peepeepee Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam Zmienilem Kross'a z 2008 roku na 2009 i mam w nim amortyzator Rock Shock Dart 3 TK. Po prawej stronie mam pokretlo blokady skoku (tak sie to chyba nazywa fachowo), po lewej pokretlo +/- a od dolu po jednej stronie jest sruba ampulowa , po drugiej czarna nakladka, ktora po wyjeciu ma w sobie maly ampul nie pasujacy do niczego. Moje pytanie, co mozna w nim regulowac ? W Krossie z 2008 mialem amortyzator Tora W318, ktory po lewej stronie mial zaslepke, gdzie moglem stosownie do wagi i upodoban dopompowac powietrze (mam pompke). Jak jest w Rock Shock Dart 3 TK ? Pawel
PoleK Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 ten ampul pasuje tam gdzie jest, i reguluje sie nim zazwyczaj tlumienie powrotu...
peepeepee Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 ten ampul pasuje tam gdzie jest, i reguluje sie nim zazwyczaj tlumienie powrotu... Ok, doczytalem, bo okazalo sie, ze jest ksiazka do amorka. Lockout adjuster - to jest proste, blokuje skok. Rebound adjuster (ten ampulek) - regulacja odbicia czy tez tlumienie powrotu - czy to oznacza, ze powrot nie nastepuje od razu tylko jest takze tlumiony ? Preload adjuster - regulacja napiecia wstepnego - tutaj nie mam pomyslu. Prosze o rozjasnienie :-)
rmn1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Preload adjuster - regulacja napiecia wstepnego - tutaj nie mam pomyslu. ---> Regulujesz twardość. Słaba zmiana Tora na darta3...
peepeepee Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Preload adjuster - regulacja napiecia wstepnego - tutaj nie mam pomyslu. ---> Regulujesz twardość. Słaba zmiana Tora na darta3... Sprzedalem poprzedniego Krossa bratu (przy okazji namowilem go na rower, nowki nie kupilby, szkoda mu bylo kasy), bo ciagle mialem wrazenie, ze jest mi niewygodnie, ze rama za duza, nie moglem sie odnalezc, zmienialem mostek, ustawialem kierownice, siodelko i ciagle zle i tak faktycznie bylo. Nowe Krossy byly jedynie z 2009,2010, 2011, wybralem i tak tego najmniej '"ogoloconego", poprzednik byl z 2008. A Dart 3 ... zrobilem wczoraj testowo po gorkach ok. 15 km ale fajnie sie jezdzi , inaczej niz na Torze W318 i jak dla mnie calkiem fajnie. Moze to kwestia ramy, ze lepiej sie czuje ale dla mnie ten Dart jest ok. Co do Darta ... blokada to proste, blokuje lub odblokowuje (sztywno lub miekko) tak jak w poprzedniku manetka. Pokretlo na gorze +/- sluzy do utwardzania i ma ograniczony ruch, kilka obrotow, wyczuwalny opor w prawo i lewo. Tutaj wszystko jasne. A na dole ten ampulek ? Czy mozna przekrecic nim w lewo, wyjac, przelozyc na prawo i znowu pol obrotu w lewo itd ? Czy moze ma ograniczona regulacje , czyli ten plasticzek z dziobkiem krecic mozna o pol obrotu (ogranicza go widelec, nie da sie krecic dookola) ? Nie znam sie na sprzecie, po prostu kupuje, wsiadam i jezdze ;-) a nie chce czegos zepsuc.
rmn1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Na dole krecisz tylko tyle ile pozwala ten plastikowy dzyndzel. Go się nie wyjmuje, krecisz w jednej goleni. Amortyzatory nie jest syntetyczne zbudowany;) Powinieneś czuć różnice, dziewczyna ma takiego Darta i czuć różnice miedzy skrajnymi polozeniami;)
peepeepee Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Na dole krecisz tylko tyle ile pozwala ten plastikowy dzyndzel. Go się nie wyjmuje, krecisz w jednej goleni. A co zrobic jesli wyjalem ten "dzyndzel" i wlozylem go w innej pozycji ?
PoleK Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 przekladac i krecic do momentu kiedy poczujesz roznice w skrajnych polozeniach... i tak juz zotawic. metoda prob i bledow.
peepeepee Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 przekladac i krecic do momentu kiedy poczujesz roznice w skrajnych polozeniach... i tak juz zotawic. metoda prob i bledow. Dzieki , tak tez zrobilem. Roznica jest duza, w skrajnych polozeniach reaguje od natychmiastowego niemal powrotu do bardzo powolnego. To dziala elegancko, blokada takze. Jedyne co moge zarzucic to regulacja wzgledem wagi i tutaj nie dorownuje W318 , tam regulowalo sie to cisnieniem powietrza, tutaj pewnie trzebaby poprobowac z wymiana sprezyny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.