Skocz do zawartości

[łańcuch] Ile ogniw? Korba 42/32/22 kaseta 11-36 przerzutka SGS shadow

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam okazję kupić tanio nowy łańcuch XTR 10s tylko już skrócony. Problem polega na tym, że dostęp do mojego roweru będę miał dopiero pod koniec tygodnia i nie mam jak policzyć ogniw. Na forum znalazłem kalkulator długości łańcucha, według którego powinien być dobry. Wynik to 108 ogniw.

Może macie taką konfigurację napędu i pomożecie potwierdzić mi te dane na forum.

Mój napęd:

Koronki- 42/32/24

Kaseta-11-36 10s

Przerzutka tylna SGS Shadow

Pozdrawiam

Napisano

Musiałbyś podać ramę, którą posiadasz, wtedy może się ktoś zlituje i empirycznie sprawdzi. Oczywiście pod warunkiem posiadania takiej długości przerzutki jaką masz Ty i takich samych trybów. W innym wypadku to wróżenie z fusów.

Jak możesz kupic tanio to kupuj, najwyżej sprzedasz za tą samą cenę na jakimś pchlim targu typu allegro.

• Mod Team
Napisano

Jezeli tyle ci wyszło z tego kalkulatora to tyle bedzie bo u siebie sprawdzałem. A bez kalkulatorów to sie robi tak zer zakłądasz lancuch na 3 z przodu i 1 z tyłu omijasz tylną przerzutkę i go napinasz. w miejscu z tyłu obu końców nadmiar odpinasz i masz prawidłową długość.

Napisano

Tak, ale kolega pisze, że nie ma dostępu do roweru, więc ciężko empirycznie sprawdzać. Zapomniałeś dodać, że trzeba dwa ogniwka dodać po napięciu łańcucha.

Napisano
Musiałbyś podać ramę, którą posiadasz, wtedy może się ktoś zlituje i empirycznie sprawdzi.

Mam taką ramę:

Scott Scale 40 2011 rozmiar L. W załączeniu geometria.

post-135018-0-05110800-1336465081_thumb.jpg

Napisano

Mam taką ramę:

Scott Scale 40 2011 rozmiar L. W załączeniu geometria.

bierz i się nie zastanawiaj

jeździsz na 3/1 że tak dobierasz długość

jak będzie za krótki to trzeba nie robić bardzo dużych przkosów

zresztą kto normalny tak jeździ, nawet na maratonach :icon_cool:

Napisano

Może być tak, że przy 3 x 1 łańcucha nie wystarczy, lub przy 1 x 9 łańcuch będzie za luźny. Ale osobiście wolałbym mieć za krótki niż za luźny. Tylko przy normalnej geometrii ramy i dobraniu zgodnej przerzutki do pojemności korby i kasety, taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...