komtur88 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam, Mam okazję kupić tanio nowy łańcuch XTR 10s tylko już skrócony. Problem polega na tym, że dostęp do mojego roweru będę miał dopiero pod koniec tygodnia i nie mam jak policzyć ogniw. Na forum znalazłem kalkulator długości łańcucha, według którego powinien być dobry. Wynik to 108 ogniw. Może macie taką konfigurację napędu i pomożecie potwierdzić mi te dane na forum. Mój napęd: Koronki- 42/32/24 Kaseta-11-36 10s Przerzutka tylna SGS Shadow Pozdrawiam
Przeor Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Musiałbyś podać ramę, którą posiadasz, wtedy może się ktoś zlituje i empirycznie sprawdzi. Oczywiście pod warunkiem posiadania takiej długości przerzutki jaką masz Ty i takich samych trybów. W innym wypadku to wróżenie z fusów. Jak możesz kupic tanio to kupuj, najwyżej sprzedasz za tą samą cenę na jakimś pchlim targu typu allegro.
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2012 Mod Team Napisano 7 Maja 2012 Jezeli tyle ci wyszło z tego kalkulatora to tyle bedzie bo u siebie sprawdzałem. A bez kalkulatorów to sie robi tak zer zakłądasz lancuch na 3 z przodu i 1 z tyłu omijasz tylną przerzutkę i go napinasz. w miejscu z tyłu obu końców nadmiar odpinasz i masz prawidłową długość.
Przeor Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Tak, ale kolega pisze, że nie ma dostępu do roweru, więc ciężko empirycznie sprawdzać. Zapomniałeś dodać, że trzeba dwa ogniwka dodać po napięciu łańcucha.
komtur88 Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Musiałbyś podać ramę, którą posiadasz, wtedy może się ktoś zlituje i empirycznie sprawdzi. Mam taką ramę: Scott Scale 40 2011 rozmiar L. W załączeniu geometria.
abstinent Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Mam taką ramę: Scott Scale 40 2011 rozmiar L. W załączeniu geometria. bierz i się nie zastanawiaj jeździsz na 3/1 że tak dobierasz długość jak będzie za krótki to trzeba nie robić bardzo dużych przkosów zresztą kto normalny tak jeździ, nawet na maratonach
Lumperator Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Może być tak, że przy 3 x 1 łańcucha nie wystarczy, lub przy 1 x 9 łańcuch będzie za luźny. Ale osobiście wolałbym mieć za krótki niż za luźny. Tylko przy normalnej geometrii ramy i dobraniu zgodnej przerzutki do pojemności korby i kasety, taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
komtur88 Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Witam, 108 ogniw okazały się idealne w połączeniu z moim zestawem. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.