Skocz do zawartości

[Buty SPD] Pomoc w wyborze, kilka propozycji do 400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup długo wyczekiwanych pierwszych butów SPD i w związku z tym mam pełno pytań.

Byłem wczoraj na przymiarce kilku modeli butów u suma sumarum nie wiem które wziąć.

Mierzyłem takie buty i obok opisze wrażenia.

1- Gerneau trail x grip- ok 249zł Najtańsze buty, niestety nie było wymiaru na mnie a potrzeba było 46 a mierzyłem 45. Nie wiem czy ich szukać i zamawiać w necie czy sobie olać.

2- Garneau Terra Grip -ok 329zł Cena taka sobie, jeśli chodzi o wygodę to też taka sobie był mój rozmiar ale nie wiem wogóle co o tej marce myśleć.

3- Shimano sh-m087- ok 370zł Bardzo się na nie napaliłem ze względu na zapięcie i długo szukałem rozmiaru aż znalazłem i wyszła dziwna historia. Mianowicie nr 46 był ścisły że nie miałem luzu w nodze, a 47 miałem ponad cm luzu i które były by dobre?

4- specialized sport MTB - Promocja 329zł Te okazały się wspaniałe Bardzo wygodne dzięki technologii Body Geometry i rozmiarów ka była ok czyli 45 nie obcierało o duży palec i było w miarę ciasno, ale nie wiem czy nie lepsze by były...

5 - Specialized Comp MTB- 420zł Bardzo drogie i nie wiem czy warte aż tak dużo wyskoczyć poza budżet.

6- Scott Comp- 360zł Niestety nie mierzone ale sporo opinii jest pozytywnych o nich i że są wytrzymałe, ale czy cena odzwierciedla wytrzymałość i całokształt buta?

Teraz kilka słów o budżecie mam na wydanie absolutne max420zł ale wiadomo im taniej tym lepiej.

Jakie powinny być takie buty na nodze? Bardzo ścisłe?, ścisłe czy luźne tak z zapasem 1-1,5cm?

We wszystkich się mi w miarę dobrze chodziło, ale nie mają one być do tego przeznaczone.

Czy w takich butach da się jeździć na pedałach platformowych? Bo na razie będę jeździł bez pedałów SPD.

Zauważyłem że w podeszwach nie ma żadnych osłonek przykręcanych w miejsce bloków, czy nie będzie problemów w wypadku chodzenia po błocie?

Nie wiem co jeszcze mam dodać....

Ogólnie proszę o pomoc bo mam taki mętlik w głowie po tych butach...

Witam ja Ci mogę jedynie odpowiedzieć jeśli chodzi o rozmiarówkę shimano 87 bo zakupiłem takie ostatnio i zrobiłem w nich już ok 500km Rozmiar 47 był na max styk a 48 lekki luz. Za radą sprzedawcy wziąłem mniejsze ... i mam cały czarny paznokieć :-( mam nadzieje ze się rozbiją... Jednak dziś wziąłbym większe...

ja przymierzalem kilka razy shimano m087 i specialized sport mtb. te pierwsze sa naprawde niewygodne, za waskie, obcieraja w kilku miejscach. do sportow zastrzezen nie mam, ale kosztuja 150zl wiecej.

Przede wszystkim mierz w sklepie, kupuj w internecie. Shimano M087 w sklepie jak piszesz ok 370 zł ja zakupiłem za 238 zł. Tym sposobem za niecałe 340 zł możesz mieć buty z pedałami spd (bo jazda bez nich jest moim zdaniem bez sensu).

Co do rozmiaru - za pierwszym razem mniejszy rozmiar był mi ewidentnie za mały, większy za duży. Za drugim razem poszedłem w skarpetach rowerowych i większy okazał się w sam raz.

Wiec jaki luz w takich butach będzie optymalny? Nie chce żeby buty wyglądały na kajaki, o lataniu na nodze nie wspomnę, a shimano te większe tak wyglądały:(

I jak jest z używaniem takich butów za zwykłych platformach? Bo to jest bardzo ważne pytanie dla mnie.

zamiast bloków przykręcasz taką zaślepkę i mozesz uzywać na platformach. No jak noga lata to wiadomo, że za duże, po prostu jak przymierzasz to nie bierz takich co się "rozejdą" tylko następny nr. uwierz mi temu koledze wyżej z "czarnym palcem" to prędzej amputują go niż mu się buty rzchodzą/rozjeżdżą.

