyskowanie zewnetrzne/ zintegrowana oska, czyli shimano lx h2 albo truvativ firex oczywiscie mozesz sie nie zmiescic ale lepiej dolozyc pare zlotych czego efektem bedzie dluga eksploatacja niz kupic raz, rozwalic i kupic kolejne gowno, a za cene 2 gowien wtedy mialbys zestaw z polki xt waga >90kg to juz nie zarty:) tandeta nie przejdzie, wiem bo tez tyle mam;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Proponujesz zintegrowaną ośke, teraz mam zagwozdke, bo nie brałem wczesniej pod uwage takiego wariantu. No nic poszukam czegos na google na ten temat, a może w miedzy czasie pojawią sie tutaj jakieś głosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 jak dla mnie odpowiedz jest prosta, w zasadzie nie ma roznicy jaka korbe, wazne zeby bylo lozyskowanie zewnetrzne/ zintegrowana oska, czyli shimano lx h2 albo truvativ firex oczywiscie mozesz sie nie zmiescic ale lepiej dolozyc pare zlotych czego efektem bedzie dluga eksploatacja niz kupic raz, rozwalic i kupic kolejne gowno, a za cene 2 gowien wtedy mialbys zestaw z polki xt waga >90kg to juz nie zarty:) tandeta nie przejdzie, wiem bo tez tyle mam;d A co to jest TANDETA??? Waga 90kg czyli zart dla mnie... Wtedy kiedy wazylem tyle jezdzilem znacznie ostrzej niz teraz /mlodszy ,zdrowy ,itp/ i mialem rozne wariacje SH na kwadrat,pomimo staran nie roznioslem.Z nowo kupionym rowerem bylo Deore Octalink H1,chce ,ale nie moge.Jakos sie trzyma,a jest to gowno jak wszyscy uwazaja....przy okazji jest to jazda glownie po Beskidach bez streetu,dualu,urbancostam,itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 widac zalezy czy masie towarzyszy sila:) w moim przypadku nozki sa az za duze i musze przyznac ze nowy lx h2 po niecalym miesiacu uzytkowania zaczyna strzelac:) byc moze przypadek ale niestety, jak pedaluje pod gorke to kazda korba mi sie gnie, a lepiej kupowac na wyrost niz pozniej plakac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 hehe, to na czym jeżdżą tacy proffi jak Galiński ? :> bez przesady z tą tandetą... myślę, że 540 będzie dobrym wyborem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoora Napisano 20 Maja 2007 Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Ja jestem w takim przedziale wagowym i mam DEORE i nie narzekam. A czy wybierzesz LX to juz twój wybór. na pewno klasa wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 jak dla mnie odpowiedz jest prosta, w zasadzie nie ma roznicy jaka korbe, wazne zeby bylo lozyskowanie zewnetrzne/ zintegrowana oska, czyli shimano lx h2 albo truvativ firex dlaczego? ale lepiej dolozyc pare zlotych czego efektem bedzie dluga eksploatacja niz kupic raz, rozwalic i kupic kolejne gowno, a za cene 2 gowien wtedy mialbys zestaw z polki xt wiesz, xt tez kiedys bylo na kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ja bym brał coś pod suport przy tych srednio 95kg, wciaz mam pierwszy(lx 03 po jakis 30-40 tys km), trzeszczy ale luzów nie złapał, bezpieczniejsze to niż zintegrowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.