Skocz do zawartości

[kaseta] czy utrzyma nowy łańcuch

tesara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam czy ta kaseta może utrzymać nowy łąńcuch czy trzeba będzie wymieniać którąś zębatkę a może całą kasetę ? Jest to hg 70 7 rzędowy trudno dostępny obecnie. Oto linki do zdjęć. Dzięki za wszelkie sugestie.

http://img839.imageshack.us/img839/8828/dscn4319f.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/3998/dscn4317.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/4620/dscn4314v.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/9572/dscn4298x.jpg

Napisano

IMO Skakał będzie na pewno. Jest natomiast szansa, że po150-200km się ułoży. Na twoim miejscu założyłbym nowy łańcuch i jeździł na nim starając się pomijać te dwie najbardziej zużyte zębatki. Jak po 200km będzie dalej na nich skakać to kaseta do wymiany.

Napisano

Bo się właśnie zastanawiam obecnie nowa kaseta najwyższa 7 rzędowa to hg41 czyli acera. Ta hg 70 to był stary deore lx. Czy lepiej polować na stary lx w dobrym stanie czy nową acerę ?

Napisano
Jak zdecydujesz się na zmianę kasety to polecam

To jest masło. Zajechałem ją w niecały rok. Widocznie bardzo miękko jeździsz. jednak przyznam się, że jej nie oszczędzałem.

Napisano

Bo się właśnie zastanawiam obecnie nowa kaseta najwyższa 7 rzędowa to hg41 czyli acera. Ta hg 70 to był stary deore lx. Czy lepiej polować na stary lx w dobrym stanie czy nową acerę ?

Weź nową HG41 - przywoita kaseta w nieprzyzwoicie dobrej cenie ;) Przy okazji zyskasz na masie.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jaka masz tam piastę, ale jak starą shimano, to możesz polować na jakąś używana starą piastę shimano 8 rzędową i zamienić bębenki. Wtedy kupisz 8 rzędowa kasetę co będzie już lepszym rozwiązaniem. Oczywiście koło wtedy wypada leciutko przesunąć ale nie ejst to specjalnie potrzebne :P

Napisano

jeżeli mam starą przerzutkę deore lx której nie chce wymieniać a ona wg instrukcji obsługuje kasety 7 rzędowe o konfiguracjach

12-28

14-32

13-30

13-28

Nie ma tam takiej konfiguracji jak ma ten nowy hg41 czyli 11-28. Żeby to dobrze działało to powinienem zainstalować kasetę z konfiguracją taką jak te 4 w instrukcji ?

Napisano

starą deore lx

a coś bliżej? model/zdjęcie?

Skoro obsługuje 12-28 to nie widzę problemu, aby obsłużyła 11-28. 1 ząbek więcej nie daje dłuższego łańcucha o kilka ogniw :).

Napisano

Jeżeli mam cały taki osprzęt przerzutka przód i tył, korba i piasty to jeżeli działa nie ma sensu zmieniać ? Z tego co wiem te stare lx (japońskie) były solidne

Napisano

Jeżeli działa to nie ma sensu zmieniać. Pytanie jaki stan zębów na korbie?

Oraz po raz który ten rower będzie miał wymieniany napęd, lub jaki przebieg mniej więcej dla przerzutki tylnej? Nie ma jakiś luzów?

Napisano

No właśnie blaty korby są zużyte. Jest to korba na kwadrat też 560. koszt takich 3 blatów to około 150 200 zł. Jest tam konfiguracja 46 36 26 Zastanawiam się co z nią zrobić czy wymieniać całą korbę czy te blaty ? Dziś już nie można dostać nowej korby o takiej konfiguracji

Napisano

A jak taka korba by działała z tą moją starą przednią przerzutką ona obsługiwała 46x36x26 a tam jest na największej 48, bez problemu? Cena podobna czyli lepiej wymienić również korbę i suport niż tylko blaty w tej starej korbie ? Do tego kaseta hg 41 7 rzędowa 11-28. Powinno to wszystko razem działać ?

Napisano

Co do korby, to już kwestia kalkulacji. Jeżeli rower jest nieco starszego typu, to wiadomo że taki LX będzie lepiej wyglądał, niż ta korba o nieco nowocześniejszych kształtach :). Więc policz co jest dla Ciebie lepsze, chociażby finansowo, nie zapominając o wyglądzie.

Przerzutka jeżeli nie ma luzów i jest technicznie, powinna obsłużyć bez problemów 48-36-26. U mnie LX z 1999 FD-M571 bez większych problemów obsługiwał korbę 22T-36T.

P.S. Seria Shimano M560 to rocznik 1994 :).

Napisano

Dzięki za odpowiedzi mam tylko takie pytanie jak można stwierdzić czy korba,przednia lub tylna przerzutka ma luz czy nie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...