I jak jest z używaniem takich butów za zwykłych platformach? Bo to jest bardzo ważne pytanie dla mnie

Takie buty bezwzględnie się do zwykłych platform nie nadają. Noga ci się będzie ślizgać i sobie krzywdę zrobisz. Buty mają sens jedynie w komplecie z pedałami. W ten sposób tworzą cały system. W innym wypadku zakup butów nie ma sensu.

To może teraz pora na kilka sprostowań. Rozmiarówki mam takie że nr 46 jest dosyć ciasny do takiego stopnia że w prawej nodze lekko mnie uwiera duży palec, 47 jest dość duże, i jak posunę nogę na max do przodu w bucie to między piętą a końcem buta mam przerwę ok 1,5cm(Tu mowa o Shimano SH-M087

) Więc ideał by tu był 46,5:) taka sama rozmiarówka dotyczy w Gerneau oraz wspomnianego Shimano. Specializedy pasują prawie idealnie nr 45, ale skoro ma być luz na nodze to w niedziele będę przymierzał jeszcze raz.

Teraz sprawa pedałów. Typowe SPD (520 lub 540) będą na pewno ale nie teraz. Z butami planuje zakup Shimano PD-M545 bo SPD muszę się "nauczyć" a chcę też w razie czego nie wpinać butów tylko poświrować na platformach. Wiem że sporo osób napisze żebym odrazu kupił pełne SPD ale nie chce, chce na razie podczas nauki mieć możliwość wyboru albo się wpinam i zasuwam spokojnie, lub nie wpięty trochę szaleje nie martwiąc się że może się nie wypnę. Mam nadzieję że dobrze wszystko wytłumaczyłem :):)

Hhaha Tu nie ma co straszyć taka jest prawda i wiem że nie obejdzie się bez gleb, jednak nie chce rezygnować z przeróżnych wariactw które po wpięciu w spd pewnie kończyły by się glebą. Poprostu chcę się najpierw w miarę dobrze "nauczyć" spd żeby później spokojnie przejść na normalne padałki:)

Czyli brać numer większe i tyle, tak jak mówię 46 jest takie bez luzu żadnego, 47ma luz, optimum by było 46,5 ale takiego np Shimano nie ma. Szkoda że te 47 wyglądają jak płetwy. A to że się nie rozciągają to wiem, bo już sporo o tym czytałem przed założeniem tego tematu.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Szkoda że nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi jak wygląda jazda w tych butach bez wpięcia w spd :(

A no właśnie a 46 bez żadnego luzu i tu mam kłopot, a może wogóle zrezygnować z rozmiarówki shimano? I zająć się Specem lub Scottem?

A tak z czystej ciekawości to jakie butki się używa na zwykłe pedałki? Bo takie domowe niestety niewygodne :(

Dokładnie jeśli masz zamiar jeździć w butach spd na zwykłych pedałach to najlepiej odpuść sobie zakup. Do zwykłych pedałów musi być płaska podeszwa w bucie taka jak jest np. w adidasach. Ja kiedyś jechałem w swoich butach MTB firmy shimano. One mają na podeszwę zrobioną z takich gumowych kostek coś jak korki do nogi. Jak jechałem w terenie to myslałem że dostanę szału bo noga cały czas mi skakała. Na zwykłych pedałach pojedziesz we wszystkich butach co mają płaską podeszwę nawet w japonkach.

1- Gerneau trail x grip- ok 249zł Najtańsze buty, niestety nie było wymiaru na mnie a potrzeba było 46 a mierzyłem 45. Nie wiem czy ich szukać i zamawiać w necie czy sobie olać. 2- Garneau Terra Grip -ok 329zł Cena taka sobie, jeśli chodzi o wygodę to też taka sobie był mój rozmiar ale nie wiem wogóle co o tej marce myśleć

w sprawie trail x grip 46 zadzwon do sklepu Airbike , MIke Sport, Paterak , Kucharski lub Intersport moze jeszcze beda na stanie.

pozdrawiam

Robi

Odnośnie osłonek w miejscu bloków to w moim przypadku producent (Shimano) dodał naklejkę którą przyklejasz od wewnętrznej strony buta,ma to niby chronić przed dostawaniem się syfu do środka.Szczerze mówiąc jest to beznadziejne,ja dociąłem małe kawałki gumy ze starej dętki przyciąłem na wymiar,zrobiłem dziury na śrubki i to wszystko skręciłem.Niezbyt to profesjonalne,ale mam świadomość że w razie co przed wodą nie chroni mnie jakaś tam naklejka. :yucky:

A co do jazdy na platformach to ja bym nie próbował,zniszczysz i pedały i bloki. :voodoo:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...